Alina Bica si fostul sef ANAF Serban Pop, arestati preventiv

Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 17:08
4438 citiri
Alina Bica si fostul sef ANAF Serban Pop, arestati preventiv
Foto: Ziare.com

Fosta sefa DIICOT Alina Bica si fostul sef ANAF Serban Pop au fost arestati preventiv pentru 30 de zile, miercuri dupa-amiaza, pentru infractiuni de coruptie.

Cei doi vor fi incarcerati in arestul Politiei Capitalei, in cursul zilei, transmite B1 Tv.

Alina Bica si Serban Pop fusesera retinuti pentru 24 de ore, marti la pranz.

Alina Bica, retinuta in noul dosar de coruptie: Ar fi luat mita sa claseze un dosar de la DIICOT

Bica este astfel acuzata de luare de mita si participatie improprie la abuz in serviciu, intr-o a treia speta instrumentata de DNA, pentru ca ar fi primit circa 17.500 de euro pentru clasarea unui dosar aflat pe rolul DIICOT in care era anchetat omul de afaceri Horia Simu, pretextand printr-un control al Inspectiei Judiciare.

La randul sau, fostul sef ANAF este acuzat de complicitate la dare de mita. Serban Pop este acuzat ca a intervenit la Bica, pe vremea cand aceasta conducea DIICOT, pentru a solutiona un dosar in favoarea omului de afaceri.

DNA: Ce implicare a avut Bica in clasarea dosarului lui Simu, acuzat ca a cerut 1,5 milioane euro mita

Totodata, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala si fata de Horia Simu pentru dare de mita.

"In cursul anului 2014, inculpatul Pop Serban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totala de aproximativ 230.000 euro (constand in doua contracte de asistenta juridica incheiate cu firmele acestuia din urma si suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in scopul solutionarii unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, intr-o maniera favorabila acestuia din urma", se arata in comunicatul DNA.

La randul sau, Alina Bica a primit, pe 8 noiembrie 2014, printr-un intermediar, denuntator in acest dosar, suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop.

"In schimbul banilor primiti, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in cauza in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de suspectul Simu Horia, lucru care s-a si intamplat ulterior", au detaliat anchetatorii.

Totodata, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a lui Serban Pop, se arata ca Horia Simu a declarat ca fostul sef ANAF ar fi cerut 1,5 milioane de euro pentru a determina astfel solutionarea favorabila a unui dosar pe care Simu il avea la DIICOT, suma pe care insa omul de afaceri a fost dispus sa o ofere fiind de 230.000 de euro.

Potrivit referatului DNA, discutiile despre mita ar fi avut loc in primavara anului 2014, cand Pop i-a spus lui Simu ca poate face ca dosarul acestuia sa fie inchis, daca ii va da o suma de bani pentru cei care ar fi rezolvat aceasta problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Alina Bica arestata, #Serban Pop arestat, #Alina Bica mita, #Alina Bica DNA , #arest