Există soluții pentru adicția de jocuri de noroc? Ce fac alte țări pentru a o preveni și care e situația în România
Marti, 29 August 2023, ora 16:44
Cel mai recent studiu despre incidența jocurilor de noroc în România datează din 2016 și este realizat de compania GfK, la comanda mai multor asociații de profil. Acesta arată că sunt aproximativ 2,4 milioane de indivizi peste 18 ani care au practicat măcar o data jocuri de noroc în decursul anului anterior, ceea ce echivalează cu cca. 15% din populație. Cel mai practicat joc de către români este cel de Loto, organizat de CN Loteria Română. De asemenea, studiul arată și proporția celor care au dezvoltat probleme legate de dependența de jocuri de noroc de joc: este vorba de 98.000 de persoane, care reprezintă 0.6% din totalul populației de peste 18 ani. Acest procent situează țara noastră la limita de jos a mediei europene, care este de 0,5-2%.
Așadar, pe lângă jucătorii care pariază de plăcere și cu moderație, aproape 100.000 de jucători care au depășit linia divertismentului și care au un comportament adictiv, ce poate deveni periculos pentru ei și cei din jurul lor. Care sunt soluțiile pentru a-i ajuta pe aceștia și pe familiile lor și pentru a preveni ca alte persoane să urmeze acest drum?
Adicția de jocuri de noroc se tratează prin ”Joc Responsabil”
Pentru a preveni astfel de comportamente, companiile din industria de gambling și autoritățile de reglementare și control dezvoltă și susțin programe de Joc Responsabil, având ca obiectiv asigurarea integrității și corectitudinii operațiunilor, precum și promovarea conștientizării riscurilor asociate cu jocurile de noroc, cum ar fi dependența.
Așadar, conceptul de Joc Responsabil se referă la încurajarea practicării jocurilor de noroc în siguranță și în deplin control de către jucător, care este îndemnat să vadă în această activitate o metodă de entertainment și nu o sursă de venit. În acest sens, industria se află într-un continuu proces de autoreglementare, unele companii apelând la inovații tehnologice pentru a încuraja jocul responsabil.
Un exemplu în acest sens este Kindred, una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul jocurilor de noroc online la nivel internațional, cu prezență inclusiv pe piața din România prin brandurile Unibet și Vlad Cazino. Printr-o serie de instrumente special concepute, Kindred a devenit primul operator care adoptă un indicator pentru a urmări veniturile din câștiguri brute de la clienții cu risc ridicat de adicție. Acest indicator este un element cheie din strategia companiei, care și-a asumat obiectivul de a atinge în viitorul apropiat ținta de zero de venituri provenite de la jucători vulnerabili, prin programul “Împreună spre Zero”.
“Prin folosirea marker-ilor și strategiilor de intervenție bazate pe dovezi, ne propunem să oferim sprijin și asistență în timp util celor care au nevoie. Ambiția noastră este să extindem intervențiile cu impact pozitiv real asupra persoanelor expuse riscului de comportament dăunător legat de jocurile de noroc. Astfel, ne putem îmbunătăți capacitatea de a interveni și oferi sprijinul necesar, contribuind în cele din urmă la un mediu de jocuri de noroc mai sigur și mai responsabil. Dorim să acționăm la rădăcina problemei, pentru că niște simple soluții cosmetice nu sunt suficiente. În cele din urmă, acesta este adevăratul scop al călătoriei noastre către Zero”, susține Lucian Prisecaru, General Manager Kindred Group România.
Care e situația în România?
În România, autoritatea responsabilă cu reglementarea și controlul sectorului jocurilor de noroc, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), are în organigrama sa un departament specializat destinat Jocului Responsabil. Este de așteptat ca în viitorul apropiat acest departament să se extindă și să se dezvolte, având drept obiectiv implementarea unei Strategii sau a unui Plan pentru Jocul Responsabil, după modelul altor țări, precum Marea Britanie.
De asemenea, din 2017, mai multe asociații ale operatorilor de jocuri de noroc susțin și finanțează Asociația Joc Responsabil, care derulează programe de educație și prevenție și elaborează și implementează programe de educare și prevenție a dependenței de jocuri de noroc, precum și de consiliere psihologică a persoanelor care au depășit limita recreațională a practicării jocurilor de noroc. În egală măsură, dincolo de suportul oferit celor care se confruntă cu probleme, Asociația Joc Responsabil desfășoară și acțiuni de conștientizare și de training la nivelul agențiilor de pariuri și a sălilor de jocuri.
“Jucătorii vulnerabili reprezintă o problemă reală, care trebuie abordată printr-un efort comun al tuturor celor implicați în acest sector – de la operatori, la jucători și autorități - pentru a realiza măsuri concrete și concertate, care să diminueze dependența de jocurile de noroc. Acum avem mai degrabă eforturi individuale ale companiilor din domeniu, dar pentru a răspunde acestei nevoi e nevoie de o direcție clară, agreată și asumată de toate părțile”, a adăugat Lucian Prisecaru.
Cum încearcă alte țări să rezolve problema dependenței de jocuri de noroc?
Marea Britanie și GamStop/Gamban. Comisia pentru Jocuri de Noroc cere tuturor companiilor din domeniu să se înscrie în Gamstop, un sistem online care le oferă consumatorilor posibilitatea de autoexcludere de la toate jocurile de noroc online pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. Un alt instrument pus la dispoziția jucătorilor care simt că au depășit linia divertismentului este Gamban. Software-ul Gamban oferă opțiunea de a bloca o gamă largă de site-uri și aplicații de jocuri de noroc prin instalarea aplicației pe un număr nelimitat de dispozitive din Marea Britanie, dar din străinătate. În afară de cele 7 zile de încercare gratuită, jucătorii ar trebui să plătească un abonament lunar sau anual pentru a utiliza aplicația pe dispozitive. Cu toate acestea, unii operatori oferă acces gratuit la Gamban. De asemenea, Strategia Națională de Reducere a Daunelor Cauzate de Jocurile de Noroc cuprinde măsuri precum: blocarea financiară prin restricții ale cardurilor de credit, interacțiunea cu clienții de către personalul din domeniul jocurilor de noroc, asistență medicală sau intervenții și sprijin online din partea unor consilieri de specialitate. În plus, legislația obligă operatorii să contribuie financiar anual la cercetarea, prevenirea și tratamentul centrelor de dependență de jocuri de noroc.
Totodată, operatorii trebuie să monitorizeze comportamentul jucătorilor, modelele de cheltuieli, timpul petrecut la jocurile de noroc și să ia măsuri în consecință, dar și să prevină fenomenul jocurilor de noroc printre minori. Nu în ultimul rând, GamCare, care funcționează în cadrul sistemului național de sănătate britanic (NHS), oferă informații gratuite, sprijin și consiliere pentru persoanele care au probleme cu jocurile de noroc, prin intermediul unei linii telefonice directe. În plus, Clinica Națională pentru Probleme de Joc tratează persoanele care se confruntă cu astfel de situații evaluând nevoile jucătorilor, precum și pe cele ale partenerilor și membrilor familiei acestora.
Danemarca și ROFUS. Aici, Registrul jucătorilor autoexcluși (ROFUS) este un registru al tuturor jucătorilor din Danemarca care s-au exclus voluntar de la jocurile de noroc, temporar sau permanent. Dacă o persoană este înregistrată în ROFUS, este exclusă de la jocurile de noroc online și nu poate avea acces nici în cazinourile fizice din Danemarca.
De asemenea, StopSpillet este linia de asistență telefonică a Autorității Daneze pentru Jocuri de Noroc în ceea ce privește jocul compulsiv și jocul responsabil. StopSpillet se adresează tuturor celor care doresc sfaturi privind jocurile de noroc problematice și consiliere cu privire la jocurile de noroc compulsive. Consilierea este asigurată de consilieri profesioniști și special pregătiți. Alte măsuri luate de statul danez includ autotestarea și centrele de tratament, care sunt finanțate de stat.
European Gaming and Betting Association (EGBA). La nivel european, mai multe companii din industrie care se află în prima linie a luptei împotriva problemelor de joc, precum Kindred (companie-mamă a brandurilor Unibet și Vlad Cazino), bet365, Betsson, Entain (prezenți în România prin Sportingbet), Flutter Entertainment (prezenți în România prin brandurile Betfair și PokerStars) și 888 William Hill (prezenți cu 888 în România) sunt membri a unei asociații europene, European Gaming and Betting Association (EGBA), care promovează activ jocul responsabil. Secretarul General al acesteia, Maarten Haijer, consideră că o reglementare corectă, care ține cont de toate vocile din sector, reprezintă soluția pentru o industrie responsabilă și condiții de joc mai sigure. De asemenea, acesta a subliniat importanța stabilirii unei lista standardizate de markeri de nocivitate la nivel european.
"Autoreglementarea sectorului jocurilor de noroc face parte din procesul de maturizare a acestei industrii. Stabilirea unei liste standardizate de markeri de nocivitate inițiată de EGB reprezintă o bornă importantă în drumul nostru către jocuri de noroc mai sigure în Europa. Îndemnăm organismele naționale și autoritățile din domeniul jocurilor de noroc să sprijine această propunere de a dezvolta în comun un standard privind markerii de nocivitate. Un standard ar fi un element esențial pentru a contribui la prevenirea comportamentelor problematice și pentru a proteja jucătorii”, a adăugat Maarten Haijer.
Sursa: Ziare.com