De unde vine expresia ”a se face oale și ulcele”. Puțini români știu adevărata semnificație

Autor: Lia Damian

Duminica, 15 Ianuarie 2023, ora 22:35

9068 citiri

Oalele și ulcelele, făcute din pământul în care ajungem toți FOTO Pixabay

Limba noastră nu duce lipsă de expresii pe care doar românii le pot înțelege, folosite la modul figurat pentru a face comparații și a accentua idei.

”A freca menta”, ”a spăla putina”, ”a-și lua nasul la purtare”, ”a călca pe bec”, ”a o face de oaie”, ”a vinde castraveți grădinarului”, ”a se uita ca vițelul la poarta nouă”, ”a face cu ou și cu oțet”, ”a se lupta cu morile de vânt”, sunt doar câteva dintre expresiile pe care fiecare dintre noi le-a folosit sau auzit cel puțin o dată în viață.

Cu toate acestea, nu toți știu care este povestea din spatele acestor expresii și ce semnifică cu adevărat.

Ce înseamnă expresia ”a se face oale și ulcele”

Olarul Daniel Leș a explicat ce înseamnă expresia ”a se face (sau a fi) oale și ulcele”.

”Totdeauna cu sfințenie atunci când iau lutul de jos, mă gândesc la poveștile pe care la auzeam de la olarii bătrâni că în mâinile mele sunt strămoșii mei. Nu înțelegeam când eram copil ce e cu vorba asta: toți o s-ajungem oale și ulcele. Ei, cumva ne vom contopi cu acest pământ, cineva o să ne descopere, un olar iscusit, și o să făurească din noi un alt vas. Și atunci, de când eram copil, îmi puneam această întrebare: oare eu ce fel de vas o să fiu?”, explică Daniel Leș.

Cu alte cuvinte, expresia înseamnă că noi toți vom ajunge în pământ, pământ din care se fac oalele de lut.

Daniel Les, făuritorul ceramist din Baia Sprie, Maramureș, a moștenit de la tatăl și bunicul său meseria de olar, o tradiție transmisă din generație în generație. E responsabil să o ducă mai departe, după rânduială, împărtășind cu toți cei care îi calcă pragul nu doar tehnica olăritului, ci și povestea, valorile și stilul de viață.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)