Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 03:05
5617 citiri
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Numeroase partide au primit subvenție deși nu au trecut pragul parlamentar FOTO Ziare.com

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile din 2019 și 2020. Amenzile se ridică la o valoare totală de aproximativ 4,4 milioane de lei.

Astfel, AEP a controlat anul trecut modul în care formațiunile au respectat Legea finanțării partidelor politice, în special la capitolul venituri și cheltuieli. Pe lângă amenzi, AEP a confiscat și aproximativ 2.6 milioane de lei, tot ca urmare a neregulilor descoperite. În total, au fost sancționate 125 de partide, cea mai frecventă sancțiune fiind încălcarea articolului 43, respectiv 49, din legea 334/2006 cu privire la finanțarea activității partidelor și campaniilor electorale. Ambele articole din lege sunt strâns legate de transparența formațiunilor asupra modului în care aleg să-și cheltuiască subvenția de la stat.

Cea mai severă sancțiune

Cea mai mare amendă dată de către AEP a fost către partidul Forța Națională, în valoare de 80.000 de lei. Formațiunea a încălcat 11 articole din Legea finanțării, printre acestea regăsindu-se nepublicarea listei cu persoane fizice și juridice care au făcut donații către partid, refuzul de a prezenta către AEP documente privind diverse servicii cumpărate, cheltuirea din subvenție pe diverse lucruri care nu sunt prevăzute în lege ori surse de finanțare în afara legii. Mai mult, autoritatea a confiscat de la Forța Națională aproape 1,6 milioane de lei.

Deși la alegerile din 2016 nu a reușit să intre în Parlament, Forța Națională a dat semne că renaște după ce mai mulți parlamentari din ALDE s-au întors împotriva președintelui de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, și au ales să ignore decizia de a ieși de la guvernarea alături de PSD. Printre aceștia s-au regăsit Teodor Meleşcanu, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu sau Ion Cupă. Cu toate că formațiunea nu era oficial în Parlament, Forța Națională a ajuns să primească subvenție din ianuarie 2020 ca urmare a unei derogări de la Legea finanțării partidelor politice care permitea accesul la bani publici pentru fiecare partid cu membri în Parlamentul României.

Amenzile luate de partidele din actuala legislatură

Sancțiuni severe au luat și PNȚCD, respectiv PNL, care au trebuit să plătească câte 65.000 de lei pentru mai multe încălcări din lege. În primul caz, PNȚCD a fost reclamat pentru desfășurarea unor activități specifice societăților, nereguli cu privire la o serie de împrumuturi, dar și pentru difuzarea de materiale cu însemnele partidului fără un contract cu o societate specializată.

În cazul liberalilor, aceștia au fost amendați tot pentru probleme cu diverse împrumuturi, refuzul de a depune lista cu persoanele care au cotizat cel mai mult, precum și folosirea subvenției de la stat în alte scopuri decât cele prevăzute în lege.

În privința celorlalte partide aflate astăzi în Parlament, PSD a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că s-a împrumutat fără acte de la notar, că a primit bani de la diverși candidați iar sumele nu au fost trecute ca donații, cheltuieli în afara legii finanțării partidului și probleme de transparență. Aceeași sancțiune a primit-o și USR, pentru nepublicarea la timp în Monitorul Oficial a unei serii de documente precum și pentru folosirea veniturilor din subvenția pentru partide în alte scopuri decât cele prevăzute în lege. Nereguli au fost descoperite și la UDMR, amendat de AEP cu 15.000 de lei pentru nepublicarea mai multor documente precum și probleme la împrumuturi.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#amenzi partide politice, #subventie partide, #PSD, #PNL, #USR, #coalitie de guvernare , #partid