Procuror: Alina Bica mi-a cerut sa interceptez trei oameni de afaceri. Nu intelegeam de ce

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 20:36
8426 citiri
Procuror: Alina Bica mi-a cerut sa interceptez trei oameni de afaceri. Nu intelegeam de ce
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Un procuror audiat in calitate de martor in dosarul "ANRP 1", la instanta suprema, a spus ca fosta sefa a DIICOT Alina Bica i-a cerut sa puna sub supraveghere trei oameni de afaceri, desi nu existau probe suficiente impotriva lor.

Procurorul DIICOT Ionel Tudosan a povestit vineri, in fata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca in toamna lui 2014 a fost chemat de doua ori de Alina Bica, atunci cand aceasta era la conducerea Directiei. Aceasta i-a cerut sa intercepteze trei oameni de afaceri despre a caror activitate a fost informat de Biroul de Prevenire a Spalarii Banilor si printr-o sesizare a SRI.

"Mi-a cerut sa-i interceptez pe cei trei. Am discutat de doua ori cu ea, m-a chemat cu dosarul. I-am explicat ca nu am cu ce sa ma prezint in fata judecatorului pentru mandate de interceptare a convorbirilor telefonice. Nu intelegeam de ce imi indica cum sa fac ancheta in dosar", a aratat procurorul Tudosan in declaratia sa de martor, data in dosarul privind despagubirile de la ANRP acordate lui Gheorghe Stelian pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

El a arata ca dosarul era din 2013, il primise de la un coleg si privea posibile fapte de spalare de bani si tranzactii ilegale pe bursa in valoare de 22 milioane de lei.

Procurorul a mai povestit in fata instantei ca a chemat martori si i-a audiat pe unii dintre suspecti, moment in care Alina Bica i-a reprosat ca a "intepat" dosarul.

"La a doua intalnire, care a avut loc cu o zi inainte de a fi retinuta de DNA, procurorul-sef mi-a reprosat ca am 'intepat' dosarul prin audierea persoanelor vizate de sesizare. M-a deranjat asta. Dupa doua zile, dupa ce am vazut in presa despre ce-i vorba, mi-am dat seama ca este vorba despre dosarul pe care eu il aveam in lucrare si l-am trimis la DNA", a aratat Tudosan.

Oamenii de afaceri cercetati in respectivul dosar erau Valentin Visoiu, Gheorghe Daniel si Adrian Andrici.

"In biroul notarului unde s-a legalizat tranzactia se afla sotul Alinei Bica, care parea direct implicat"

Un alt martor audiat vineri in dosarul "ANRP 1", Mihai Gabriel Nicolae, a aratat cum a ajuns in posesia unui teren in localitatea Ghermanesti, judetul Ilfov, despre care procurorii DNA sustin ca ar fi ajuns ulterior in proprietatea Alinei Bica, prin diversi intermediari.

"Un prieten mi-a zis de terenul de pe malul lacului Snagov, teren ce urma sa fie cumparat impreuna cu Ionut Florin Mihailescu. Prietenul m-a intrebat daca vreau o parte din lotul lui. Urma sa platesc 10.000 de euro pentru 1.000 de metri patrati", a povestit martorul.

Mihai Gabriel Nicolae a mai aratat ca a locuit in bloc cu Florin Mihailescu, fostul consilier al Alinei Bica.

"Pe Alina Bica am vazut-o la o cafea. Nu am stiut ca Bica sa fi fost printre cumparatorii terenului. Pe vanzator l-am vazut la notariat. Era mama lui Alin Cocos", a spus martorul.

El a mai declarat ca, dupa un an, a vandut partea sa de teren, fara sa fi vizitat vreodata locul.

"Nu stiu cat s-a platit pentru intreaga suprafata. Nu stiu de ce Ana Popa, sora lui Mihailescu, apare in contract alaturi de mine. Florin Mihailescu nu stiu ce voia sa faca cu terenul sau. Dupa un an, am vandut terenul, la sugestia prietenului meu, Marius Stoica. Am vandut terenul catre Ana Popa, catre Ionut Mihailescu si catre tatal lor", a precizat Mihai Gabriel Nicolae.

El a mai aratat ca, la momentul vanzarii, in biroul notarului era si Mircea Bica, sotul Alinei Bica.

"Am vandut terenul catre Ana Popa cu acelasi pret cu care l-am cumparat. Bebe Bica vorbea doar cu Mihailescu si cu notarul", a aratat martorul.

Intrebat de judecator daca isi mentine declaratia data in timpul urmaririi penale la DNA, in care a aratat ca Mircea Bica era direct implicat in tranzactie, martorul a aratat ca o mentine.

"Florin Mihailescu a platit notarul. Bebe nu stiu ce cauta acolo. Nu a fost invitat afara de catre notar in timpul efectuarii actelor si a discutiilor despre tranzactie. Prietenul meu Marius Stoica nu mi-a zis ca Alina Bica ar fi interesata de teren. Nu am vorbit cu Bebe Bica atunci. L-am mai vazut o singura data, la un botez", a aratat martorul in incheierea declaratiei la ICCJ.

Judecatorii instantei supreme au stabilit urmatorul termen in dosarul "ANRP 1" in 7 octombrie, cand va fi audiat un alt procuror, dar si mama lui Alin Cocos, cea care a vandut prima data terenul din Snagov.

In decembrie 2014, fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost trimisa in judecata de DNA, fiind acuzata ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Citeste si marturia lui Alin Cocos, care spune ca tatal sau l-a pus sa "faca tot", pentru ca avea o obligatie fata de Alina Bica.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#procuror audiat ANRP 1 Alina Bica, #Alina Bica teren supraevaluat ANRP, #teren Ghermanesti Alina Bica , #DNA