Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatia zilei: O informare SRI pierduta. Sau nedorita?

Marti, 10 Februarie 2015, ora 18:01
10715 citiri
Aberatia zilei: O informare SRI pierduta. Sau nedorita?
Foto: B1TV

La aproape doi ani de la numirea Alinei Bica la sefia DIICOT aflam cu stupoare ca SRI stia de la bun inceput ca e implicata in mafia retrocedarilor, iar DNA o urmarea in mai multe dosare. Singurii care par sa nu fi stiut cu ce se ocupa Alina Bica au fost tocmai decidentii, adica cei responsabili de numirea ei in functie - de la Victor Ponta la Traian Basescu.

Dezvaluirile au fost facute luni seara de senatorul Daniel Savu (PSD), membru al Comisiei parlamentare de control SRI, dupa audierea in comisie a conducerii acestui serviciu, in frunte cu directorul interimar Florian Coldea.

"SRI stia ca Alina Bica este urmarita de DNA in multe de dosare", a declarat Daniel Savu intr-o emisiune la Antena3.

De asemenea, intrebat daca SRI stia, la momentul numirii Alinei Bica la sefia DIICOT, ca ea este implicata in mafia retrocedarilor, Savu a raspuns "Eu am inteles ca stia", precizand ca asa a reiesit din declaratiile facute luni de Florian Coldea in comisia parlamentara.

Daniel Savu a reluat aceste afirmatii si la postul B1 TV. "SRI era informat si chiar a avut o contributie in dosarele Alinei Bica", a subliniat el.

Intrebat cum se face ca presedintele Traian Basescu, cel care a semnat decretul de numire a Alinei Bica, nu a stiut nimic, Daniel Savu, fost ofiter SRI, a explicat ca seful statului "nu a cerut" asemenea informatii SRI si ca "dosarele erau in plina ancheta in momentul in care s-a pus problema numirii Alinei Bica".

"In momentul in care e o ancheta penala, beneficiarii sunt cei care lucreaza dosarul, nu si altii", a mai declarat Savu, adaugand ca de informarile SRI au beneficiat doar procurorii DNA.

Daca asa stau lucrurile, inseamna ca avem o mare problema. Este absurd ca un procuror suspectat de fapte grave de coruptie sa poata fi numit in fruntea DIICOT doar pentru ca informarile SRI nu ajung la decidenti. Va dati seama cum ar fi ca un judecator care ia mita sa ajunga presedinte al Inaltei Curti din cauza ca informarile SRI raman in vreun sertar?

In cazul numirii Alinei Bica, parcursul a fost unul ciudat, care a starnit nemultumiri la Bruxelles, dupa ce presedintele si premierul au discutat si s-au inteles cu privire la numirile in fruntea Parchetului General, al DNA sau DIICOT:

- Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, a propus-o la sefia DIICOT in data de 3 aprilie 2013.

- Alina Bica si-a prezentat proiectul de management si a fost intervievata in data de 9 mai 2013 de membrii Sectiei pentru procurori a CSM, primind un aviz favorabil cu majoritate de voturi. La sedinta a participat si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

- A doua zi, ministrul Justitiei a trimis avizul consultativ al CSM presedintelui Traian Basescu, care a semnat decretul de numire in functie.

Din cate se pare, in nicio etapa informatiile detinute de SRI si suspiciunile procurorilor care o anchetau pe Alina Bica nu au fost luate in discutie.

Nu s-a vrut sa se stie? Nu s-au facut minime verificari? Nu si-au pus intrebari nici Victor Ponta, nici Robert Cazanciuc, nici procurorii din CSM, nici Traian Basescu, adica niciunul dintre cei responsabili?

Mai mult, CSM a si laudat-o pe Alina Bica, iar aceasta a dat asigurari ca sub conducerea ei "DIICOT va deveni 'vioara intai' in combaterea evaziunii fiscale".

Motivarea CSM pentru avizul Alinei Bica: Initiativa si deschidere fata de noi metode de investigare

Alina Bica: DIICOT va deveni "vioara intai" in combaterea evaziunii fiscale

Sa ai un serviciu de informatii puternic, cum este SRI, si sa nu fii capabil sa folosesti informatiile pe care ti le poate oferi pentru a preveni un dezastru precum numirea unei persoane suspectate de coruptie intr-o functie de maxima importanta in lupta anticoruptie, asta este o aberatie.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bica SRI Basescu Daniel Savu, #Alina Bica arest, #Alina Bica SRI informari, #Alina Bica mafia retrocedarilor , #arest