PNL ii cere lui Ciolos o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 16:54
2318 citiri
PNL ii cere lui Ciolos o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Biroul Politic National al PNL a decis luni sa-i inainteze premierului o propunere in sensul aprobarii printr-o ordonanta de urgenta a prevederii privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, a anuntat co-presedintele liberalilor Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa.

"Un al doilea lucru pe care l-am decis astazi este legat de alegerile locale in doua tururi de scrutin. Cred ca este cel mai important proces pentru comunitatile locale care va avea loc in acest an, vorbesc de alegerea primarilor. Si, este, de altfel, primul scrutin dupa manifestatiile cetatenilor de la finalul anului trecut. Una din revendicarile concrete pe care acestia le-au avut a fost revenirea la un proces electoral bazat pe doua tururi de alegeri.

Este o idee pe care noi am sustinut-o fara rezerve, am avut doua rezolutii in forurile de conducere ale PNL. Am avut un proiect de lege care si acum se afla in comisia de cod electoral. Si, din pacate, trebuie sa marturisesc, si eu si colegii mei nu am avut numarul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect in Parlament", a declarat Gorghiu.

Proiectul pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, aviz favorabil la Comisia Juridica

Potrivit co-presedintelui PNL, "principalul adversar al acestui proiect, care tine de legitimitate, de reprezentativitate, de democratie, este PSD".

"Singura varianta realista pentru a face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Motiv pentru care, in urma discutiilor politice pe care le-am avut astazi cu colegii, am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem prim-ministrului Ciolos sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut.

Nu trebuie sa tina cont de parerea PNL, cum credem ca nu e cazul sa tina cont de parerea PSD, care se va impotrivi pe acest proiect. Nu cred ca parerea politicienilor este relevanta in acest subiect.

Cred insa ca parerea societatii civile din Romania este mai mult decat relevanta. Si am incredere ca prim-ministrul va rezista oricarei presiuni pe care o va face PSD pentru ca aceasta ordonanta sa nu fie adoptata. De asemenea, cred ca si prim-ministrul si Guvernul sau sunt profund atasati agendei cetateanului si ca vor raspunde exigentelor nevoii de democratie si legitimitate.

Sunt argumente multiple pe care agenda publica le-a impus, pe care noi le-am identificat, de la tema legitimitatii, la nevoia de competitie, la faptul ca prin doua tururi de scrutin s-ar realiza innoirea clasei politice", a declarat Alina Gorghiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#primari doua tururi scrutin, #PNL primari doua tururi, #ordonanta primari doua tururi , #PNL