Un alpinist român pornește spre Everest. ”E o nouă provocare pentru mine. ”

Marti, 12 Martie 2024, ora 22:43
1655 citiri
Un alpinist român pornește spre Everest. ”E o nouă provocare pentru mine. ”
Alpinistul român Adrian Ahrițculesei și-a propus să cucerească vârful Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, cunoscut pentru performanţa de a fi primul bărbat din România care a încheiat "Circuitul celor şapte vulcani", va pleca, luna viitoare, în Nepal, într-o expediţie în care şi-a propus să cucerească vârful Everest (8.848 m).

Expediţia va avea loc în perioada 12 aprilie - 30 mai, alpinistul din Petroşani propunându-şi să abordeze vârful pe partea sudică, din Nepal, el urmând să-şi transporte singur echipamentul şi hrana. Cu toate acestea, Adrian Ahriţculesei va fi însoţit de doi şerpaşi care vor avea rolul de a-l sprijini în caz de nevoie.

"E o nouă provocare pentru mine. Iniţial am dorit să încerc cu un vârf mai mic de 8.000 de metri. Apoi, după ce m-am gândit mai bine, mi-am spus că, dacă tot încerc şi fac un efort, inclusiv financiar, ce-ar fi să urc pe cel mai înalt vârf", a declarat marţi, pentru AGERPRES, alpinistul român.

El a explicat că pregătirea pentru această expediţie a început în luna august 2023, cu alergări montane cu diferenţe de nivel, iar în prezent urmează un program de antrenament foarte riguros, gândit astfel încât să fie în formă maximă la momentul ascensiunii pe Everest.

În primele zece zile ale expediţiei, Adrian Ahriţculesei şi-a propus să ajungă în tabăra de bază, la 5.300 metri altitudine, după care va urma o perioadă de aclimatizare cu două urcări la peste 7.000 de metri. Plecarea spre vârf va depinde de vreme, startul fiind programat din tabăra de bază.

"Din tabăra de bază voi face două rotaţii de aclimatizare, în care eu va trebui să ajung până în ultima tabără, la 7.900 de metri. După aceea, planul este să cobor în tabăra de bază, la 5.300 metri - unde o să-mi încarc bateriile, ca să zic aşa - şi o să aştept culoarul de vreme bună. Sper să fiu în formă fizică şi psihică foarte bune şi să-mi îndeplinesc obiectivul, acela de a ajunge pe cel mai înalt vârf din lume. Vârful Everest ar trebui făcut în 30-35 de ore, în funcţie de pregătirea alpinistului", a explicat alpinistul din Petroşani.

În luna ianuarie 2023, alpinistul Adrian Ahriţculesei a reuşit să cucerească vârful Mount Sidley (4.285 m) din Antarctica şi să finalizeze astfel "Circuitul celor şapte vulcani", devenind primul bărbat din România care îşi înscrie în palmares o asemenea performanţă.

În vârstă de 40 de ani, absolvent al Facultăţii de educaţie fizică şi sport din Timişoara, alpinistul lucrează ca optometrist la o firmă din Petroşani.

Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#alpinist roman Everest, #alpinist roman Himalaya, #Adrian Ahritculesei, #alpinism, #muntele Everest , #alpinism