Ce se întâmplă dacă nu se plătește o amendă contravențională sau penală. În ce situații pot ajunge românii la închisoare

Autor: N.G.
Joi, 10 August 2023, ora 20:30
3837 citiri
Ce se întâmplă dacă nu se plătește o amendă contravențională sau penală. În ce situații pot ajunge românii la închisoare
Polițiștii aplică amenzi contravenționale FOTO Arhivă

În România, se pot acorda două tipuri de amenzi, în funcție de legile pe care le încălcați: amendă contravențională sau amendă penală.

În cazul în care primim o amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în maximum 15 zile de la emiterea acesteia, întrucât cuantumul acesteia este redus cu 50% în acest termen.

Astfel, dacă pe procesul verbal este trecută suma de 1.300 de lei, în termen de 15 zile trebuie achitată suma de 650 de lei. Dacă termenul este depășit, suma va trebui să fie plătită în integralitate.

Cele mai des întâlnite amenzi contravenționale sunt cele primite pentru încălcarea regulilor de circulație, precum depășirea vitezei limită sau parcarea în locuri nepermise. La fel ca în cazul oricărui tip de amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în termen de 15 zile, atunci când cuantumul acesteia este redus la jumătate.

Deși legea nu mai permite plata acestor amenzi direct polițistului care le aplică, statul pune la dispoziție plata online pe platforma ghiseu.ro, pentru cei care nu pot ajunge fizic la ghișeele Direcțiilor de Taxe și Impozite.

Pericol de executare silită

Unii cetățeni mizează pe faptul că amenda se prescrie la cinci ani după ce a fost săvârșită contravenția, însă acest termen se reînnoiește de fiecare dată când se emite o notificare de către autorități.

De asemenea, polițiștii au obligația de a trimite un proces-verbal de constatare și sancționare către primării. Ulterior, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. Odată somate, acestea au obligația ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.

Dacă ajungi în situația în care autoritățile locale îți trimit o somație acasă și tot nu achiți amenda, atunci lucrurile devin mai complicate. Mai exact, poți ajunge chiar și la executare silită. Important de menționat e faptul că acest lucru este valabil doar atunci când suma este mare. Practic vorbim de situația în care mai multe amenzi neplătite se adună.

Direcțiile de taxe si impozite locale au posibilitatea de a obține conturile bancare ale debitorilor, adresa și locul de muncă.

Băncile au obligația de transmitere a situației conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Națională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanțelor Publice iar acesta pune la dispoziția direcțiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie.

Ce este amenda penală și ce se întâmplă dacă nu este plătită

În dreptul penal român există trei pedepse principale: pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.

În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune, spre de exemplu, conducerea unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat, o infracțiune de furt simplu și așa mai departe.

„Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile. Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei”, se arată în textul de lege.

Dacă o amendă penală nu este plătită în termenul de trei luni de la emiterea acesteia, situația se complică. Pentru cei care refuză în mod voit achitarea acesteia, zilele-amendă se vor transforma în zile de închisoare.

În cazul celor care nu plătesc amenda din motive obiective, cum ar fi lipsa fondurilor, se ia în calcul transformarea zilelor-amendă în zile de muncă în folosul comunității. Nu se va înlocui amenda penală cu munca în folosul comunității, dar nici cu închisoare dacă starea de sănătate a condamnatului nu permite prestarea acestei munci neremunerate în folosul comunității, scrie e-avocatul.ro.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#amenda contraventionala, #amenda penala, #bani conturi , #amenda