Abuzul Jandarmeriei în cazul unui trotinetist din Cluj. Amendă pentru accesul în curtea instituției, care avea porțile larg deschise

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 04:00
18358 citiri
Abuzul Jandarmeriei în cazul unui trotinetist din Cluj. Amendă pentru accesul în curtea instituției, care avea porțile larg deschise
O amendă a Jandarmeriei române a fost anulată în instanță FOTO Jandarmeria Română

O amendă aplicată de Jandarmeria Cluj unui trotinetist care a intrat în curtea instituției, pentru a lua o trotinetă Bolt parcată acolo, a fost anulată în instanță, judecătorul arătând că cetățeanul a fost amendat pe nedrept. Sentința nu este definitivă.

Un clujean a obținut în instanță anularea unei amenzi de 500 de lei aplicate de Jandarmerie. Sancțiunea a fost aplicată în ianuarie 2022, pentru o faptă comisă în noiembrie 2021. Mai exact, bărbatul a fost amendat pentru că „a pătruns în incinta sediului Inspectoratului de Jandarmi fără a respecta normele legale de acces”.

Clujeanul a contestat sancțiunea în instanță arătând că a pătruns în incinta Inspectoratului de Jandarmi Judeţean pentru a lua o trotineta disponibilă potrivit aplicaţiei Bolt care se afla parcată în acea zona. Bărbatul a arătat că a fost luat la întrebări de un jandarm care, deși i s-a explicat situația, i-a cerut actul de identitate.

Bărbatul susține că a fost lăsat să aştepte câteva minute, după care i-a fost restituit actul de identitate fără a i se aduce la cunoştinţă că urmează să fie sancţionat, primind amenda ulterior, acasă.

Jandarmeria a cerut menținerea amenzii susținând că „aceasta asigură atât la aducerea la îndeplinire a componentei represive prin restricția financiară ce se resimte asupra patrimoniului persoanei sancționate contravențional, cât și componentei preventive și educative, în scopul formării unui spirit de responsabilitate, de prevenire a săvârșirii unor fapte ilicite prin observarea mai atentă a dispozițiilor legii și stabilirea propriei conduite în acord cu imperativele acesteia”.

Procesul-verbal, desființat de judecător

Judecătoria Cluj-Napoca a anulat sancțiunea aplicată de Jandarmerie, arătând că reclamantul „a intrat în curtea unei instituţii publice (care, la nivel teoretic, trebuie să fie accesibilă publicului mai cu seamă la ora comiterii contravenţiei, ora 9.40) pentru a lua o trotinetă disponibilă potrivit aplicaţiei Bolt care era parcată în curtea instituţiei”.

„Reţinem că potrivit regulilor aplicaţiei Bolt, Uber, Lime, trotinetele pot fi parcate doar pe domeniul public ceea ce înseamnă că zona respectivă din curtea inspectoratului apare ca fiind domeniul public”, se mai arată în sentința de anulare a sancțiunii.

În plus, judecătorul a arătat că Jandarmeria „nu neagă faptul că poarta era larg deschisă şi nici nu afirmă că ar fi existat vreun jandarm la poarta instituţiei al cărui ordin nu l-ar fi ascultat, ci pur şi simplu a trecut la sancţionarea petentului după mai bine de o lună de la momentul constatării pentru că petentul a intrat în curtea unei instituţii publice, care avea poarta deschisă”.

„Totodată observăm că în cuprinsul procesului-verbal nu se face vorbire despre normele de acces care au fost încălcate sau cum anume trebuia să procedeze petentul pentru a lua trotineta parcată (evident în mod necorespunzător) în sediul Inspectoratului.

Atât timp cât poarta de acces a unei instituţii publice este deschisă presupunerea petentului că îi este permis accesul în curtea unei instituţii publice este mai mult decât plauzibilă. Totodată în lipsa indicării normelor de acces prezumtiv încălcate instanţa nu poate analiza în ce fel conduita petentului a adus atingere valorilor sociale protejate prin norma de incriminare”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca, ce poate fi atacată cu apel.

Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#amenda, #jandarmerie, #Cluj, #trotineta , #justitie