Dosarul „Mită la ADP Sector 1”, la final. De ce e periculoasă condamnarea lui Alin Vieru pentru Daniel Tudorache

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 21:30
5835 citiri
Dosarul „Mită la ADP Sector 1”, la final. De ce e periculoasă condamnarea lui Alin Vieru pentru Daniel Tudorache
Alin Vieru, fostul șef al ADP Sector 1, la finalul procesului în care e acuzat de luare de mită. FOTO: Ionuț Mureșan

Alin Vieru – unul dintre oamenii fostului edil al Sectorului 1 Daniel Tudorache – va afla pe data de 15 decembrie dacă merge sau nu pentru 6 ani la pușcărie, în dosarul în care a fost găsit vinovat, pe fond, pentru o mită de 1,8 milioane de lei impusă unui om de afaceri pentru buna desfășurare a unui contract cu ADP Sector 1.

Fostul șef al Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1, Alin Vieru, s-a declarat nevinovat la ultimul termen al procesului, care a avut loc joi, 24 noiembrie, la Curtea de Apel București. La fel au arătat și ceilalți doi inculpați din dosar, Daniel Viorel Chirvase (consilier local la data faptei) și Anca Maria Gagu (șefa Serviciului Juridic din ADP S1, la vremea respectivă).

„Din probele administrate pe parcursul procesului penal rezultă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul (Vieru Alin – n.r.) a pretins de la martorul denunțător (…) plata lunară a unui procent de 10 % din valoarea contractului ca mită, în total 1.804.800 lei, iar inculpaţii (Chirvasă Daniel Viorel – n.r.) şi (Gagu Anca-Maria – n.r.) au făcut afirmații mincinoase/nu au spus tot ce știu cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei despre care au fost întrebaţi”, reține instanța de fond.

Reamintim că, într-un dosar separat trimis Înaltei Curți, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de DNA, pe 2 martie 2022, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.

„În perioada septembrie 2016 - mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor)”, arată DNA.

În dosarul fostului șef al ADP S1, pe data de 22.12.2021, Tribunalul București a pronunțat decizia pe fond:

  • Alin Vieru – 6 ani de închisoare pentru luare de mită.
  • Daniel Viorel Chirvasă – 2 ani cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.
  • Ana Maria Gagu – 1 an și 2 luni cu amânarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani pentru mărturie mincimnoasă.

La termenul din 24 noiembrie, DNA a cerut ca instanța de apel să îi interzică lui Alin Vieru, ca pedeapsă accesorie, să mai dețină funcția de director general într-o instituție publică.

Cu privire la ceilalți doi inculpați judecați pentru mărturie mincinoasă, reprezentanta DNA a cerut pedepse cu executarea.

„Este o infracțiune gravă pentru că ajutorul dat (n.r. – de inculpați) lui Vieru Alin viza exonerarea acestuia de răspundere și lezează interesele justiției. Pedeapsa pronunțată în cazul lui Chirvasă Viorel Daniel este insuficientă, iar în cazul inculpatei Gagu Ana Maria amânarea executării lasă fără efect pedeapsa în sine, adică nu se atinge scopul coercitiv și punitiv al pedepsei”, a arătat procuroarea de ședință.

Avocat: „Probele - neconvingătoare. Există indicii că sunt contrafăcute”

Avocatul lui Alin Vieru a cerut achitarea clientului său, iar în subsidiar trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul București.

Apărătorul fostului șef de la ADP S1 a arătat că probele administrate în cauză „nu sunt apte să răstoarne prezumția de nevinovăție”, deoarece clientul lui nu a solicitat niciodată mita.

Avocatul a arătat că este vorba de doi martori denunțători – un subaltern al lui Alin Vieru și patronul firmei de pază care deținea contractul cu ADP S1 – care ar fi acționat împotriva lui Alin Vieru, ei fiind cei care ar fi comis faptele de dare și luare de mită.

„Dincolo de faptul că probele din dosar nu sunt convingătoare, există indicii că ele sunt contrafăcute”, a argumentat avocatul lui Alin Vieru.

Avocatul fostului șef al ADP S1 a mai criticat decizia instanței de fond pe motiv că:

Decizia nu a fost motivată, judecătorul preluând pe larg argumentele procurorilor, direct din rechizitoriu.

Patronul firmei de pază care l-a denunțat pe Alin Vieru are la rândul său dosar penal, ceea ce înseamnă că a formulat denunț pentru a-și ușura propria situație juridică.

Lipsa de claritate a acuzațiilor: procurorii nu au stabilit exact câți bani a luat Alin Vieru cu titlul de mită. Procurorul de caz ar arăta fie că e vorba de 10% din contract, fie „parte din suma care face obiectul contractului”, motiv pentru care apărarea solicită trimiterea cauzei spre rejudecare.

Fostul șef al ADP Sector 1 a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru o mită de 1,8 milioane de euro, impusă unui om de afaceri pentru ca acesta să își desfășoare „în liniște” contractul cu Primăria.

Tribunalul București: „Alin Vieru a avut cu un comportament deviant”

Instanța de fond notează în motivarea deciziei de condamnare că natura faptei lui Alin Vieru şi gravitatea rezultatului produs sunt de un nivel ridicat.

„Condiţionarea de către funcţionarul public a plăţii mitei (…) îi transformă pe operatorii economici în „mituitori captivi”, forţaţi să ofere mita ca preţ al liniştitei derulări a raporturilor contractuale. În fapt, instanţa reţine că cei care suportă în final costul mitei sunt contribuabilii, cetăţenii obişnuiţi, care prin taxele şi impozitele datorate statului asigură funcţionarea instituţiilor publice. (...) Instanţa nu poate să facă abstracţie de fenomenul corupţiei în administraţie, iar faptele din prezentul dosar se încadrează în ceea ce societatea civilă numeşte „corupţie mascată”. Nici faptul că astfel de comportamente deviante al inculpatului (Vieru Alin - n.r.) s-au manifestat la câteva săptămâni după ce acesta s-a angajat la o unitate de stat, venind din sfera mediului privat, nu este de neglijat în aprecierea instanţei”, reține instanța în motivarea deciziei de condamnare.

Ziare.com a consultat motivarea deciziei de condamnare și prezintă extrase din argumentația judecătorului fondului, care a hotărât că fostul șef al ADP S1 trebuie să înfunde pușcăria pentru 6 ani.

„Fapta inculpatului (Vieru Alin – n.r.) care, în perioada iunie-iulie 2017, în calitate de director general la A.D.P. Sector 1, pe fondul derulării începând cu 27.04.2017 a contractului (…) privind prestarea de servicii de pază (…) în favoarea beneficiarului A.D.P. sector 1 și a unei întârzieri la plata facturilor aferente serviciilor prestate în lunile aprilie-iunie, prin intermediul lui (Stoian Alin-Nicolae – n.r.), a pretins de la martorul denunțător (director, administrator și asociat al societății lider) plata lunară a unui procent de 10 % din valoarea contractului ca mită, în total 1.804.800 lei, în legătură cu executarea fără probleme a contractului și pentru a nu mai apare situații de întârziere la plata facturilor (…) întruneşte elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită”, notează judecătorul în motivare.

Motivare: Vieru a comis-o pentru bani, directoarea - din prostie

Instanța a avut în vedere mai multe aspecte la pronunțarea deciziei, respectiv:

  • „Împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite – inculpatul Vieru Alin, în calitate de director general al unei instituţii publice, a acţionat în baza unei strategii menite să-i asigure produsul infracţiunii, după un tipic cunoscut în spaţiul public, respectiv pretinderea cu titlu de mită unui procent de 10% din sumele facturate în baza unui contract de prestări servicii; a folosit unui intermediar/complice prin mijlocirea căruia urmau a fi primite tranşele de bani; a folosit poziţia de conducere într-un scop contrar intereselor instituţiei publice, pentru satisfacerea unor interese financiare ilicite personale, în timp ce inculpaţii (Chirvasă Daniel Viorel – n.r.) şi (Gagu Anca-Maria – n.r.) au nesocotit obligaţiile pe care le aveau în calitate de martori, denaturând adevărul atunci când au fost chestionaţi de către organele de urmărire penală care investigau fapte de corupţie comise de funcţionari publici;”
  • Starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită şi care priveşte relaţiile sociale care asigură îndeplinirea de către funcţionari a atribuţiilor de serviciu conform legii, cu onestitate, imparţialitate şi obiectivitate, mai ales atunci când este vorba despre un conducători ai unor instituţii publice importante (în cazul inculpatului Vieru Alin), respectiv relaţiile sociale care concură la înfăptuirea justiţiei şi aflarea adevărului judiciar într-o cauză penală (în cazul celorlalţi doi inculpaţi);
  • Natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii – pe care instanţa în apreciază, în cazul inculpatului (Vieru Alin – n.r.) la un nivel ridicat, pe fondul afectării încrederii pe care societatea o are în corpul funcţionarilor publici şi a concepţiei generale potrivit căreia funcţionarea administraţiei publice trebuie să se facă spre interesul colectiv, al cetăţenilor, iar nu personal şi mercantil”.
  • „Inculpatul (Alin Vieru - n.r.) a acţionat, fără îndoială, pentru obţinerea unor sume de bani care să-i satisfacă apetitul financiar, în timp ce inculpatul (Chirvasă Daniel Viorel – n.r.) a acţionat sub imperiul presiunii generate de declanşarea anchetei penale şi de faptul că acesta primise o sumă de bani despre care ştia că provine din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie. În ceea ce o priveşte pe inculpata (Gagu Anca-Maria – n.r.), aceasta a pus comportament, potrivit propriei declaraţii, pe seama unei abordări iraţionale. (...) În faţa instanţei, inculpata a recunoscut săvârşirea infracţiunii, punând comportamentul său în calitate de martor pe seama prostiei.”

De ce e periculoasă condamnarea lui Alin Vieru pentru Daniel Tudorache

Procesul lui Alin Vieru este strâns legat de cel al fostului edil Daniel Tudorache.

Fostul primar la Sectorului 1 din Capitală a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe data de 2 martie 2022, într-un dosar în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada septembrie 2016 - mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor).

„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, menționează anchetatorii.

În activităţile descrise, spune DNA, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Un poliţist din judeţul Tulcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi pretins bani de la mai multe...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Alin Vieru, #luare de mita, #Daniel Tudorache DNA, #curtea de apel bucuresti , #justitie