Cât plătesc unii români pentru o grădină amenajată cu magnolii, arțari și cireși japonezi

Sambata, 23 Aprilie 2022, ora 08:17
23743 citiri
Cât plătesc unii români pentru o grădină amenajată cu magnolii, arțari și cireși japonezi
La mare căutare sunt cireșii japonezi FOTO Pixabay

Pentru amenajarea grădinilor din Iași specialiștii în peisagistică aduc plante din Olanda, Italia și Polonia, iar clienții plătesc și 10.000 de euro pentru amenajarea grădinii.

Plantele sunt aduse din Italia și Polonia.

”Comenzi pentru grădini avem. Noi aducem copacii și florile din Italia și Polonia în general. Nu prea găsim mai frumoase și de calitate în altă parte. Trebuie să fi stat măcar 2-3 ani la ghiveci, un copac, să poată fi pus în grădină. Am văzut că se cer foarte mult magnoliile, care pot să fie înflorite timp de 3 săptămâni, iar de câțiva ani și wisteria glicina, flori mov agățătoare, un fel de gard viu care îmbracă zidurile verzi.

Arțarii roșii japonezi sunt căutați, dar și cireșii japonezi. E nebunie cu cireșii japonezi. Sunt originari din Japonia, dar produși în serele din Polonia, Italia. Oamenii nu renunță la grădini și unii amână amenajarea lor pentru că sunt atenți cu bugetul și la evoluția situației economice. În jur de 5.000-6.000 de euro plătesc în medie, pentru o grădină”, a declarata pentru bzi.ro Claudiu Ivașcu, fondatorul unei firme specializate.

Care sunt prețurile

”Prețurile sunt apropiate ca cele de anul trecut, chiar dacă s-au scumpit nisipul, rulourile de gazon, transportul. Noi le aducem din străinătate cu TIR-ul, deci sunt ceva costuri cu transportul. Numai pregătirea terenului, cu rulou, este 10 euro, pe metru pătrat, iar în general clienții vor grădini de 100-200 de metri pătrați.

Cei care și-au făcut case mai scumpe vor și grădini mai mari, mai scumpe. Plantele, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai scumpe. Pot fi și între 10.000 și 20.000 de euro, o singură grădină. Noi am avut comenzi de grădini care costă 10.000 de euro”, susține Daniel Dascălu, reprezentantul unei firme care amenajează grădini.

Cei care vor doar rulouri pentru gazon plătesc câteva mii de lei pentru amenajarea grădinii. O lucrare poate dura minimum două săptămâni și maximum 2-3 luni.

”Mulți vor rulouri de gazon. Noi facem amenajări complete, de la proiect, la plante, sistem de irigații, amenajarea grădinii. Oricum, nu pot să aibă gazon sau grădină fără sistem de irigații. Este de muncă, dar nu ca în anii trecuți. Aveam 10-15 apeluri telefonice zilnic, acum sunt mai puține. Nu e vorba de amenajări urgente ale grădinilor.

Noi aducem plantele din Italia sau Olanda, unde sunt crescute special pentru parcuri. O lucrare poate dura de la două săptămâni, dacă noi avem disponibilitate, oameni, echipamente, și depinde și de bugetul clientului. Dar poate dura și o lună sau mai mult o lucrare. Noi, în general, luăm mai multe comenzi pentru ca plantele să vină toate odată cu TIR-ul”, mai spune Daniel Dascălu.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#amenajare gradini, #costuri, #gazon, #copaci, #plante, #specialisti , #proiecte case
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Arțarii ăștia nu-s tot aia cu mestecenii Siberieni?