Gorghiu cere AEP sa suspende plata subventiilor catre PSD, dupa ce trezorierul partidului a fost acuzat de delapidare

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 17:19
3785 citiri
Gorghiu cere AEP sa suspende plata subventiilor catre PSD, dupa ce trezorierul partidului a fost acuzat de delapidare
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Senatorul PNL Alina Gorghiu cere Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sa suspende acordarea subventiilor catre PSD, in contextul in care trezorierului social-democratilor, Mircea Draghici, a fost pus sub acuzare pentru delapidare. AEP acorda PSD peste 7,5 milioane de lei lunar, potrivit parlamentarului liberal.

"Solicit AEP sa isi faca datoria si sa suspende acordarea subventiilor catre PSD, prin aplicarea art. 24 alin. (1) raportat la art. 25 alin. (1) si (2) din Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

AEP ignora una dintre atributiile sale expres prevazute de Regulamentul de organizare si functionare!", a scris Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Face trimitere la comunicatul DNA

Ea precizeaza ca art. 3 lit. a) din regulament prevede ca una din atributiile AEP este aceea de a controla respectarea legislatiei in materie electorala si de a aplica sanctiuni atunci cand este cazul.

"Avand in vedere ca exista, conform comunicatului de presa al DNA din data de 02.04.2019, suspiciunea rezonabila ca domnul Mircea Draghici nu a respectat dispozitiile art. 25 alin. (2) raportat la alin. (1) din Legea nr. 334/2006, unde se prevede clar ce destinatii pot avea veniturile care provin din subventii de la bugetul de stat, E OBLIGATORIU ca AEP sa actioneze in consecinta.

Astfel, demersul legal consta in suspendarea acordarii subventiei PSD, in conformitate cu art. 24 alin. (1) din Legea nr. 334/2006.Acest articol prevede ca acordarea subventiei de la bugetul de stat poate fi suspendata temporar, prin decizie a Autoritatii Electorale Permanente, pentru incalcarea art. 25 alin. (1) si (2) ", subliniaza Alina Gorghiu.

Subventii lunare de 7,5 milioane de lei

Senatorul PNL aminteste ca, potrivit datelor publice, AEP acorda PSD peste 7,5 milioane de lei lunar.

"Aceste sume de bani pe care le primeste PSD reprezinta un avantaj incredibil in campaniile electorale care urmeaza. Mai ales in conditiile in care au adoptat O.U.G. nr. 6/2019 prin care au prevazut ca subventiile de la stat pot fi cheltuite si in campania electorala.Este indubitabil ca lipsa de reactie din partea AEP are legatura cu numirea recenta a presedintelui acesteia, ce a fost propus si sustinut de PSD.

Nu poate fi uitat ca prima sa decizie majora dupa numirea in functia de presedinte a fost sa suspende toate controalele efectuate de AEP cu privire la modul in care partidele politice au cheltuit banii proveniti din subventii.Ii solicitam presedintelui AEP sa procedeze, conform dispozitiilor legale incidente mentionate mai sus, la suspendarea subventiei acordate PSD pana la clarificarea situatiei", incheie Gorghiu.

Draghici, acuzat de DNA

Mircea Draghici, trezorierul PSD, este urmarit penal de DNA pentru delapidare si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Mircea Draghici a fost audiat marti la DNA. Trezorierul PSD a reactionat pe Facebook, spunand ca, "deocamdata, nu poate stabili un procuror, fie el si de la DNA, in ce conditii un partid inchiriaza un imobil, la ce pret si pentru ce termen".

Vezi si Trezorierul PSD, Mircea Draghici, a contestat decizia de urmarire penala: DNA nu are competenta necesara

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Alina Gorghiu subventie PSD, #Alina Gorghiu Draghici DNA, #Alina Gorghiu subventie PSD DNA , #PNL