Rușii din Republica Moldova, mesaj către Ambasada Moscovei la Chișinău: ”Nu avem nevoie de ajutorul vostru. Ne simțim bine”

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 12:35 5356 citiri
Ambasada Rusiei la Chișinău FOTO Facebook/ Посольство России в Республике Молдова

Ambasada Rusiei în Republica Moldova s-a adresat pe Facebook rușilor stabiliți în Moldova, cărora le-a pus la dispoziție o adresă de e-mail unde pot scrie în cazul în care se simt discriminați.

”Dragi cetățeni ai Rusiei și compatrioți ruși!

În legătură cu apariția cazurilor de discriminare pe motive etnice, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și în legătură cu săvârșirea actelor cu caracter violent sau acțiuni care amenință viața și sănătatea, puteți contacta adresa de e-mail a Ambasadei sos.moldova@mail.ru

Cererea trebuie să includă informațiile de contact ale solicitantului.

Toate cererile vor fi cercetate în detaliu într-un mod prestabilit”, este mesajul postat de Ambasada Rusiei în Republica Moldova.

Mii de oameni au comentat, iar o bună parte dintre aceștia au transmis că se simt foarte bine în Republica Moldova și că nu au fost puși în situații de discriminare. Mai mult, le-au transmis rușilor că nu au nevoie de ajutorul lor.

Jurnalistul Vitalie Cojocari a făcut un rezumat al ideilor exprimate în comentarii, majoritatea fiind scrise în limba rusă.

”Cele mai multe spun că în Republica Moldova nu există discriminare, că oamenii vorbesc rusa, dar și româna fără probleme. Prin urmare, cer cei care comentează, nu trimiteți arme ca să fim salvați. Noi ne simțim bine în Moldova, spun comentariile în rusă”, a scris jurnalistul pe Facebook, care ulterior a redat și câteva dintre comentarii:

”Sunt vorbitor de rusă, cetățean al Republicii Moldova, nu am nicio problemă în a comunica în limba rusă în Moldova, absolut niciuna. Vorbesc și limba română. Când comunicăm cu necunoscuți, putem vorbi în limba care este convenabilă interlocutorului, asta din politețe. Nu mă simt deloc discriminat”.

”Aceeași poveste, vorbesc româna fără probleme, uneori mă întreabă dacă îmi este mai ușor în rusă și vorbim în rusă fără probleme”.

”Trăim în pace și armonie și cu rușii și cu găgăuzii și cu moldovenii, nu avem nevoie de ajutorul vostru”.

Totuși, au existat și câteva comentarii negative:

”Cetăţenii moldoveni au fost îndobitociți cu succes de sistemul educaţional şi de propaganda americană timp de 30 de ani. Discriminarea și comportamentul discriminatoriu față de vorbitorii de limbă rusă sunt prezente peste tot.”

”CEI CARE SCRIU CĂ TOTUL ESTE BINE ȘI BINE ÎN MOLDOVA - SUNT NIȘTE FRICOȘI!”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News