Munca la Academia de Poliție, descrisă de o femeie-ofițer: Cafele, țigări și sporuri prin rotație, date pe „cumetrii” politice

Autor: Ionut Muresan

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 03:00

27146 citiri

La Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” angajările se fac mai mult prin numire, decât prin concurs. FOTO: Poliția Română / Facebook (ilustrativ)

O polițistă care lucrează la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și-a spus oful în sala de judecată, marți, 8 noiembrie, la procesul penal în care Iulian Beutoru, fost șef al Biroului Control Intern din instituție, este judecat pe fond pentru luare de mită.

Numiri în funcții pe „cumetrii”, sporuri date „prin rotație” pe bază de afiliere politică și, în rest, cafele și țigări toată ziua – așa descrie femeia-ofițer activitatea din Academia de Poliție.

Valentina Dincă este polițista care a făcut dezvăluirile în procesul lui Iulian Beutoru, trimis în judecată de DNA, în 2021, pentru că pe vremea când era în funcție i-ar fi pretins bani unui subordonat cu promisiunea că în schimbul lor i-ar fi obținut de la superiori majorarea salariului cu 50%.

Pe scurt, este vorba despre acordarea unor „indicatori de activitate” în baza cărora polițiștii ar putea primi mai mulți bani la salariu, dacă participă la „acțiuni speciale”.

Teoretic, banii i-ar merita cei din serviciile de intervenție rapidă, care își riscă viața, sau cei care se ocupă de crime și lucrează cu cadavre.

Practic, însă, sporurile se dau „pe cumetrie”, susține polițista. Așa au ajuns să le ia cei de la Academia de Poliție, unde activitatea nu presupune „acțiuni speciale”, ci doar educarea noilor generații de polițiști.

Mai mult, din spusele martorei, la Academia de Poliție s-ar fi creat un sistem în care șefii decid cine și când își ia sporurile, iar uneori acest lucru e condiționat de plata unei șpăgi.

Sporurile din Academia de Poliției, împărțite „pe cumetrie”

Iată extrasele relevante din declarația amplă a martorei Valentina Dincă:

  • „Nu fac altceva decât să se bată ei între ei ca să ia acești indicatori. Nici 25% din indicatori nu se dau pe drept. Ei, normal, ar trebui să se dea pe note de fundamentare, pentru ce faci în afară de ce e în fișa postului. Fișa postului îți dă anumite atribuții, o parte din ei (n.r. polițiști) nu își fac nici acele atribuții.
  • De exemplu, în instituție (n.r. – Academia de Poliție) dacă trebuie să te duci la medic și nu este o urgență, îți eliberează o adeverință după două-trei săptămâni. Te poartă de la un birou la altul, lucru care nu își are rostul!
  • La Resurse Umane, cu toate că e foarte mult personal – pentru că la șase luni au condiții speciale de muncă – se tergiversează și se rotesc între ei care cum sunt puși de la partide.
  • S-a ajuns ca în instituția Academiei de Poliție să nu mai fie examen pe funcție, cum am dat eu acum 20 de ani, cu probe sportive, cu tot ce a trebuit. N-am venit pe sursă internă, că am fost pe Comunicații, dar am făcut și Facultatea de Drept și master în Comunicare, ca să fiu în ton cu instituția unde lucrez. Dar, doamna președintă, de câțiva ani numai pe numiri mergem la Academia de Poliție!
  • Aceste numiri nu fac decât cumetrii și aceste jocuri de vot și de susținere…este o mare hoție pentru instituție, nu face onoare instituției!
  • Mie, personal, mi s-a propus să mi se dea 50% ca să ies la pensie și banii să meargă în altă parte. Am făcut până la urmă demers către structurile noastre, dar acea șefă de departament e soția unui mare chestor care e susținut de toate partidele politice…Nu s-a ajuns la niciun rezultat. Eu am vrut să stârpim această practică.
  • I-am propus domnului ministru ca acești bani să fie alocați pentru măriri de salarii. 1% dacă dau la salarii, la fiecare, pentru că toți fac ceea ce scrie în fișa postului. Restul sunt numai facilități pentru cei implicați politic. Eu nu urăsc politica, e o chestie pe care trebuie să o respectăm, dar urăsc lucrurile murdare din politică. Adică politica nu își avea rostul în instituția noastră. Chiar dacă noi ne numim „militarizați”, noi lucrăm cu cetățeanul.
  • Eu mi-am făcut detașare un an de zile la Poliția Capitalei exact pentru a lucra direct cu cetățeanul. Am ajuns să plec din acea cloacă, din Academia de Poliție. Îmi este atât de dragă instituția aia, exact cum îmi este casa și familia mea, dar văzând lucrurile din ultimii 3-4 ani, doamna președintă, îmi este groază să întâlnesc oameni care îmi râd în față și își dau unii la alții.
  • La ora 9 se deschide popota și stau acolo o oră și ceva: mănâncă și apoi – cafelele și țigările. Apoi iau și pachețele! Aceasta este munca la Academia de Poliție!
  • Ei au timp să se certe și nu ajung… studentul este lăsat în urmă. Menirea Academiei de Poliție este să formeze cadre. Eu îi întâlnesc pe hol (n.r. – pe unii polițiști) și îmi spun: doamna Dincă, eu nu am știut să întocmesc un proces-verbal, am învățat de la agenții din teritoriu. Totul s-a făcut în ultima perioadă pe cumetrii.
  • Mă va afecta această declaraţie la dosarul de pensie, că am spus lucrurilor pe nume, că următorul martor care vine este Ștefania, șefă la Resurse Umane, este omul care „face cărțile” în Academia de Poliție, că sub semnătura domniei sale se fac aceste lucruri. Fără acordul ei nu poate niciunul să fie împuternicit pe funcție. Și toți joacă cum li se cântă!
  • Dacă polițistul fură și ne furăm căciula unii altora, în aceeași instituție, ce pretenție să mai am (n.r. – de la cetățeni), că am lucrat în Centrul Vechi unde este miezul problemelor, știți și dumneavoastră ce e în Centrul Vechi. Șefii de structuri fac unii cu alții niște legi nescrise cărora le dă curs managerul instituției.
  • Asta e la Academia de Poliție: filmează vreun șoricel și îl dau prin Sindicatul Europol, că uite instituția ce face! Dar șobolanii care rod nu se văd. Asta e problema.
  • De aia se căznesc să îmi închidă gura și îmi arată „bețișorul” și nu îmi dau banii, eu o să tac. Banii sunt făcuți…noi muncim și îi facem. Dar demnitatea noastră n-o plătim în bani, o plătim cu sufletul și cu viața noastră!”, a declarat martora.

Acuzațiile DNA pentru fostul șef de la Control Intern din Academie

Pe data de 5 februarie 2021, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Beutoru Iulian, comisar de poliție, la data faptei împuternicit șef al Biroului Control Intern din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În cursul lunii iulie 2020, inculpatul Beutoru Iulian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un subordonat sumele de bani pe care acesta ar fi urmat să le obțină din acordarea, pe o perioadă de șase luni, a unei majorări salariale de până la 50% din valoarea salariului de bază. În contextul menționat mai sus, inculpatul ar fi întocmit și înaintat propunerea motivată colegiului de conducere din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, propunere care, în final, a fost respinsă”, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (8)