Cine este Ihor Prokopchuk, noul ambasador al Ucrainei la București. Fratele lui a condus Interpolul din Rusia

Marti, 05 Iulie 2022, ora 17:06
3239 citiri
Cine este Ihor Prokopchuk, noul ambasador al Ucrainei la București. Fratele lui a condus Interpolul din Rusia
Noul ambasador al Ucrainei la București Ihor Prokopchuk a fost primit de către ministrul de Externe Bogdan Aurescu FOTO MAE

Ministrul Ucrainei la București, Ihor Prokopciuk, a fost primit marți, 7 iulie, în funcție, de către ministrul de Externe al României Bogdan Aurescu.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat pe 4 mai mai multe decrete, printre care și cel al numirii în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în România a lui Igor Prokopchuk. Numele acestuia din urmă a fost implicat într-o controversă în 2018 după ce presa a dezvăluit că fratele său, de origine rusă, a condus filiala din Moscova a Interpol.

Născut pe 3 martie 1968, Igor Prokopchuk este un diplomat ucrainean, născut în Korosten. Conform unui CV online, acesta și-a început cariera în 1992 ca atașat la Departamentul de Informații al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe și vorbește limba engleză și cea rusă. Între 1994 și 1997 a lucrat la Ambasada Ucrainei din Marea Britanie, iar apoi, până în 1998, a lucrat la biroul din New York a Președintelui Adunării Generale a ONU. Din 1998 și până în 2001 a fost consilier în Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, după care a lucrat tot ca consilier la Ambasada din Marea Britanie până în 2004.

Următorii patru ani se întoarce în Ministerul de Externe unde se ocupă de relațiile bilaterale cu țările din Europa Centrală și de Est, Balcani și Caucazul de Sud. În 2008 ajunge ambasadorul ucrainei în Lituania, iar doi ani mai târziu devine șeful Misiunii Permanente a Ucrainei pe lângă OSCR, funcție pe care o ocupă timp de nouă ani, până în 2019.

Legătură de familie controversată

La finalul lunii aprilie 2019, Igor Prokopchuk era revocat din funcțiile de la Viena sub ordinul președintelui ucrainean de la acea vreme, Petro Poroșenko. Deși nu a fost dat un motiv clar, presa ucraineană a amintit de faptul că Prokopchuk este fratele mai mic al generalului-maior de poliție rus Alexander Prokopchuk, care a ocupat funcția de vicepreședinte al Interpol.

Conform unui material publicat de ediția ucraineană a Europa Liberă din 2018, ambii frați s-au născut în regiunea Jîtomîr și amândoi au absolvit Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev. Conform sursei citate, aici se termină asemănările dintre cei doi. Alexander s-a mutat la Moscova în anii '80, unde a început să-și construiască o carieră îm guvernul rus, în timp ce Igor a rămas în Ucraina unde a lucrat apoi ca diplomat.

Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Ucrainei transmitea în 2018 că legăturile de familie ale lui Igor Prokopchuk nu-i afectează munca și că nu s-a compromis. Mai mult, alți oficiali ucraineni au amintit că Prokopchuk a condus misiunea Ucraineu la OSCE timp de opt ani, perioadă în care organizația internațională a adoptat numeroase rezoluții dure împotriva Rusiei.

Primit de Aurescu la București

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marţi, 5 iulie, pe ambasadorul agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, reiterând sprijinul ferm al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

De asemenea, Aurescu a evocat măsurile complexe, multidimensionale de sprijin pe care ţara noastră le-a întreprins la nivel bilateral, regional şi global de la debutul agresiunii ilegale, premeditate, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

”În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul agreat Ihor Prokopchuk au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la situaţia de securitate, economică şi umanitară din Ucraina şi a fost salutat dialogul politic bilateral foarte dinamic din ultima perioadă dintre România şi Ucraina, diplomatul ucrainean mulţumind în mod deosebit pentru sprijinul consistent şi prompt acordat de ţara noastră statului vecin şi cetăţenilor săi încă de la debutul conflictului”, precizează MAE.

Şeful diplomaţiei române a reliefat cooperarea dintre Guvernul României şi societatea civilă din România în sprijinul refugiaţilor ucraineni, subliniind atât sprijinul pe care l-au primit cei peste 1,45 milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră, cât şi măsurile de acordare a accesului gratuit la sistemul de sănătate, educaţional, la nivelul pieţei muncii pentru refugiaţii ucraineni. A reamintit, totodată, importanţa înfiinţării hub-ului umanitar de la Suceava, care a devenit un punct important pe harta măsurilor europene de sprijin al refugiaţilor, prin care au fost transmise în Ucraina numeroase convoaie umanitare din state membre UE. A punctat totodată solidaritatea şi empatia arătate concret refugiaţilor de către cetăţenii români şi ONG-urile implicate, precum şi efectul transformator la nivelul percepţiilor determinat de contactele interumane generate de criză, cu efecte pe termen lung în apropierea celor două societăţi.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pus în evidenţă eforturile concrete ale României de susţinere a Ucrainei în transportul cerealelor, inclusiv prin utilizarea capacităţilor logistice româneşti feroviare şi portuare, în special prin Portul Constanţa, şi a subliniat eforturile ţării noastre pentru a extinde capacitatea porturilor româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră. În acest context, a punctat demersurile efectuate de autorităţile române pentru facilitarea tranzitului de persoane şi mărfuri, prin măsuri complexe de eficientizare a acestui proces, inclusiv propunerile privind redeschiderea unor puncte de trecere a frontierei.

Ministrul afacerilor externe a evidenţiat, totodată, rolul comunităţilor istorice – din Ucraina, respectiv din România – ca punţi de legătură între cele două state şi şi-a exprimat încrederea că problemele pendinte vor fi soluţionate în cel mai scurt timp posibil, reamintind angajamentul părţii ucrainene la cel mai înalt nivel, cu ocazia contactelor recente bilaterale, de a trata membrii comunităţii române din Ucraina la acelaşi nivel de standard cu cel acordat de România membrilor comunităţii ucrainene din ţara noastră.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat felicitări pentru obţinerea de către Ucraina a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană şi a reamintit sprijinul deplin şi ferm al României pentru atingerea acestui obiectiv şi pentru avansarea pe mai departe a agendei europene a Ucrainei. În acest context, a evidenţiat necesitatea continuării, în ritm susţinut, a reformelor, inclusiv pentru îndeplinirea măsurilor prioritare prevăzute în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022. De asemenea, a exprimat disponibilitatea deplină a României de a oferi asistenţă şi expertiză în acest sens şi de a împărtăşi bune practici în atingerea standardelor UE.

În context, şeful diplomaţiei române a amintit susţinerea consecventă acordată de România Ucrainei în forurile internaţionale, inclusiv pentru pachetul consistent de măsuri pentru Ucraina aprobat la Summitul NATO de la Madrid din perioada 28-30 iunie 2022, precum şi pentru măsurile adoptate la Summit cu privire la securitatea regiunii Mării Negre. În acest sens, a subliniat importanţa calificării în noul Concept Strategic aliat a regiunii Mării Negre ca regiune de importanţă strategică pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică, obiectiv atins ca urmare a demersurilor politico-diplomatice intense ale României.

Ambasadorul agreat al Ucrainei a mulţumit ministrului român pentru deschiderea cu care a fost primit şi a reiterat mulţumirile către statul român şi cetăţenii săi pentru sprijinul prompt şi pentru generozitatea cu care a fost sprijinită Ucraina şi poporul ucrainean în cele mai dificile momente pentru existenţa lor.

Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#ambasador Ucraina, #Ministerul de Externe, #MAE, #Bogdan Aurescu, #Volodimir Zelenski , #ambasador
Comentarii
Poza malmo
malmo
rank 5
Poza angel9913
angel9913
rank 5
Daca-i zice Ihor in loc de Igor, asta inseamna ca are nume haholic