Primul dosar rejudecat dupa decizia CCR care a aruncat in aer completurile de 5: Fostul consilier al Alinei Bica a primit aceeasi pedeapsa

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 14:21
18072 citiri
Primul dosar rejudecat dupa decizia CCR care a aruncat in aer completurile de 5: Fostul consilier al Alinei Bica a primit aceeasi pedeapsa
Foto: Arhiva Pixabay

Un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte a dat prima decizie definitiva intr-un dosar care a fost rejudecat, dupa ce sentinta de condamnare a fost desfiintata in baza deciziei Curtii Constitutionale privind completurile de 5 judecatori.

Fost consilier al Alinei Bica si fost ofiter de politie judiciara, Florentin Mihailescu a fost condamnat, luni, la un 1 an si 6 luni cu suspendare pentru marturie mincinoasa si achitat pentru favorizarea faptuitorului. Decizia este definitiva.

Este aceeasi pedeapsa definitiva pe care Florentin Mihailescu o primise inaintea deciziei CCR, dar si in faza de fond a dosarului.

Iata acuzatiile DNA in acest caz - Fostul consilier al Alinei Bica, Florentin Mihailescu, condamnat definitiv pentru marturie mincinoasa

Potrivit deciziei, fostul politist trebuie sa presteze 70 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii la o institutie din comunitate, respectiv Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 Bucuresti sau la Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare.

Cronologia unui caz neobisnuit

Iata cronologia dosarului, pentru a intelege mai bine cum a fost posibil ca o persoana sa fie condamnata definitiv de doua ori, in acelasi caz, la Inalta Curte.

28 iunie 2017 - Prima sentinta, in faza de fond, data de un complet de 3 judecatori: 1 an si 6 luni cu suspendare.

29 ianuarie 2018 - Sentinta definitiva, in faza de apel, data de un complet de 5 judecatori: 1 an si 6 luni cu suspendare.

7 noiembrie 2018 - CCR da decizia privind completurile de 5 judecatori. Mai multe persoane cer rejudecarea sentintelor definitive la care au fost condamnate, in baza unor contestatii in anulare. Printre acestea: Elena Udrea, Alina Bica, Constantin Nita, Dan Sova, dar si Florentin Mihailescu.

27 mai 2019 - Un complet de 5 judecatori desfiinteaza sentinta definitiva si decide rejudecarea apelului.

30 septembrie 2019 - Sentinta definitiva, in faza apelului dupa rejudecare, data de un complet de 5 judecatori: 1 an si 6 luni cu suspendare.

De ce era acuzat Florentin Mihailescu

Florentin Mihailescu era acuzat ca in data de 13 iunie 2016 a refuzat sa spuna, in fata judecatorilor Inaltei Curti, tot ce stia in legatura cu faptele si imprejurarile in care Alina Bica ar fi luat, cu titlu de mita, suma de 17.500 de euro.

Fosta sefa a DIICOT era judecata in acest caz pentru infractiunea de luare de mita. In septembrie 2015, Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata de DNA pentru luare de mita si respectiv complicitate la dare de mita, pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, trimis si el in judecata pentru dare de mita.

Exista riscul prescrierii faptelor

Dupa cum aratam, cazul lui Florentin Mihailescu este primul din seria VIP-urilor care au facut contestatii in anulare si ale caror procese se rejudeca. Cazul fostului politist s-a rejudecat asa de repede, deoarece nu au fost multe probe de administrat.

Procesul a ramas in pronuntare dupa doar doua termene: 24 iunie si 30 septembrie.

In cazul celorlalte persoane care contesta sentintele definitive la completurile de 5 judecatori sunt cerute probe noi sau sunt ridicate noi exceptii. Situatia s-a complicat, mai ales ca intre timp CCR a dat o noua decizie, care ar putea afecta procesele de coruptie: cea privind completurile de 3 judecatori de la Inalta Curte nespecializate in cauze de coruptie.

In continuare exista riscul ca o parte din acuzatii sa se prescrie, iar aceste procese sa inceteze.

De altfel, un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in dosarul Gala Bute - Elena Udrea. Magistratii europeni trebuie sa lamureasca cine are intaietate in cazul proceselor cu fraude europene - o decizie a CCR sau legislatia europeana?

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Florentin Mihailescu DNA, #coruptie Inalta Curte, #CCR dosare rejudecate , #DNA