Si Alina Bica sustine ca e refugiat politic in Costa Rica. Inalta Curte: E doar solicitant, cu carnet provizoriu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 11:31
12652 citiri
Si Alina Bica sustine ca e refugiat politic in Costa Rica. Inalta Curte: E doar solicitant, cu carnet provizoriu
Foto: Facebook/ Narcis Vlad Barbu

Dupa Elena Udrea, si avocatul Alinei Bica sustine ca clienta sa are statut provizoriu de refugiat politic in Costa Rica. Astazi ar fi trebuit sa fie ultimul termen in dosarul ANRP, in care fosta sefa a DIICOT este inculpata. Cazul s-a amanat deoarece Inalta Curte a solicitat la DNA date suplimentare privind sprijinul de specialitate dat de SRI in acest caz.

"Din 30 ianuarie 2018, Alina Bica are statutul de refugiat in Costa Rica. Cerem sedinta secreta in acest caz, este sub protectia statului Costa Rica. Are resedinta in San Jose, se bucura de drepturile cetateniei costaricane, toate datele din proces nu trebuie puse la dispozitia publicului.

Ea este refugiata politic in Costa Rica, are un carnet provizoriu de refugiat valabil un an de zile. Nu are voie sa paraseasca tara un an de zile", a cerut vineri, la Inalta Curte, avocatul fostei sefe DIICOT.

Dupa ce a analizat documentele depuse, Inalta Curte a aratat insa ca fosta sefa a DIICOT nu are inca acest statut, ci are doar un carnet provizoriu prin care solicita azil politic in Costa Rica, valabil pana in ianuarie 2019.

"Ultimul termen", amanat

ICCJ trebuia sa judece astazi ultimul termen in dosarul privind despagubirea ilegala a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), caz in care este implicata si Alina Bica.

Dosarul a fost amanat pana pe 16 mai, dupa ce avocatul Alinei Bica a facut mai multe solicitari, iar una din acestea a fost admisa. "Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa faca adresa la DNA pentru a se comunica in ce a constat sprijinul de specialitate al SRI in acest caz si sa se faca trimitere la actele intocmite", a sunat decizia de amanare. Solicitarea a fost facuta dupa ce in doua comunicate de presa ale DNA, privind aceasta cauza, a aparut mentiunea ca procurorii "au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI".

Magistratii au respins insa restul solicitarilor facute de avocatul Alinei Bica: "In raport de amanarea pe motive medicale, lumbago cu sciatica, nu se justifica amanarea.

Respingem cererea de declarare nepublica a sefintei de judecata. ICCJ constata ca Alina Bica nu are statutul de refugiat, ea are un carnet provizoriu prin care cere acest statut, carnet valabil pana la 30 ianuarie 2019. Respingem cererea de audiere prin videoconferinta".

Inalta Curte a pus in vedere procurorului DNA si avocatilor sa trimita toate datele si eventualele solicitari pana pe 10 mai, pentru ca pe 16 mai sa poata judeca cauza. "Sa o anuntati pe doamna Bica sa depuna eventualele cereri cu cinci zile inainte, nu in noaptea de dinaintea procesului", a spus presedintele completului, judecatoarea Lucia Rog.

"Cursele transatlantice sunt oprite"

Prima solicitare facuta astazi in proces de avocatul Alinei Bica a fost de audiere a clientei sale prin videoconferinta. El a aratat ca aceasta este in imposibilitate de prezentare la acest termen, din motive medicale. "Pacienta are o leziune post-traumatica in zona lombara. Pentru aceste leziuni necesita un tratament cu anumite ventuze. Urmeaza sa faca o interventie chirurgicala la coloana. Nu poate calatori cu avionul trei luni, ii este interzis de medic.

Cursele transatlantice sunt oprite in acest moment. Nu sunt vase de croziera care traverseaza acum Oceanul Atlantic, nu poate veni in Romania", a explicat avocatul.

Aparatorul cere audierea Alinei Bica prin videoconferinta si a aratat ca asa s-a facut si in dosarul lui Sebastian Ghita, care a fost audiat din Serbia.

Despre statutul de refugiat

"Vrea sa dea un supliment de declaratie. A zis acest lucru si dupa audierea ei", a aratat avocatul. "Din 30 ianuarie 2018, Alina Bica are statutul de refugiat in Costa Rica. Cerem sedinta secreta in acest caz, este sub protectia statului Costa Rica. Are resedinta in San Jose, se bucura de drepturile cetateniei costaricane, toate datele din proces nu trebuie puse la dispozitia publicului.

Ea este refugiata politic in Costa Rica, are un carnet provizoriu de refugiat valabil un an de zile. Nu are voie sa paraseasca tara un an de zile", a mai cerut avocatul fostei sefe DIICOT.

O cerere similara de amanare a facut saptamana trecuta si Elena Udrea, prietena cu Alina Bica. Elena Udrea a aratat si ea ca are statutul provizoriu de refugiat politic.

Solicitarea de amanare

Avocatul Alinei Bica a mai cerut Inaltei Curti sa faca o adresa la DNA in care sa se ceara daca procurorii au facut echipe mixte cu SRI si ce acte au facut ofiterii serviciului secret in acest dosar, in baza protocolului dintre SRI si Ministerul Public. Aparatorul cere amanarea dosarului la o alta data.

Avocatul Alinei Bica a depus in instanta mai multe documente legate de statutul de refugiat politic, despre care a aratat ca fosta sefa a DIICOT le-a transmis prin mail jurnalistei Sorina Matei. "Documentele si traducerea le am de la jurnalista", a explicat avocatul.

UPDATE Jurnalista a reactionat intr-o postare pe Facebook, in care sustine ca nu o cunoaste pe Alina Bica si nici pe avocatul acesteia, Doru Traila, si ca nu a discutat cu acestia in legatura cu solicitarea de refugiat politic.

Jurnalista a aratat ca a luat astazi legatura cu avocatul, iar acesta i-ar fi comunicat ca a luat de pe contul ei de Facebook datele legate de Alina Bica, care proveneau de la Directia de Migratie si Imigratie din Costa Rica, infomatii obtinute in urma unui demers jurnalistic.

DNA cere judecarea dosarului

Procurorul DNA arata ca nu sunt motive intemeiate pentru ca sedinta de judecata sa fie secreta si ca Alina Bica sa fie audiata prin videoconferinta. "Aceasta stare de sanatate a fost invocata din decembrie 2017. Recomandarea medicala initiala a fost tratament cu analgezice. De atunci nu au mai aparut modificari. Ea a solicitat sa dea o declaratie suplimentara. Intre timp, Alina Bica a plecat din tara. Demersurile acesteia urmaresc tergiversarea cauzei", a explicat procurorul DNA.

Potrivit acuzatorului, in acest caz nu s-ar impune amanarea cazului, iar procesul ar trebui sa continue astazi. O parte din avocati au solicitat amanarea cauzei.

Dar aparatorul lui Alin Cocos a explicat ca clientul sau a recunoscut acuzatiile in acest caz si ca lasa la aprecierea instantei.

Astazi ar trebui sa fie ultimul termen

Instanta a stabilit ca avocatii si procurorul DNA sa vina pregatiti pentru a pune concluziile finale, iar inculpatii au dreptul la ultimul cuvant.

Alina Bica nu a fost prezenta la proces nici la ultimele termene.

Acest dosar este pe rolul instantei din decembrie 2014. Decizia Inaltei Curti din acest caz poate fi contestata la Completul de 5 judecatori.

Citeste si cum s-a derulat procesul la ultimul termen din acest caz: Dosarul ANRP-Alina Bica: Inalta Curte a stabilit ultimul termen pe 20 aprilie. Fosta sefa DIICOT e tot in Costa Rica

Alina Bica mai este condamnata in doua dosare, in prima instanta. In ambele cazuri, fosta sefa a DIICOT este acuzata de favorizarea infractorului si a primit 4, respectiv 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

Acuzatiile DNA

In acest dosar sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai este judecata, in acelasi dosar, si pentru luare de mita si abuz in serviciu, fapte de care a fost acuzata initial in dosarul "Bica 2".

In urma unei decizii a instantei supreme, dosarul ANRP - Alina Bica include toate acuzatiile aduse fostei sefe DIICOT pentru fapte pe care le-ar fi savarsit ca membru in comisia ANRP, precum si acuzatiile fata de Dorin si Alin Cocos si Ionut Mihailescu.

Omul de afaceri Dorin Cocos este judecat pentru doua fapte de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul acestuia, Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte).

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Alina Bica DIICOT DNA, #DIICOT DNA, #Alina Bica ANRP, #Alina Bica pronuntare , #DNA
Comentarii
Poza Sokratis
Sokratis
rank 5
Costa Rica va avea un cird de banditi si sugativele lor