Postul Kanal D, amendat cu 10.000 de lei de CNA. Abateri grave de la legea privind protecţia minorilor

Marti, 15 Februarie 2022, ora 19:27
3767 citiri
Postul Kanal D, amendat cu 10.000 de lei de CNA. Abateri grave de la legea privind protecţia minorilor
Amenda, în valoare de 10.000 de lei, vizează ediţia din 24 octombrie 2021 a emisiunii ”Asta-i România!” FOTO captură YouTube

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis marți, 15 februarie, sancționarea postului TV Kanal D pentru încălcarea legislaţiei în domeniu referitoare la protecţia minorilor, în urma plângerilor primite.

Amenda, în valoare de 10.000 de lei, vizează ediţia din 24 octombrie 2021 a emisiunii ”Asta-i România!”.

”Având în vedere modul în care a fost reflectat, în cadrul emisiunii, cazul a două tinere din Iaşi care şi-au schimbat condiţia materială după ce şi-au făcut cont pe o platformă online, având venituri substanţiale din activitatea desfăşurată pe acest site cunoscut în special pentru videoclipurile şi fotografiile cu conţinut pentru adulţi, postul a încălcat prevederile legislaţiei referitoare la protecţia minorilor din Legea audiovizualului şi Codul audiovizualului”, e arată în decizia CNA.

Potrivit articolului 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, ”Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

De asemenea, articolul 19 alin. (2) lit. f) şi l) din Codul audiovizualului stipulează că ”Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: (...) f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; (...) l) genul sau tema programului”);

Totodată, CNA a sancţionat cu somaţie publică postului Kanal D, din cauză că la difuzarea emisiunii ”Bravo, ai stil!” din 29 octombrie 2021 nu s-a ţinut cont de dispoziţiile art. 34 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 504/2002, conform cărora ”Programele sponsorizate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: (...) c) să nu încurajeze în mod direct achiziţionarea sau închirierea produselor ori a serviciilor sponsorului sau ale unui terţ, în particular prin referiri promoţionale speciale la aceste produse ori servicii”.

O somaţie publică a primit şi postul Digi Sport 2 pentru o afirmaţie făcută de comentator la adresa unui jucător de culoare în timpul partidei de fotbal dintre Roma şi Napoli difuzată în data de 24 octombrie 2021, încălcându-se astfel prevederile art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora: ”Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit (e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”, a mai transmis instituția.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa emisiunii ”Bijuterii TV”, difuzată de posturile Prima TV şi Taraf TV cu nerespectarea dispoziţiilor art. 102 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora: ”Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale” (perioada monitorizată: Prima TV - 10 septembrie şi 13 decembrie 2021; Taraf TV - 13 decembrie 2021).

CNA mai informează că în şedinţa publică din data de 10 februarie 2022, membrii Consiliului au analizat o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de Direcţia Control, ca urmare a autosesizării Consiliului, pentru modul în care au fost abordate subiecte referitoare la pandemia de COVID-19 în cadrul emisiunilor difuzate la posturile locale şi regionale. Au fost monitorizate 175 de posturi de radio şi 68 de posturi de televiziune, în perioada 11 - 17 octombrie 2021. La finalul dezbaterilor, membrii CNA au apreciat că nu au fost constatate încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizualului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#amenda CNA, #kanal d, #protectia minorilor , #stiri media