Ambasada României în Siria dă asigurări: Nu sunt, până în acest moment, români printre victimele cutremurului

Vineri, 10 Februarie 2023, ora 21:25
1598 citiri
Ambasada României în Siria dă asigurări: Nu sunt, până în acest moment, români printre victimele cutremurului
Cutermurul a distrus multe vieți și clădiri și în țara vecină Siriei, Turcia FOTO / Facebook ISU București-Ilfov

Din informaţiile pe care le deţine Ambasada României în Siria în acest moment, nu există români printre victimele cutremurului din această ţară şi nu au fost adresate misiunii diplomatice solicitări de sprijin din partea unor cetăţeni aflaţi în dificultate din cauza seismului din 6 februarie, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul României în Siria, Dan Sandovici.

Diplomatul a amintit că Ambasada României în Siria reprezintă şi interesele consulare ale altor state - Australia, Canada, Franta, Portugalia şi Republica Moldova. "Nu am primit solicitări de asistenţă consular din partea cetăţenilor acestor state, în contextul cutremurului din 6 februarie", arată ambasadorul român.

Potrivit acestuia, circa 2.000 de cetăţeni români trăiesc în zonele controlate de guvernul de la Damasc, dintre care aproximativ 850 sunt înregistraţi la ambasadă. De la începutul crizei umanitare din Siria, în 2011, peste 800 de cetăţeni români şi membri ai familiilor acestora au fost evacuaţi din această ţară. În ultimii doi ani nu au mai fost adresate astfel de solicitări, precizează ambasadorul.

Dan Sandovici subliniază că, de la apariţia primelor informaţii privind cutremurul din Turcia şi Siria, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român "a efectuat cu celeritate o serie de demersuri pentru facilitarea acordării de sprijin umanitar de urgenţă populaţiei siriene afectate de cutremur, simultan cu cele efectuate pentru sprijinirea Turciei".

Astfel, MAE, prin intermediul Ambasadelor României de la Damasc şi Beirut - unde se află localizată Delegaţia UE în Siria - a făcut demersuri pentru a identifica posibilităţile de coordonare umanitară la nivel UE pentru Siria şi a le transmite ulterior partenerilor instituţionali, anume Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) / Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi Ministerului Sănătăţii, pentru a pregăti ajutorul umanitar.

La 7 februarie, în urma demersurilor MAE, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Siriei la Bucureşti a transmis oficial ministerului o listă cu necesarul de urgenţă.

"Reprezentantul sirian a insistat pe transmiterea de medicamente, materiale medicale, alimente şi, în măsura posibilului, echipe de căutare-salvare. Lista cu solicitări a fost transmisă partenerilor instituţionali", arată Sandovici.

La 9 februarie, Guvernul României a decis acordarea de asistenţă internaţional, cu titlu gratuit, Republicii Arabe Siriene, reprezentând bunuri materiale care constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte şi produse alimentare, conserve.

Acestea vor fi puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Detaliile privind efectuarea transportului materialelor urmează a fi stabilite între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisia Europeană, iar transportul se realizează pe cale aeriana, cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naţionale sau din alte surse, în funcţie de necesităţi.

"În prezent, MAE face demersuri pentru identificarea, împreună cu DSU/IGSU, a modalităţilor optime de transport al ajutorului umanitar in Siria şi de dirijare a acestuia către regiunile afectate de cutremur, demers în sine complex, având în vedere că nu toate zonele afectate de cutremur se află sub controlul guvernului de la Damasc şi în general nu sunt stabile din punct de vedere al securităţii. În acest context, pe fondul crizei umanitare de amploare care marchează situaţia din această ţară, în ultimii ani, condiţiile de viaţă ale populaţiei siriene erau deja deosebit de afectate de penuria de curent electric, material medicale, alimente şi, mai recent, de răspândirea holerei", arată ambasadorul român.

El subliniază că "sprijinul acordat de România populaţiei siriene a fost o prioritate constantă în ultima perioadă".

"O dovadă concretă în acest sens o constituie faptul că România a susţinut ameliorarea situaţiei umanitare din Siria, acordând un sprijin consistent populaţiei civile siriene afectate de criză. Cel mai recent sprijin, în valoare de 800.000 de euro, a fost realizat prin mecanisme internaţionale de tip ONU (finanţarea proiectului PNUD 'Urgent Support to the People of Aleppo: Rehabilitation of Basic Social Facilities to Improve Access to Essential Services') şi Crucea Roşie", spune Dan Sandovici.

Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus...
O nouă victorie magnifică pentru România, cu un avans colosal. Echipajul masculin care și-a spulberat rivalii
O nouă victorie magnifică pentru România, cu un avans colosal. Echipajul masculin care și-a spulberat rivalii
Andrei Cornea și Florin Enache au adus României a treia medalie de aur, la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria). În proba de dublu vâsle masculin, Andrei Cornea și Florin...
#ambasada romaniei siria, #Siria, #victime, #cutremur, #Romania, #cutremur Turcia , #Siria