”Unde vă grăbiți domnu?” Un polițist rutier uituc l-a scăpat pe un șofer de amendă și de suspendarea permisului

Autor: N.G.
Joi, 16 Martie 2023, ora 22:29
4813 citiri
”Unde vă grăbiți domnu?” Un polițist rutier uituc l-a scăpat pe un șofer de amendă și de suspendarea permisului
Polițistul a uitat să semneze toate exemplarele procesului verbal FOTO Arhivă Ziare.com

Un șofer care a fost sancționat cu amendă în valoare de 870 de lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile a obținut anularea procesului verbal ca urmare a unei neglijențe a polițistului rutier.

Șoferul (Claudiu S.) a contestat la Judecătoria Blaj sancțiunea primită în 16 septembrie 2022, pe raza localității Crăciunelu de Jos. Polițistul rutier a luat decizia sancționării șoferului pentru că nu ar fi dat prioritate unui autobuz și a încălcat marcajul longitudinal continuu simplu care desparte sensurile de mers.

Bărbatul a susținut că a fost prins circulând pe contrasens aproape paralel (cu aproximativ 10 metri înainte) cu autobuzul și doar la indicațiile lui a încălcat linia continuă pentru a trage pe dreapta, în același timp precizările din procesul verbal nu ar fi reale pentru că ”agentul constatator l-a surprins circulând pe contrasens aproape paralel (cu aproximativ 10 metri înainte) cu autobuzul și doar la indicațiile lui a încălcat linia continuă pentru a trage pe dreapta, în același timp a fost tras pe dreapta și autobuzul care circula pe sensul de mers, în urma sa cu vreo 10 metri”.

”Prima dată agentul s-a ocupat de verificarea actelor șoferului autobuzului în care a urcat, apoi i-a permis deplasarea după 2-3 minute pe marginea drumului până la o parcare, unde să aștepte. Când a revenit l-a întrebat ”unde vă grăbiți domnu?” iar prima sa reacție a fost «”nu am încălcat linia continuă, am depășit un utilaj, un tractoraș, pe linie discontinuă”. Deoarece se lucrează de săptămâni bune la amenajarea trotuarelor și nu totdeauna este dirijat traficul, am depășit un utilaj de mici dimensiuni ce făcea manevre pe marginea drumului și care nu se deplasa pe sensul său de mers.

Apoi am redus viteza sub 20 km/h și am avut intenția să revin pe sensul de mers dar am observat autobuzul în stație cu luminile de avarie pornite, staționat și am continuat deplasarea pe lângă autobuz, cu viteză redusă, deoarece m-am asigurat și am constatat că nu era niciun pericol, moment în care am fost surprins de către domnul agent circulând pe contrasens”, a declarat șoferul.

Aceasta a completat că a primit procesul verbal acasă după două săptămâni, semnat de către un martor care nu a fost de față. Magistratul nu a mai analizat precizările șoferului și a constatat un alt motiv de nulitate al procesului verbal de sancționare, respectiv faptul că nu era semnat de către polițist.

”Nu se bucură de prezumția de legalitate”

”Instanţa reține că procesul-verbal nu cuprinde semnătura olografă agentului constatator pe exemplarul înmânat contravenientului şi depus în original la dosarul cauzei. Totodată din raportul agentului constatator rezultă faptul că nici exemplarul nr. 3 al procesului verbal nu conține semnătura agentului constatator, aspect care ridică semne serioase de întrebare cu privire la momentul la care exemplarul nr. 1 a fost semnat.

Prin semnătura olografă a agentului constatator se conferă procesului-verbal caracterul de act autentic, fiind investit cu forță publică statală. Un proces-verbal nesemnat de către un agent constatator este inexistent din punct de vedere juridic, întrucât niciun agent administrativ nu și-a asumat conținutul și răspunderea pentru acesta”, a precizat judecătorul.

Acesta a mai susținut că semnătura trebuie aplicată pe toate exemplare ale procesului-verbal. ”Ambele exemplare ale procesului-verbal au valoare de originale și trebuie să conțină semnătura agentului constatator. Lipsa semnăturii agentului constatator pe duplicatul înmânat contravenientului atrage nulitatea procesului-verbal, chiar dacă exemplarul rămas în posesia intimatei poartă o astfel de semnătură”, a completat magistratul, care a concluzionat că în aceste condiții documentul ”nu se bucură de prezumția de legalitate specifică actelor administrative”.

Hotărârea prin care a fost anulată sancțiunea nu a fost contestată de către IPJ Alba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#amenda, #politist rutier, #neglijenta, #proces , #politie