Alina Bica, retinuta in noul dosar de coruptie: Ar fi luat mita sa claseze un dosar de la DIICOT

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 12:18
6654 citiri
Alina Bica, retinuta in noul dosar de coruptie: Ar fi luat mita sa claseze un dosar de la DIICOT
Foto: B1TV

Alina Bica, fostul procuror sef al DIICOT, a fost retinuta pentru 24 de ore, marti, de catre procurorii DNA intr-un nou dosar de coruptie.

Bica este acuzata intr-o a treia speta instrumentata de DNA ca ar fi luat mita circa 17.500 de euro pentru clasarea unui dosar aflat pe rolul DIICOT in care era anchetat omul de afaceri Horia Simu.

Alina Bica, nou dosar la DNA. Fostul sef ANAF, implicat si el, a fost retinut

Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, a declarat, la iesirea din sediul DNA, unde a fost audiat mai devreme fostul procuror sef, ca retinerea clientei sale este ilegala si inumana, in conditiile in care nici presupusa mita nu este chiar atat de mare in opinia reprezentantului legal.

"Mihailescu (denuntator - n.red.) si-a reamintit, dupa foarte multi ani, ca ar fi primit fabuloasa si exorbitanta suma de 17.000 de euro din care Alina Bica a primit o parte. L-am intrebat pe procurorul de caz daca Alina Bica este atat de periculoasa si infractiunea pentru care e cercetata in calitate de inculpat e atat de grava si cuantumul mitei e atat de mare pentru a justifica aceasta retinere.

Acest amarat de Cod (Penal - n.red.) prevede o serie de alte masuri care pot fi aplicate, in conditiile in care acest om beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. (...) Ce se intampla este ilegal, inuman", a punctat Laura Voicu.

Alina Bica a fost audiata, marti dimineata, la sediul DNA din Capitala, in acelasi dosar fiind citat si fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Financiara (ANAF), Serban Pop.

Si fostul sef al Fiscului a fost retinut

Procurorii l-au retinut anterior si pe fostul sef al Fiscului, el fiind acuzat de complicitate la dare de mita. Serban Pop este acuzat ca a intervenit la Bica, pe vremea cand aceasta conducea DIICOT, pentru a solutiona un dosar in favoarea omului de afaceri Horia Simu.

Fostul sef ANAF, retinut de DNA: I-ar fi dat mita Alinei Bica sa claseze un dosar de la DIICOT (Video)

De asemenea, DNA a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea suspectilor Alina Bica - pentru luare de mita si participatie improprie la abuz in serviciu - si Serban Pop - pentru complicitate la dare de mita.

Totodata, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala si fata de omul de afaceri Horia Simu pentru dare de mita.

"In cursul anului 2014, inculpatul Pop Serban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totala de aproximativ 230.000 euro (constand in doua contracte de asistenta juridica incheiate cu firmele acestuia din urma si suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in scopul solutionarii unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, intr-o maniera favorabila acestuia din urma", se arata in comunicatul DNA.

La randul sau, Alina Bica a primit, pe 8 noiembrie 2014, printr-un intermediar, denuntator in acest dosar, suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop.

"In schimbul banilor primiti, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in cauza in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de suspectul Simu Horia, lucru care s-a si intamplat ulterior", au detaliat anchetatorii.

Alina Bica si Serban Pop vor fi prezentati miercuri Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile.

Este al treilea dosar de coruptie pe numele Alinei Bica, ea fiind judecata in momentul de fata in alte doua spete instrumentate de DNA. Acestea din urma se refera la retrocedari ilegale facute de catre ANRP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Alina Bica retinuta, #Alina Bica dosar nou , #arest