Alina Bica, denuntata la DNA de fostii subordonati din DIICOT: A vrut pedeapsa cu suspendare pentru Ovidiu Tender

Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 19:58
9408 citiri
Alina Bica, denuntata la DNA de fostii subordonati din DIICOT: A vrut pedeapsa cu suspendare pentru Ovidiu Tender
Foto: TVR1

Doi procurori din cadrul DIICOT au povestit la DNA despre solicitarile Alinei Bica, fosta sefa a institutiei, in cazul Ovidiu Tender. Silvia Stefanescu, sefa Serviciul judiciar, a declarat ca Bica i-a cerut ca in acest caz sa ceara condamnare cu suspendare. Cel de-al doilea procuror este Radescu Mirel.

Evenimentul Zilei publica declaratiilor celor doi procurori care apar in motivarea de arestare a mai multor inculpati realizata de curtea suprema.

Silvia Stefanescu a inceput declaratia la DNA spunand ca prin prisma functiei sale are o viziune asupra evolutiei fiecarui dosar, referindu-se la termenele de judecata in care instanta dispune amanarea cauzei, cat si la solutiile pronuntate in cauza, in toate fazele procesuale, fond si apel.

Alina Bica, dezvaluiri despre seful SRI, Kovesi si amenintari cu moartea de la doi deputati PSD (Video)

"Cu privire la dosarul Ovidiu Tender arat ca, dupa sesizarea instantei de judecata, a fost repartizat, conform planificarii, sa participe in sedintele de judecata, procurorul Mirel Radescu, participand la toate termenele, pana in vara anului 2013, cand la sedintele de judecata a participat procurorul Curelaru Claudia Ionela. (...)

Curelaru Claudia Ionela mi-a adus la cunostinta, in mai multe randuri, ca procurorul sef directie, la acea vreme Bica Alina Mihaela, o cheama sa ii dea informatii cu privire la stadiul dosarului ce il privea pe inc. Ovidiu Tender s.a", a povestit aceasta.

Noua intalnire cu Bica

Silvia Stefanescu a adaugat ca Ionela Curelaru Claudia i-a spus ca pe 27.11.2014 a fost chemata din nou la cabinetul Alinei Bica, direct de la instanta de judecata.

"In ziua respectiva, in jurul pranzului, Viorica Popa m-a sunat pe interiorul meu, si mi-a facut legatura telefonica cu Bica Alina Mihaela care mi-a spus sa cobor la ea in birou cu caietul de sedinta. Nu am stiu despre ce caiet este vorba, drept pentru care am luat si caietul de evidenta a cailor de atac.

In biroul acesteia, am intrebat-o despre ce caiet este vorba si mi-a raspuns ca despre caietul in care fac analiza saptamanala a solutiilor pronuntate de instanta. Cand am coborat, Bica Alina Mihaela ii dicta Vioricai Popa ceva la calculator, nu stiu ce anume, cert este ca, ulterior, a venit cu un referat semnat de Curelaru Claudia Ionela.

Aceasta mi-a spus sa scriu un proces - verbal in caietul de sedinta in care sa se consemneze ca procurorul sef directie Bica Alina Mihaela, procurorul de sedinta Curelaru Claudia Ionela si procurorul sef serviciu judiciar, subsemnata, suntem de acord ca in cauza privind pe Ovidiu Tender s.a. sa se puna concluzii ca modalitate de executare a pedepsei suspendarea sub supraveghere. I-am sugerat sa lase instanta de judecata sa decida, spunandu-i, totodata, ca Iancu Alexandru, in dosar de acelasi gen, a primit o pdeapsa de 11 ani inchisoare", a mai spus Silvia Stefanescu.

Ovidiu Tender: Arestarea Alinei Bica m-a bucurat (Video)

Sefa Serviciului Judiciar a adaugat ca Bica a intrebat-o daca nu este de acord cu ea, precizand ca a raspuns ca "Da".

"Dupa acest episod, dandu-mi seama ca am acceptat cu prea multa usurinta propunerea procurorului sef directie, la Curtea de Apel Bucuresti, fiind planificata in sedinta de judecata, i-am cerut Claudiei Curelaru sa nu depuna la dosarul cauzei acel referat, pentru ca devine public. Cu aceeasi ocazie, am intrebat-o pe Curelaru Claudia Ionela si despre ce prejudiciu este vorba, aceasta spunandu-mi despre peste 300 miliarde lei", a mai declarat la DNA Stefanescu.

Aceasta a explicat ca Ionela Curelaru Claudia i-a spus ca este frica de consecinte si ca ea a sfatuit-o sa mearga sa discute cu seful directiei pentru a nu depune referatul la instanta.

Stefanescu a explicat ca in ziua in care Alina Bica a fost retinuta a mers la adjunctul procurorului general Codrut Olaru pentru a-i spune ce greseala a facut. Stefanescu a precizat ca Olaru a certat-o pentru ca a acceptat cu usurinta o astfel de atitudine in ciuda experientei sale.

"Dupa ce am fost la cabinetul domnului Codrut Olaru, impreuna cu Curelaru Claudia Ionela am facut concluzii scrise in care am solicitat instantei condamnarea inculpatilor cu executarea pedepselor in penitenciar, dovada si pedepsele aplicate", a mai spus ea.

Si procurorul Radescu Mirel a povestit la DNA, printre altele, si ce s-a intampat dupa ce i-a fost luat dosarul lui Ovidiu Tender, dupa ce ii spusese Alinei Bica ca vrea sa obtina cel putin 15 ani de inchisoare.

Bica il acuza pe seful SRI - se teme pentru propria viata

"Am sunat-o pe doamna Stefanescu si am intrebat-o de ce anume mi-a fost luat dosarul Tender, raspunzamdu-mi ca asa zis doamna Bica Alina Mihaela. In considerarea faptului ca am apreciat ca datorita complexitatii deosebite a cauzei este normal sa continui sa particip la sedinta de judecata, la termenul de judecata din luna septembrie 2014 am intrat din nou in sedinta, motiv pentru care a doua zi am fost chemat la Bica Alina Mihaela, punandu-mi-se in vedere ca din acel moment sa nu mai am niciun contact cu respectivul dosar si ca este ultima data cand imi permit sa-i subminez autoritatea", a explicat procurorul.

Acesta a precizat ca daca s-ar fi ocupat in continuare de dosar, ar fi fost terminat din 2013.

"Din discutiile purtate in cadrul D.I.I.C.O.T., am inteles ca s-a incercat impunerea unor concluzii de aplicare a unei pedepse sub supraveghere, concluzii ce urmau a fi puse de doamna Curelaru Claudia Ionela.

Nu stiu daca aceste concluzii au fost puse, ceea ce stiu este faptul ca doamna Silvia Stefanescu, ulterior judecarii pe fond a cauzei, a pus concluzii scrise prin care a solicitat condamnarea la o pedeapsa cu executare pentru toti inculpatii trimisi in judecata in dosarul Ovidiu Tender", a continuat Mirel Radescu.

Problemele cu justitia ale Alinei Bica

Alina Bica se afla in arest de anul trecut, fiind acuzata ca a acordat despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala. Aceasta a fost trimisa in judecata pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita pe vremea cand era secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Saptamana trecuta, au aparut noi acuzatii la adresa acesteia. Astfel, joi, Alina Bica a fost audiata la sediul DNA, intr-un nou dosar disjuns din dosarul ANRP, fiind acuzata ca ar fi primit o cota-parte dintr-un teren in Snagov, apartinand primei sotii a lui Dorin Cocos, Olguta Chiriac, iar omul de afaceri, fiul sau Alin Cocos si Elena Udrea ar fi primit bani, in urma implicarii in despagubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Sambata dimineata, pe numele fostei sefe DIICOT a fost emis un nou mandat de arestare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procuror DIICOT denunt DNA, #procuror DIICOT denuntat Alina Bica, #Alina Bica arest , #arest