Admitere liceu 2022. Ministerul Educației ar fi mințit în legătură cu locurile suficiente ANALIZĂ

Autor: Irina Chirtoc

Joi, 14 Iulie 2022, ora 19:04

2864 citiri

Peste 1.000 de elevi care nu au fost repartizați au media peste 7 FOTO Pixabay

Inspectoratele școlare și școlile nu au prevăzut suficiente locuri la liceu pentru toți elevii care au trecut prin Evaluarea Națională, arată o analiză realizată de Edupedu, care contrazice Ministerul Sănătății.

Analiza a fost făcută după publicarea primelor rezultate de la admiterea în liceu.

Datele arată că numărul copiilor rămași nerepartizați pentru admiterea la liceu a fost de 6.853, iar numărul locurilor rămase neocupate în licee a fost 4.993. Astfel, 1.860 de copii, absolvenți de clasa a VIII-a și care au susținut Evaluarea Națională, nu au avut loc din start în niciun liceu din România, notează sursa citată.

Numărul lor este echivalentul a 72 de clase de a IX-a, fiecare a câte 26 de copii.

În București, numărul elevilor care au rămas în afara repartizării la liceu este de 3 ori mai mare decât numărul locurilor care au rămas disponibile după această primă etapă de admitere. Acest lucru s-a întâmplat deși părinții au transmis, prin mai multe petiții, că nu sunt suficiente locuri. Ei au cerut suplimentarea numărului de locuri pentru elevii cu medii mari, care vor concura mai ales pentru liceele teoretice, unde numărul de locuri este limitat și chiar au fost desființate câteva clase în acest an, față de 2021.

Potrivit metodologiei actuale pentru fundamentarea cifrei de școlarizare pentru clasele a IX-a de liceu, școlile ar fi trebuit să ia în calcul toți elevii de a VIII-a (pentru că nu aveau de unde să știe câți se vor prezenta la Evaluarea Națională, unde înscrierea este obligatorie și se face de către școală), la momentul stabilirii numărului de locuri. Inspectoratele ar fi trebuit să coreleze toate aceste date și să le aprobe, iar Ministerul Educației să corecteze eventualele neajunsuri, să aprope și să valideze în guvern cifrele finale, pe care apoi să le repartizeze inspectoratelor, care să le atribuie școlilor, notează Edupedu.

În comunicatul transmis de Ministerul Educației se preciează că elevii care nu au fost repartizați nu au completat destule opțiuni și că mai sunt doar 4.993 de locuri la liceu.

O situație similară a avut loc și în 2020, în timpul mandatului ministrului Monica Anisie, când după repartizare mai erau peste 8.500 de copii și doar 3.400 de locuri libere.

Procentul copiilor rămași nerepartizați:

În București, 7% dintre copii, respectiv 1.216, nu și-au găsit loc, dar doar 409 ar fi avut unul disponibil

Peste 1.000 din cei 6.682 de elevi care nu au fost repartizați au media peste 7:

Sfătuind părinții să pună mai multe opțiuni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut joi, într-o conferință de presă, că există suficiente locuri la liceele din București.

Situația repartăzări la licee din anii precedenți:

2021 - au rămas nerepartizați după prima etapă 1.332 de copii și au fost 9.216 locuri libere

2020 - au rămas nerepartizați după prima etapă 8.584 de copii și mai erau 3.700 locuri libere

2019 - au rămas nerepartizați după prima etapă 4.853 de copii și mai erau 5.412 locuri libere

2017 - au rămas nerepartizați 581 de elevi, iar numărul locurilor libere rămase era de 17.773

2016 - au rămas nerepartizați 917 elevi, iar numărul locurilor libere rămase era de 17.665

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)