Sefa DIICOT, retinuta Despagubirea in cauza, mai mare decat totalul ANRP din 2011 - DNA (Video)

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 20:03
6298 citiri
Sefa DIICOT, retinuta Despagubirea in cauza, mai mare decat totalul ANRP din 2011 - DNA (Video)
Foto: Lumea Justitiei

Procurorii anticoruptie arata, in referatul cu propunerea de arestare a Alinei Bica si a altor trei persoane, ca despagubirile pe care le-au acordat acestia in dosarul terenului supraevaluat sunt mai mari decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

"Consecinta deosebit de grava a acestei activitati infractionale abuzive a inculpatilor, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despagubirilor, rezulta din faptul ca suma de 377.282.300 lei platita in acest dosar de despagubire este mai mare decat totalul despagubirilor civie platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei (a se vedea raportul de Control al Curtii de Conturi din 2013) ", noteaza procurorii anticoruptie in referatul cu propunere de arestare preventiva a sefului DIICOT, Alina Bica.

Sefa DIICOT, Alina Bica, retinuta de DNA pentru abuz in serviciu (Video)

Mai mult, anchetatorii sustin, in acelasi document, ca cei care au fost despagubiti "au realizat profit exorbitant, in timp ce ANRP s-a gasit in situatia de a lasa nesolutionate alte mii de dosare de reconstituire".

"Activitatea infractionala a fost desfasurata de inculpati si a constat intr-un cumul infractional prin care bugetul public a fost irosit si practic furat in interesul unei singure persoane beneficiare si favorite, consecinta fiind nedreptatirea altor titulari de drepturi ale caror dosare de despagubire nu au fost solutionate si care nu puteau spera la asa supraevaluari daca nu cunosteau filiera", conform documentului citat.

Sefa DIICOT, retinuta: DNA a luat in vizor si alte persoane in dosar - cine urmeaza

Mai mult, potrivit sursei mentionate, Alina Bica, dar si ceilalti membri ai comisiei si-au "incalcat, negat si nesocotit" obligatia de a analiza si a dezbate asupra raportului de evaluare.

"Raportul a fost unul eronat grosolan supraevaluat in scopul imbogatirii fara drept si in scopul asigurarii unor rezerve pentru mituirea unor membrii care au ajutat", subliniaza procurorii anticoruptie.

Sefa DIICOT este prezentata, vineri, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat.

In fata instantei au ajuns, cu aceeasi propunere, si alte persoane retinute in acest dosar, respectiv Lacramioara Alexandru si Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, dar si expertul evaluator Emil Nutiu, acuzat de abuz in serviciu.

Tot in acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmarit penal pentru abuz in serviciu, iar vineri dupa-amiaza, procurorul sef al DNA a cerut presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii acestuia.

DNA cere aviz pentru arestarea unui deputat UDMR, in dosarul sefei DIICOT

De abuz in serviciu este acuzat si un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, cercetat sub control judiciar, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Alina Bica despagubiri teren, #Alina Bica retinuta, #Alina Bica DNA, #Alina Bica urmarita penal , #DNA