Amenzi de până la 6.000 de lei pentru graffiti-urile de pe garduri sau pereți. În ce situație sunt considerate ”artă stradală”

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 19:28
2294 citiri
Amenzi de până la 6.000 de lei pentru graffiti-urile de pe garduri sau pereți. În ce situație sunt considerate ”artă stradală”
Autoritățile transmit că arta stradală este cu acordul proprietarilor FOTO Pixabay

Imprimarea de desene pe garduri sau pereţii unor clădiri reprezintă artă stradală doar dacă sunt făcute cu acordul proprietarilor, a anunțat miercuri, 29 iunie, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

În caz contrar, ”autorii” vor fi amendați cu 6.000 de lei.

”Ideea mi-a venit în momentul în care faţada Ateneului Român a fost vandalizată şi, cercetând lucrurile, mi-am dat seama că sancţiunile pentru cei ce distrug faţadele clădirilor din oraşele noastre sunt mult prea blânde, vorbim de 50 de lei plătibili în acel interval în care beneficiezi de reducerea amenzii. Cuantumul minim era 100 lei, cuantumul maxim - 500 de lei. Am crescut substanţial aceste cuantumuri, este între 3.000 şi 6.000 de lei. Ne-am aliniat la ceea ce fac alte state. Distrugi munca unor oameni şi apoi proprietarii respectivelor clădiri trebuie să plătească. Din aceste mici ilegalităţi poţi permite şi crime mai grave. Este 'teoria ferestrelor sparte', validată la New York, în timpul primarului Giuliani, care atunci când s-a preocupat să rezolve aceste probleme mici de vandalism, acte de indisciplină şi-au dat seama că au redus foarte mult şi crimele grave. Calitatea vieţii înseamnă să trăieşti într-un oraş care este perceput ca fiind sigur, curat, corect”, a spus Burduja, miercuri, la Camera Deputaţilor.

Întrebat cum se diferenţiază arta stradală de graffiti şi vandalism, Burduja a spus: ”Arta stradală este cu acordul proprietarilor”.

”Sunt multe administraţii locale, de la Sectorul 4 la Galaţi, la oraşele din Transilvania unde au făcut concursuri de artă stradală. De fapt, s-au inspirat din ceea ce se întâmplă în Occident. Artiştii au putut să se manifeste liber, dar în baza unui acord al proprietarului. (...) În procesul de consultare publică, poliţiştii locali ne-au explicat cât de greu este să îi prindă pe făptaşi pentru că durează trei-cinci minute să tragi o urmă de graffiti pe un perete. O soluţie, dar care implică costuri mai mari, este instalarea unor dispozitive de supraveghere asupra unor locuri valoroase din patrimoniul cultural”, a adăugat Burduja.

Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei şi obligarea înlăturării de către contravenient a celor imprimate, cu redarea stării iniţiale a bunului sau refacerea acestuia, după caz, sancţiune ce se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari de la PNL, PSD şi USR, adoptat miercuri de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Aflat în vizită oficială în Qatar, alături de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, a fost din nou victima unui deepfake. Noua tentativă de fraudă folosește numele şi imaginea...
#Amenzi, #arta stradala, #desene cladiri imagini, #sebastian burduja, #graffiti , #amenda