Alphabet pierde 55 de miliarde de dolari din valoare, după ce Samsung a anunțat că ia în considerare înlocuirea Google cu Bing pe telefoanele sale

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 23:58
4643 citiri
Alphabet pierde 55 de miliarde de dolari din valoare, după ce Samsung a anunțat că ia în considerare înlocuirea Google cu Bing pe telefoanele sale
Aplicații pe smartphone

Acțiunile Alphabet au scăzut luni cu până la 4%, ștergând o valoare de piață de aproximativ 55 de miliarde de dolari, după The New York Times a sugerat că concurența se încălzește pe piața căutării mobile.

Acțiunile companiei-mamă Google, Alphabet, au scăzut luni cu 4% luni, ștergând 55 de miliarde de dolari din valoarea de piață a entității juridice, după ce un articol din ziarul New York Times sugera că piața motoarelor de căutare de pe dispozitivele mobile se confruntă cu o concurență mai acerbă, scrie Insider.

Publicația a dezvăluit că Samsung Electronics ar putea să înlocuiască serviciul de căutare preinstalat Google produs de Alphabet Inc. de pe dispozitivele mobile pe care le comercializează, în favoarea motorului de căutare Bing de la Microsoft.

Amenințarea Bing la adresa dominației motorului de căutare Google a devenit mai credibilă în ultimele luni, odată cu adăugarea tehnologiei OpenAI (Inteligență Artficială) pentru a oferi răspunsuri asemănătoare ChatGPT la interogările utilizatorilor.

Raportul spune că Samsung ia în considerare înlocuirea Google ca motor de căutare implicit în gama sa de dispozitive în favoarea Bing Search de la Microsoft.

Un contract similar între Alphabet și Apple, care valorează aproximativ 20 de miliarde de dolari în venituri anuale pentru Alphabet, urmează să fie reînnoit mai târziu în acest an.

Angajații Google au fost șocați când au aflat în martie că Samsung se gândește să înlocuiască Google, iar mesajele interne ale angajaților Alphabet analizate de The New York Times au arătat „panica” în rândul personalului.

Google s-a confruntat cu o concurență sporită în căutare pentru prima dată în decenii după ce Microsoft a încorporat ChatGPT al OpenAI în rezultatele căutării Bing la începutul acestui an. Google deține de mult timp un monopol esențial pe piața de căutare, deținând o cotă de piață de aproximativ 90%.

Iar Alphabet lucrează din greu pentru a-și apăra cota de piață, potrivit raportului, cu o echipă de peste 160 de oameni care lucrează pentru a încorpora funcții de inteligență artificială în produsul său de căutare Google.

Dar asta s-ar putea să nu fie suficient dacă Samsung decide să seteze Bing ca motor de căutare implicit pentru sutele de milioane de dispozitive pe care le livrează în fiecare an. Deși Google ar putea deveni în continuare motorul de căutare principal pe dispozitivele Samsung dacă se încheie o înțelegere între Samsung și Microsoft, ar fi necesar ca utilizatorii să schimbe singuri setările telefonului pentru a face schimbarea.

Samsung a vândut 261 de milioane de smartphone-uri în 2022, conform datelor IDC, toate rulând cu software-ul Google Android. Compania coreeană are parteneriate de lungă durată atât cu Microsoft, cât și cu Google, iar dispozitivele sale sunt preîncărcate cu o bibliotecă de aplicații și servicii de la ambele companii IT, cum ar fi OneDrive sau Google Maps. Negocierile sunt încă în desfășurare și Samsung ar putea decide totuși să mențină Google ca furnizor implicit, potrivit articolului.

Pentru a nu pierde teren în fața concurenței, Google lucrează la mai multe proiecte pentru a-și actualiza și reînnoi serviciile de căutare. Acestea includ adăugarea de funcții de inteligență artificială la ofertele sale existente, în cadrul unui proiect numit Magi, la care lucrează peste 160 de specialiști, scrie Times.

Google este „încântat să aducă noi funcții bazate pe inteligență artificială pentru căutare și va dezvălui mai multe detalii în curând”, a declarat Lara Levin, purtătoare de cuvânt a Google, într-un comunicat. Un reprezentant Google nu a comentat negocierile în curs cu Samsung. De asemenea, reprezentantul Samsung a refuzat să comenteze asupra negocierilor cu Microsoft și Google.

Motorul de căutare al Google deține ce mai mare cotă pe piața americană a dispozitivelor mobile și de asemenea pe cele mai multe dintre piețele din restul lumii.

Modelele de limbaj mari, cum ar fi cel care stă la baza ChatGPT și funcționalitatea chatbot din Bing de la Microsoft, nu sunt noi pentru Google. Compania a folosit LLM-uri pentru a anticipa intenția interogărilor utilizatorilor, a declarat directorul de dezvoltare al Google în luna februarie. De asemenea, Google va lansa Bard, propriul său asistent de căutare chatbot, deși face acest lucru într-un ritm foarte prudent.

Cum folosește Ucraina telefoane mobile montate pe stâlpi pentru a se apăra de dronele și rachetele rusești
Cum folosește Ucraina telefoane mobile montate pe stâlpi pentru a se apăra de dronele și rachetele rusești
Senzorii acustici simpli, încercați pentru prima dată în urmă cu un secol, revin în actualitate pentru a se proteja împotriva amenințării Rusiei. Ucraina folosește o rețea de mii de...
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Companiile americane Apple, Alphabet şi Meta vor fi investigate în Uniunea Europeană pentru potenţiale încălcări ale directivei privind pieţele digitale, au declarat luni autorităţile de...
#Alphabet, #Google, #Samsung, #Bing, #telefoane mobile, #pierderi , #SUA