Sefa DIICOT, retinuta de DNA: "Baietii destepti" si mafia despagubirilor - analiza

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 08:08
6032 citiri
Sefa DIICOT, retinuta de DNA: "Baietii destepti" si mafia despagubirilor - analiza

Dosarul "Alina Bica" readuce in actualitate latura penala a unor despagubiri acordate de ANRP, ai carei protagonisti sunt functionari publici de rang inalt si beneficiari de conjunctura care au pagubit cu sute de milioane de euro statul si persoanele indreptatite sa-si ceara drepturile.

"Baietii destepti" nu se ocupa doar de energie. O demonstreaza bilantul unor despagubiri controversate acordate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si o sustine chiar seful actual al institutiei, George Baesu.

"Reteta" este simpla: un cetatean are de primit de la stat o suma mare de bani, drept despagubiri pentru o proprietate preluata abuziv de regimul comunist. "Baiatul destept" ii cumpara drepturile litigioase. De cele mai multe ori, tranzactia se face pe o suma inferioara celei pe care ar fi urmat sa o primeasca respectivul cetatean, insa acesta se declara multumit, macar pentru faptul ca nu mai asteapta, uneori cu anii, sa-i vina randul la despagubiri si, mai rau, sa se judece cu ANRP pentru acestea.

Ce face, ulterior, cumparatorul drepturilor litigioase? Primeste el despagubirile, mult mai rapid decat ar fi reusit cetateanul de rand.

"Aproape toate despagubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, ci unor persoane care au cumparat drepturile litigioase, cei mai multi devenind 'cazuri speciale'", afirma, in 2013, presedintele ANRP, George Baesu.

Sefa DIICOT, retinuta Despagubirea in cauza, mai mare decat totalul ANRP din 2011 - DNA

Respectivele "cazuri speciale" nu au ramas neobservate de ochii legii. In 2011, vicepresedintele ANRP Remus Baciu este prins luand mita pentru urgentarea unui dosar de restituire, iar anul acesta, in aprilie, primeste cinci ani de inchisoare.

Care este mecanismul infractional

Cazul Baciu a dezvaluit un mecanism infractional bine organizat si "uns" cu bani multi pe traseul beneficiar - intermediar - functionar public.

"Avem cesionari care dupa ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru ca sufereau de nu stiu ce boala, si s-a rezolvat cu rapiditate. Cat a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, cand a ajuns la un tanar de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat in caz special", declara acelasi Baesu.

La aproape un an dupa arestarea lui Baciu, ANRP avea conducere noua, problemele reclamate erau, insa, aceleasi. Astfel, in martie 2012, presedintele de atunci al ANRP, Dorina Danielescu, spunea ca s-au gasit "nereguli grave" in repartizarea pentru solutionare a dosarelor de despagubire, fara criterii si registre de evidenta, iar in urma verificarilor s-a constatat ca in 80% dintre cazurile pentru care s-au emis decizii de despagubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de mostenitor.

Neregulile grave de la ANRP au fost semnalate si in sesizari adresate procurorilor de Guvern, precum si in rapoarte ale Curtii de Conturi.

Sefa DIICOT, Alina Bica, retinuta de DNA pentru abuz in serviciu (Video)

Joi seara, problema despagubirilor cu iz penal revine in actualitate printr-un demers judiciar fara precedent: retinerea sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Masura dispusa in cazul Alinei Bica de procurorii anticoruptie este motivata prin faptul ca sefa DIICOT, in 2011, cand era secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, a acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare din Bucuresti care a fost supraevaluat. Prejudiciul estimat - peste 61 de milioane de euro.

In 2011, din aceeasi comisie au facut parte si Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, ambii retinuti alaturi de Bica, precum si fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, Catalin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1 si Remus Virgil Baciu.

Cine sunt ceilalti actori penali din dosarul Bica

Crinuta Dumitrean conducea ANRP in perioada scandalului Baciu. Dupa arestarea acestuia, in 2011, a demisionat, insa a revenit in atentia publica un an mai tarziu, cand Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut comisiei de specialitate a Curtii de Apel Bucuresti sa ii controleze averea. ANI constatase ca Dumitrean nu poate justifica peste 150.000 de euro, venituri realizate in perioada in care a fost presedintele ANRP, director adjunct la Institutul National de Administratie (INA) si director in cadrul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA).

Intr-un alt dosar de evaluare, inspectorii de integritate au constatat ca, in perioada 30 aprilie 2009 - 5 octombrie 2011, Dumitrean s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat, simultan, functiile de director (functie publica de conducere) in cadrul APIA, director general adjunct al INA si presedinte, cu rang de secretar de stat, al ANRP, precum si calitatea de comerciant persoana fizica, in perioada 7 martie 2008 - 3 februarie 2011.

Numit vicepresedinte al ANAF in 2009, pe vremea Guvernului Boc, Dragos Bogdan a fost eliberat din aceasta functie, in 2012, de premierul Victor Ponta, care l-a demis din cauza legaturilor pe care cel dintai le avea cu lumea interlopa, relata presa de la acea vreme.

In 2013, Dragos Bogdan a fost numit comisar general adjunct al Garzii de Mediu, in perioada in care conducerea ministerului de resort era asigurata de Rovana Plumb. Mai mult decat atat, un alt aspect relatat in media se refera la faptul ca firma controlata de sotia lui Bogdan a derulat mai multe afaceri in Cluj-Napoca, acolo unde Emil Boc era primar, ea primind contracte publice pentru amenajarea parcurilor.

Presa a sugerat, la un moment dat, ca, pe vremea in care se numea Liliana Calin, sotia lui Dragos Bogdan ar fi avut o idila cu premierul Emil Boc.

Deputatul PDL Catalin Florin Teodorescu a fost ales, in 2004, consilier judetean in Arges, insa dupa cateva luni a demisionat si a fost numit prefect, pozitie pe care a ocupat-o pana in ianuarie 2005. In perioada 2005-2007 a fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, iar in anul 2009 a fost vicepresedinte la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pana in 8 august 2009, cand, prin decizie a premierului Emil Boc, a fost numit vicepresedinte al ANRP. Doi ani mai tarziu, in 1 noiembrie 2011, Teodorescu a demisionat din aceasta functie.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, parlamentarul are patru terenuri in Bucuresti, Ilfov si Arges, doua case de locuit, dar si ceasuri si bijuterii care valoreaza 26.000 de euro.

DNA cere aviz pentru arestarea unui deputat UDMR, in dosarul sefei DIICOT

Cel de-al doilea deputat din acest dosar, Marko Attila, mai este implicat intr-un dosar penal si chiar a fost gasit vinovat de magistratii de la Judecatoria Buzau de abuz in serviciu. Marko Attila a fost condamnat, in 2012, la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe. In urma acestei retrocedari, deputatul, alaturi de celelalte persoane implicate in acest caz, a prejudiciat statul roman cu 1,3 milioane de euro. Decizia instantei nu a fost definitiva, iar contestatia impotriva acestei decizii se judeca la Curtea de Apel Ploiesti, urmatorul termen fiind fixat de instanta in 24 noiembrie.

Actualul presedintele al PNL Sector 1, Sergiu Diacomatu, a fost vicepresedinte al ANRP intre 16 noiembrie 2009 si 24 martie 2011. In iunie 2012 a candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Braila, insa a fost invins de nu mai putin controversatul Gheorghe Bunea Stancu.

Sefa DIICOT, retinuta: DNA a luat in vizor si alte persoane in dosar - cine urmeaza

In dosarul Alinei Bica, procurorii sustin ca prejudiciul de peste 61 de milioane de euro ar fi fost impartit de Gheorghe Stelian cu Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Omul de afaceri pitestean Valentin Visoiu, care controleaza grupul de firme Conarg, este deja arestat intr-un alt dosar al procurorilor anticoruptie, in care este implicat si primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc. Mai mult, despre Visoiu presa a relatat ca a facut parte din operatiunea de retrocedare de la Stefanesti, ancheta in care ar fi implicat si Radu Pricop, sotul Ioanei Basescu. Omul de afaceri ar fi primit din drepturi litigioase de nici mai mult nici mai putin de 100 milioane de euro.

Si numele lui Gabriel Gheorghe este legat de retrocedarile de la Stefanesti, el fiind implicat in "afacere", alaturi de Visoiu, Pricop si de avocatul Gabriel Banu. Procurorii anticoruptie spun ca averea acestuia s-a majorat cu aproape 4,2 milioane de euro, in urma afacerii cu Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu si Adrian Andrici.

Conform jurnalistilor de la ZF, Adrian Andrici este unul dintre cei mai influenti si discreti investitori pe bursa, in presa neexistand fotografii cu acesta, desi este de multi ani actionar semnificativ la companii de pe bursa.

In 2008, Andrici a vandut pachetul majoritar de actiuni al firmei Haber Hateg catre grupul Heineken pentru cateva milioane de euro, in conditiile in care firma detinea terenul de sapte hectare pe care este situata una dintre fabricile de bere ale grupului olandez. Apoi, el s-a luptat cu americanii de la Ford in calitate de actionar minoritar al Automobile Craiova, pentru a obtine un pret mai bun pentru actiuni.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#baieti destepti retrocedari, #Alina Bica retinuta DNA, #sefa DIICOT retinuta abuz, #abuz retrocedari dosar Bica , #DNA