Prima amendă pentru nepurtarea măștii, anulată în instanță. Care a fost explicația magistraților

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 11:42
5020 citiri
Prima amendă pentru nepurtarea măștii, anulată în instanță. Care a fost explicația magistraților
Femeie ce poartă mască în apropierea unui parc FOTO: pexeles.com

O primă amendă pentru nepurtarea măștii a fost anulată de instanță, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență ce prevedea obligativitatea folosirii acesteia în spațiile publice deschise.

Amenda a fost dată în aprilie 2020, în zona Gării de Nord din București. Persoana respectivă a contestat sancțiunea la Judecătoria Sectorului 1, invocând verdictul CCR, și a avut câștig de cauză. Decizia nu e definitivă, deci poate fi contestată în 30 de zile, informează B1 TV.

Persoana amendată a cerut anularea, precizând că poliția a trecut greșit CNP-ul în procesul verbal de constatare a abaterii.

Amenda a fost dată, însă, în baza unei Ordonanțe de Urgență dată de Guvern care a fost apoi declarată neconstituțională de către CCR. La ultimul termen al procesului, pe 18 februarie, persoana în cauză a invocat chiar verdictul CCR.

Judecătorii au susținut că nu pot lua în calcul decizia CCR, dat fiind că motivarea nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, au mai spus ei, nici nu vor putea reveni asupra deciziei, odată ce motivarea va fi publicată.

Verdictul CCR pe OUG privind masca în spațiile deschise și reacția ministrului Sănătății

Pe 15 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 192 din 2020 prin care se impunea folosirea măștii de protecție în spațiile publice închise.

„Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a transmis CCR atunci, într=un comunicat.

Ulterior, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că masca oricum trebuie folosită în spațiile deschise: „Trebuie să spunem foarte clar că legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, în mijloacele de transport în comun, în piețele închise, acoperite”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#amenda masca anulata instanta, #masca protectie covid, #decizie ccr masca , #amenda