Fost ministru al Justiției, despre Alina Gorghiu: „Singura preocupare a fost propunerea de a executa acasă condamnări la pușcărie de până la 7 ani”

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 22:37
13191 citiri
Fost ministru al Justiției, despre Alina Gorghiu: „Singura preocupare a fost propunerea de a executa acasă condamnări la pușcărie de până la 7 ani”
Alina Gorghiu, senator PNL FOTO Facebook/ Alina Gorghiu

Raluca Prună, fost ministru al Justiției în cabinetul Cioloș, a criticat cinic numirea Alinei Gorghiu la ministerul Justiției în guvernul Ciucă, susținând că singura propunere a senatoarei liberale pe care și-o amintește este cea prin care cei cu condamnări de până la 7 ani de închisoare să le execute acasă. „Adică pentru tâlharii, furturi calificate, violuri care nu sunt în grup, diverse forme de trafic, corupție”, a scris Prună.

Prună a mai spus că nu are ”nicio așteptare pe conținut” de la noua propunere a PNL pentru Justiție și a criticat faptul că aceasta este parlamentar de Timiș deși nu aparține locului: „Singura legătură fiind probabil că e simplu să candidezi în circumscripția în care știi sigur că vei fi ales”, a comentat aceasta.

„Îi urez succes Alinei Ghorghiu că ministru al Justiției. E o propunere rațională în acest sprint direct cu capul în zid. Adică e o propunere că să fim siguri că ne spargem capul definitiv. Pe conținut, nu am nicio așteptare de la Ghorghiu că ministru al Justiției.

Singurul lucru legat de preocupările pe justiție ale doamnei Ghorghiu de care îmi amintesc era propunerea de a executa acasă condamnări la pușcărie pentru pedepse de până la 7 ani - adică pentru tâlharii, furturi calificate, violuri care nu sunt în grup, diverse forme de trafic, corupție. Cam atât pot eu cita din calitatea de ales jurist al doamnei.

Ce altceva face doamna Ghorghiu? Este de mai multe legislaturi aleasa în Circumscripția Timiș, nefiind din Timiș, și singura legătura fiind probabil că e simplu să candidezi în Circumscripția în care știi sigur că vei fi ales. În aceasta calitate așteptam o poziție publica fata de situația din Timișoara. Un apel la Citu să aloce bani din fondul de rezerva pentru a debloca parțial măcar situația. O poziție publica fata de cetățenii Timișoarei care au votat-o senator. Nimic. Singurele postări sunt ode pentru Citu, de înțeles căci iată merge acum la Justiție, și un mesaj entuziast despre PNRR și cum vin 3.7 miliarde de euro că și când ar fi avut vreo contribuție la PNRR. Vin banii dacă faceți și câteva reforme și vestea proasta e că dacă vin e mai greu să îi furați.

Cum spuneam: succes! Voi urmări cu entuziasm și o sinceră curiozitate profesională audierea”, a scris pe Facebook Raluca Prună.

Proiectul inițiat de Alina Gorghiu a trecut de votul de la Senat în aprilie 2020, fiind respins ulterior de Cameră.

Proiectul de lege privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea, iniţiat de senatorul liberal Alina Gorghiu și catalogat de Ludovic Orban drept o "aberaţie", a fost respins în luna mai de Camera Deputaților.

Proiectului inițiat de Gorghiu prevedea că instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii; în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, iniţiator al propunerii, susținea că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

În 3 aprilie, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a catalogat proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu drept o "aberaţie" şi a anunţat că deputaţii liberali vor vota împotrivă. "Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL să voteze împotriva acestui proiect, care este contrar liniei politice a PNL (...) şi în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR", spunea Orban.

Grabă suspectă

Interesant este și parcursul acestei inițiative legislative. Proiectul a fost înregistrat pe 10 decembrie 2019, iar Gorghiu a a cerut procedură de urgență pentru adoptare.

Pe 18 februarie, Consiliu Economic și Social, prin semnătura președintelui Iacob Baciu, a dat aviz favorabil.

Pe 5 martie, Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă, cu câteva observații minore, de formă, nu de fond, stabilind încă de la început că „prin avizul pe care-l emite, nu se poate pronunța asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate”.

Pe 9 martie, proiectul de lege este trimis la Comisia Juridică din Senat. A doua zi, Comisia Juridică adoptă un raport de admitere, raportul fiind semnat de Șerban Nicolae ca președinte de Comisie și de Adrian Nicolae Diaconu, secretar, ambii senatori PSD. Interesant lucru, forma aprobată de Comisia Juridică a Senatului este cea propusă de Alina Gorghiu, plus câteva amendamente minore stabilite de Consiliul Legislativ. Șerban Nicolae nu a schimbat nicio virgulă în proiectul Alinei Gorghiu.

Pe 3 februarie, pe site-ul Senatului au fost trimise trei opinii de la cetățeni, în așa zisa dezbatere publică, toate cerând majorarea perioadei în care se poate face închisoare la domiciliu de la 7 la 10 ani, pe motiv că există pedepse și de 9 ani pentru evaziune fiscală.

Proiectul de lege a fost votat în Senat pe 31 martie 2020 cu 128 de voturi „Da” și 2 abțineri. voturile au venit de la toate partidele, inclusiv de la USR, PMP, PSD și PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Poliţiştii vor aduce pe 23 aprilie, din Germania, un bărbat de 53 de ani din Sri Lanka, pe nume Kumarasamy Navaneethan, ce avea emis pe numele lui un mandat european de arestare, de către...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Alina Gorghiu PNL, #Raluca Pruna, #Justitie , #stiri Alina Gorghiu