Procurorii DNA ar putea fi scosi din procesele Bica, Ghita si Hrebenciuc

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 07:55
8637 citiri
Procurorii DNA ar putea fi scosi din procesele Bica, Ghita si Hrebenciuc
Foto: Valeriu Tanasoff/Mediafax/Hepta.ro

Ce procurori de sedinta vor intra in salile de judecata in cazul proceselor in care magistratii sunt judecati pentru fapte de coruptie? De la DNA sau de la nou creata sectie speciala pentru investigarea judecatorilor si procurorilor?

Dupa infiintarea Sectiei pentru investigarea magistratilor, in octombrie anul trecut, judecatorii s-au lovit de aceasta dilema in privinta reprezentarii acuzarii in instanta.

Sunt destule dosare cu greutate in care alaturi de magistrati sunt judecati si politicieni. Printre cele mai mediatizate astfel de cazuri:

- Alina Bica, fost procuror-sef DIICOT - caz aflat in faza de contestatie in anulare;

- Sebastian Ghita, fost deputat PSD - cazul in care sunt judecati fostii sefi ai parchetului din Prahova, procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila;

- Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Tudor Chiuariu, fosti parlamentari - speta in care sunt judecati doi judecatori de la Tribunalele Covasna si Brasov, Lorand Ordog si Roxana Adam, sotia lui Ioan Adam.

Pentru ca deciziile au fost diferite in spete similare, un complet care avea pe masa un denunt clasat anul trecut de DNA pe numele a doi procurori a cerut ca problema sa fie transata intr-o sedinta speciala a Inaltei Curti. Este vorba de completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala.

"Ar trebui sa ramana DNA"

Propunerea judecatorului care a sesizat completul: Participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, in care urmarirea penala s-a efectuat de catre Directia Nationala Anticoruptie, se asigura de procurori din cadrul DNA.

In motivarea sesizarii, acesta face trimitere la mai multe texte de lege.

"Din analiza coroborata a textelor legale precizate rezulta faptul ca regula cu caracter general instituita de legiuitor este aceea a particparii la sedintele de judecata, in procesele penale, a procurorului care a efectuat urmarirea penala sau a unui procuror din cadrul aceluiasi parchet", se arata in decizie.

Sursa: Sesizarea ICCJ

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Alina Bica DNA, #Alina Bca DIICOT, #Viorel Hrebenciuc DNA, #Tudor Chiuriu DNA, #Sebastian Ghita DNA, #Sebistian Ghita Inalta Curte , #DNA