Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender - referat DNA

Sambata, 31 Ianuarie 2015, ora 08:24
5055 citiri
Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender - referat DNA
Foto: Arhiva Ziua de Constanta

Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia si chiar sa semneze un proces verbal ca vor proceda asa, arata procurorii DNA in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT.

"Probele administrate in cauza pana in acest moment al cercetarilor vizeaza modul in care procurorul sef DIICOT, Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei, in anul 2013, in urmarirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea cu executare in regim de detentie", se arata in referatul obtinut de Mediafax.

Dosarul Bica: Cum l-a ajutat pe omul de afaceri Ovidiu Tender

Practic, noteaza anchetatorii DNA in continuare, odata ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica "a inteles sa subordoneze institutia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", in dosarul Romgaz-Interagro.

In acest scop, Bica ar fi dispus "masuri concrete in scopul determinarii procurorilor ca, fara nicio rezerva, sa puna concluzii contrare gravitatii faptelor dovedite prin probe".

"Pentru a avea certitudinea si a se asigura ca dispozitia sa abuziva, flagrant nelegala, va fi executata de catre procurorii din subordine, i-a determinat sa incheie un document scris, un proces verbal, sa-si asume prin semnatura ca vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela", se mai arata in document.

Ovidiu Tender a denuntat o mita data Alinei Bica

Anchetatorii mai spun ca, atunci cand procurorul din subordine i-au spus ca trebuie sa lase instanta de judecata sa decida, dand exemplul ca Alexandru Iancu, intr-un dosar de acelasi gen, a primit o pdeapsa de 11 ani inchisoare, replica Alinei Bica a fost "nu esti de acord cu mine?".

"Referatul asa cum a dorit Bica nu a fost depus in instanta, prin diligenta procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanta l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsa cu executare", mai arata procurorii anticoruptie.

Bica sustine ca a fost amenintata

Acestia noteaza ca Bica "a negat faptele retinute, ca invinuire, in sarcina sa, prezentand derularea evenimentelor in succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmatiilor si fara legatura cu acuzatiile".

Alina Bica ar fi declarat, vineri noaptea, in sala de judecata, la ICCJ, unde s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a fostei sefe a DIICOT, ca ar fi fost amenintata in timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale.

Potrivit unor surse, Bica este acuzata ca ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat in dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in dosarul Carom.

In acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihailescu documente din dosar, pe care acesta sa le consulte impreuna cu Bica. In schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihailescu si Bica un teren, fostul ofiter de Politie judiciara primind si bani pe card. In cele din urma, in decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Surse judiciare au declarat ca omul de afaceri Ovidiu Tender a facut vineri un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o acesteia sub forma de actiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat initial sotului procurorului.

Alina Bica a fost arestata, alaturi de fostul ei consilier Florentin Mihailescu, Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, sambata dimineata, intr-un dosar disjuns din cel privind despagubirea ilegala pentru un teren supraevaluat fin Capitala, de care fosta sefa a DIICOT s-ar face vinovata, ca membru in comisia de specialitate din ANRP.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Alina Bica arestata, #Alina Bica Ovidiu Tenter, #Alina Bica Rafo Carom , #DNA