Dosarul ANRP-Alina Bica: Inalta Curte a stabilit ultimul termen pe 20 aprilie. Fosta sefa DIICOT e tot in Costa Rica

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 15:34
3881 citiri
Dosarul ANRP-Alina Bica: Inalta Curte a stabilit ultimul termen pe 20 aprilie. Fosta sefa DIICOT e tot in Costa Rica
Foto: Facebook/Narcis Vlad Barbu

Inalta Curte a anuntat joi finalizarea cercetarii judecatoresti in dosarul privind despagubirea ilegala a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), caz in care este implicata si fosta sefa DIICOT, Alina Bica.

Completul de judecata a decis ca pe 20 aprilie avocatii si procurorul DNA sa vina pregatiti pentru pledoriile finale. Magistratii au aratat ca se va pune in discutie si daca o sa fie aplicat noul sau vechiul Cod Penal si majorarea onorariului expertilor din dosar.

Alina Bica nu a fost prezenta la proces, ea este plecata in Costa Rica, insa a fost reprezentata in dosar de un avocat. Dintre inculpatii cunoscuti din acest dosar, in sala de judecata au fost prezenti milionarii Dorin Cocos si Gheorghe Stelian.

Alina Bica mai este condamnata in doua dosare, in prima instanta. In ambele cazuri, fosta sefa a DIICOT este acuzata de favorizarea infractorului si a primit 4, respectiv 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

Ar fi semnat ca "primarul"

Instanta a mai audiat joi pe unul dintre inculpati, Remus Baciu, fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP.

El este acuzat in acest dosar de abuz in serviciu. Intr-un alt caz, fostul oficial a fost condamnat deja la 5 ani de inchisoare.

Remus Baciu a aratat ca vrea sa dea o noua declaratie dupa ce si-a citit marturiile din acest dosar. "N-as vrea sa ramaneti cu impresia ca in raport de interpretarea pe care am dat-o eu legii, atitudinea mea in Comisie sa fie perceputa ca una de indolenta sau de nepasare", a punctat acesta.

"Eu nu am avut niciodata reprezentarea faptului ca trebuie sa cercetez personal fiecare dosar in parte. Sustin asta si jur", a precizat fostul vicepresedinte al ANRP.

Remus Baciu a incercat sa-si acopere posibila vinovatie prin faptul ca nu stia legislatia in materie si procedurile de evaluare a terenurilor.

El a dat detalii cum s-a ajuns la solutia angajarii unor experti evaluatori. "Eu am spus adevarul. Sunt gata sa fiu testat cu poligraful", a tinut sa arate Remus Baciu.

Acuzatiile DNA

In acest dosar sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai este judecata, in acelasi dosar, si pentru luare de mita si abuz in serviciu, fapte de care a fost acuzata initial in dosarul "Bica 2". In urma unei decizii a instantei supreme, dosarul ANRP - Alina Bica include toate acuzatiile aduse fostei sefe DIICOT pentru fapte pe care le-ar fi savarsit ca membru in comisia ANRP, precum si acuzatiile fata de Dorin si Alin Cocos si Ionut Mihailescu.

Omul de afaceri Dorin Cocos este judecat pentru doua fapte de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul acestuia, Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Alina Bica DIICOT DNA, #alina bica costa rica , #DNA
Comentarii