7 trucuri pentru a amenaja o baie mică cu stil

Advertorial
Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 17:50
11844 citiri
7 trucuri pentru a amenaja o baie mică cu stil
FOTO: designdeinterior.ro

Locuri insuficiente pentru depozitare, încăperi înguste, slab iluminate, spațiile mici reprezintă adevărate provocări pentru mulți dintre noi. Neajunsurile sunt și mai evidente când avem de-a face cu băile mici.

Pentru că o astfel de amenajare să nu devină o povară, urmărește sfaturile pe care le-am adunat pentru tine în cele ce urmează.

1. Elimină depozitarea excesivă

Dacă locuiești într-un apartament mic, unde implicit și camerele nu sunt tocmai generoase, ai nevoie să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante și utile. Mai ales în cazul băilor. Păstrează lucrurile esențiale, fără a încarcă spațiul cu depozitare excesivă. Eliberează pe cât posibil pardoseala pentru a crea impresia de spațiu. Un corp de dulap suspendat poate fi o soluție eficientă pentru a asigura nevoia de depozitare a lucrurilor din baie.

2. Înlocuiește cada cu un duș cu rigolă

Ia în considerare înlocuirea căzii cu un duș cu rigolă. În băile foarte mici, o astfel de transformare va imprima un plus de spațialitate încăperii. Pentru a asigura o delimitare între zona dușului și cea a lavoarului sau a vasului de toaletă, optează pentru un paravan din sticlă securizată.

Ca să previi accidente nedorite, ai nevoie de un sistem de scurgere a apei bine realizat. În cazul unei rigole, scurgerea se face pe lung astfel încât apa nu se acumulează într-o singură zonă. În plus, va fi nevoie de o pantă de scurgere de câțiva milimetri pentru a înlesni scurgerea apei. Acest lucru trebuie luat în calcul chiar de la turnarea șapei sau montare a gresiei. Apelează la un instalator profesionist care are experiență în montajul unei rigole. Pentru modificări majore ia în calcul să folosești serviciile unui designer de interior.

3. Obține un efect inedit prin plăci ceramice

Sporește estetica amenajării cu un joc al plăcilor ceramice: la nivelul pardoselii alege plăci negre, iar pe pereții supuși stropirii optează pentru cele albe. Cu modelele de tip metro sau fagure vei obține un efect inedit în designul interior din baia ta.

Rămânem tot în registrul cromatic și îți amintim că într-un spațiu mic ai nevoie de tonuri deschise alături de un iluminat eficient pentru a spori senzația de spațialitate. Nu vei da greș cu alb, crem sau ivoire. Evita bejul și maroul atât de comune. Chiar dacă spațiul e mic, nu te rezumă la o amenajare banală! Dacă băii ii lipsește lumina naturală, mizează pe mult alb, eventual o nuanță de gri cald pentru pardoseală.

4. Maximizează spațiul de depozitare

Maximizarea spațiului este o etapă esențială în orice amenajare de băi mici. Analizează opțiunile existente și ia în calcul o piesă de mobilier realizată pe comandă astfel încât să utilizezi eficient orice colț al încăperii. Rafturile sau nișele încastrate cu depozitare deschisă pot fi și ele soluții practice pentru un design interior din orice fel de baie.

De asemenea, veți câștiga spațiu de depozitare chiar deasupra căzii, prin construirea unei nișe de gips-carton, de mari dimensiuni, a cărei baze servește drept suport pentru articolele de cosmetică. Și deasupra lavoarului se poate realiza o astfel de etajeră, care, completată de oglindă, constituie o amenajare deosebit de practică într-o baie îngustă în care orice tip de mobilier ar limita opțiunile de mișcare.

5. Folosește într-un mod original spațiul pe verticală

Orice amenajare de baie mică ar trebui să includă soluții optime de depozitare. O idee originală care va scoate din banal amenajarea ar putea fi un stand de prosoape asemănător cu o scăriță; pe lângă faptul că este subțire și maximizează spațiul vertical atunci când este susținut pe un perete, va aduce o notă inedită chiar și în spațiul mic al unei băi.

6. Accentuează iluminatul

Ținând cont că deseori băile nu au parte de lumină naturală, accentul pică pe iluminatul artificial. Astfel, este necesar să asiguri un iluminat din tavan pentru întreaga încăpere și apoi să te concentrezi pe iluminatul funcțional din jurul oglinzii. Se recomandă montarea aplicelor la nivelul privirii pentru a evita umbrele. Cea mai bună modalitate de iluminat este de sus chiar deasupra oglinzii și din părțile laterale, lumina fiind orientată spre față.

7. Alege cu atenție dimensiunile plăcilor ceramice

Alege cu grijă dimensiunile plăcilor ceramice pe care le vei integra în baie. Spațiu mic nu înseamnă neapărat și plăci de dimensiuni mici. Dimpotrivă, plăcile mari, cu mai puține spații chituite, vor crea impresia că pereții și podeaua par mai puțin aglomerate, iar camera se extinde vizual. Iată un truc des folosit de un designer de interior pe care merită să îl explorați atunci când plănuiți o reamenajare modernă a băii.

Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie să excludeți plăcile mici. Dacă ați optat deja pentru un model de mozaic, el poate fi integrat ca o zona de accent în spațiul dușului de exemplu, urmând ca pentru restul suprafețelor să folosiți plăci de dimensiuni mai mari.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#amenajare baie, #baie, #decor baie , #decoratiuni interioare