Alina Gorghiu isi apara legea pentru inchisoarea la domiciliu: Doar pentru infractiuni usoare!

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 19:09
26011 citiri
Alina Gorghiu isi apara legea pentru inchisoarea la domiciliu: Doar pentru infractiuni usoare!
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro

Senatorul PNL Alina Gorghiu, care a initiat doua proiecte de lege controversate, adoptate recent in Senat, prin care unii infractori ar putea sa-si ispaseasca pedepsele cu inchisoarea la domiciliu sau doar in weekend, a raspuns criticilor.

Gorghiu sustine ca prevederile nu se aplica pentru fapte de coruptie sau infractiuni grave si ca asa se procedeaza si in alte state europene.

"Vad ca am generat dezbatere in spatiul virtual, cu doua propuneri legislative votate, marti, la Senat, de toti colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu exceptia a doua abtineri.

Munca de documentare pentru cele doua propuneri a inceput cu destul de mult timp in urma (pentru prima, chiar din 2016, fiind depusa acum in forma imbunatatita). Am vorbit despre modificarile legislative de sute de ori in spatiul public.

Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, in decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment aceasta pandemie sau ca propunerile vor ajunge sa fie votate fix acum, lucru care sa genereze emotie. Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului.

In al doilea rand, a avut loc o dezbatere publica pe subiect, la care au participat reprezentanti ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum si cadre universitare. Observatiile rezultate din aceasta dezbatere, cu specialistii in domeniu, au fost preluate in ambele propuneri legislative.

De asemenea, proiectele au fost analizate si avizate favorabil de Consiliul Legislativ.

In al treilea rand, prin una dintre propuneri se doreste operationalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja in legislatia penala, dar care sunt inaplicabile.

Va subliniez ca nu este nimeni eliberat din inchisoare prin aceste legi. Doar instanta de judecata are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adica cine executa la inchisoare si cine la domiciliu. Doar pentru infractiuni usoare!

Nu se aplica celor care au savarsit infractiuni de coruptie, de serviciu, precum si alte infractiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), dupa cum se poate observa in imaginea atasata.

Aceste masuri sunt in legislatia tuturor statelor europene si sunt considerate benefice.

Daca veti avea observatii, le astept. Le depunem ca amendamente cand vor fi in dezbatere la Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Nu se grabeste nimeni. Toti, dar mai ales eu, ne dorim dezbatere serioasa pe orice initiativa", a transmis Alina Gorgiu.

Senatorul PNL a facut trimitere si catre cele doua proiecte legislative sin expunerile de motive aferente, de pe site-ul Senatului:

- https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22542

- https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22543

Legea Gorghiu: Detinutii cu pedepse pana la 7 ani pot sta acasa. Apare si inchisoarea de weekend

Senatul a votat, marti seara, un proiect initiat de parlamentarul PNL Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite conditii, a pedepselor de pana in 7 ani de inchisoare. O stire care a trecut aproape neobservata, in contextul pandemiei si a problemelor din sistemul de sanatate.

Proiectul de lege a trecut lejer in Senat, cu 128 de voturi "pentru" si doua abtineri, Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Raluca Pruna critica dur legea Alinei Gorghiu care prevede inchisoare la domiciliu: Nu e decat o escrocherie in vreme de razboi pandemic

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, critica in termeni extrem de duri proiectul initiat de senatorul PNL Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite conditii, a pedepselor de pana in 7 ani de inchisoare.

Senatul a votat un proiect initiat de PNL care prevede executarea pedepsei cu inchisoarea la domiciliul condamnatului

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#inchisoare domiciliu, #inchisoare weekend , #PNL