PNL va ataca la CCR legea lui Tariceanu, care-l scoate pe Iohannis din schema numirii procurorilor-sefi

Joi, 16 Martie 2017, ora 17:403332 citiri
PNL va ataca la CCR legea lui Tariceanu, care-l scoate pe Iohannis din schema numirii procurorilor-sefi
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, ca PNL va ataca la Curtea Constitutionala legea initiata de Calin Popescu-Tariceanu, potrivit careia presedintele si ministrul Justitiei sunt exclusi din procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si a procurorului general, in cazul in care proiectul va fi adoptat si de Senat.

"Numirea sau revocarea unor magistrati sau procurori, care este proiectul vietii lui Calin Popescu Tariceanu, daca va trece de plenul Senatului, care este camera decizionala, va asigur ca va fi atacat de PNL la Curtea Constitutionala a Romaniei. Anuntul meu nu e o surpriza, insa va asigur ca nu putem lasa o solutie neconstitutionala sa devina lege", a sustinut Gorghiu, intr-o conferinta de presa.

Alina Gorghiu spune ca prin acest proiect de lege se doreste ca presedintele Klaus Iohannis sa nu mai aiba atributii in numirea sau desemnarea procurorilor sefi.

"Propunerea lui Calin Popescu Tariceanu nu e altceva decat o vendeta politica indreptata impotriva presedintelui Klaus Iohannis. Procedura de desemnare a procurorilor in viziunea lui Tariceanu prevede ca presedintele sa nu mai aiba niciun fel de atributiune in acest sens", a adaugat Alina Gorghiu.

Marti, Comisia Juridica a Senatului a amanat proiectul de modificare a statutului judecatorilor si procurorilor, din cauza ca initiatorul a fost absent.

Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna a declarat ca, daca s-ar adopta proiectul de lege initiat de Tariceanu, Romania ar fi singura tara din UE in care procurorii sefi nu ar fi numiti de seful statului.

Potrivit proiectului de lege, presedintele Romaniei si ministrul Justitiei sunt exclusi din procedurile de numire a procurorilor-sefi DNA, DIICOT si procurorului general al Romaniei, acestia fiind desemnati de catre CSM.

Revocarea acestora se va face tot de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general.

In prezent, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de catre presedinte, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

Totodata, potrivit proiectului, Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii. Revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii se face de catre ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a institutiei.

Potrivit legislatiei in vigoare, presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM.

Proiectul de lege, initiat de Calin Popescu Tariceanu, a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputatilor, iar Senatul este for decizional in acest caz.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii