Trasculescu vs Stan - ce inseamna sa fii la Putere sau in Opozitie

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 21:35
4455 citiri
Trasculescu vs Stan - ce inseamna sa fii la Putere sau in Opozitie

Amandoi sunt deputati, amandoi candideaza din nou, amandoi au cerut bani de la denuntatorii lor pentru campania electorala. DNA i-ar fi vrut pe amandoi dupa gratii, insa numai unul a ajuns acolo. Alin Trasculescu si Ion Stan, sau ce inseamna sa fii la Putere sau in Opozitie.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a transmis in data de 13 noiembrie 2012, presedintelui Camerei Deputatilor cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PDL Alin Trasculescu. Doua saptamani mai tarziu, acelasi ministru a trasmis o solicitare similara pe numele deputatului PSD Ion Stan.

In primul caz, procedurile au decurs normal, iar Trasculescu a fost arestat. Cel de-al doilea caz s-a blocat in comisia juridica. Si aceasta nu este singura diferenta majora.

ALIN TRASCULESCU - ex-deputat, ex-PDL: Candideaza pentru un nou mandat in Colegiul Marasesti, Vrancea

Procurorii anticoruptie i-au organizat un flagrant deputatului PDL Alin Trasculescu la data de 10 noiembrie 2012, in Focsani. Deputatul nu a atins propriu-zis banii folositi la flagrant, insa el a fost cel care i-a cerut unui intermediar sa se intalneasca cu denuntatorul in cauza si sa primeasca suma de 50.000 de lei.

Conform anchetatorilor, Alin Trasculescu se face vinovat de trafic de influenta si instigare la infractiunile de fals si spalare de bani. El ar fi primit de-a lungul timpului 464.000 lei si i-ar fi pretins denuntatorului inca 1.100.000 lei, asigurandu-l ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii.

Acuzatiile aduse de DNA lui Alin Trasculescu

Trasculescu a fost retinut pentru 24 de ore, apoi eliberat. Au urmat celelalte proceduri prevazute de lege. A doua zi, duminica, Ministerul Justitiei a informat Camera Deputatilor cu privire la retinerea deputatului. Marti, DNA a cerut aviz pentru arestarea lui Trasculescu. Vineri, comisia juridica a incuviintat ridicarea imunitatii acestuia, cu votul de 10-1, iar marti, 20 noiembrie, urma ca plenul sa voteze, la randul sau, avizul cerut de DNA. Nu a mai fost cazul, Alin Trasculescu si-a anuntat demisia din Parlament, desi si-a sustinut in permanenta nevinovatia. Joi 29 noiembrie, Tribunalul Bucuresti a incuviintat arestarea preventiva, iar Trasculescu s-a predat la sediul IGPR si a fost incarcerat.

Atitudini politice

Liderul PDL, Vasile Blaga, declara imediat dupa flagrant: ""Situatia este regretabila. Cand va veni solicitarea de la ministrul Justitiei de ridicare a imunitatii, am vorbit si cu liderul de grup Mircea Toader, deputatii PDL vor fi in sala si vor vota pentru ca justitia sa-si faca treaba".

De asemenea, PDL i-a retras in foarte scurt timp sprijinul politic deputatului acuzat de DNA. "Listele electorale sunt deja definitive prin decizia BEC, nu mai pot fi modificate, dar PDL si ARD inceteaza astazi sustinerea politica pentru deputatul Trasculescu", declara pe 12 noiembrie Vasile Blaga.

Alin Trasculescu a demisionat din Parlament si, conform statutului PDL, in momentul arestarii sale a fost automat exclus din partid.

Liderul PSD, Victor Ponta, a avut o opinie diferita de Vasile Blaga, cerandu-le colegilor deputati din USL "sa gandeasca cu mintea lor si sa se pronunte pe baza a ce le prezinta DNA". "Daca am fi la fel de demagogi ca cei de la PDL, am spune 'Sa fie arestat!'. Noi nu ne incolonam ca PDL. Parlamentarii USL se pronunta cu probe", a declarat Ponta la doua zile dupa flagrant.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), a fost cel care i-a sugerat public lui Alin Trasculescu sa demisioneze. "Daca as fi in locul domniei sale, as folosi cea mai simpla metoda (...) aceea de a-mi depune demisia si de a ma pune la dispozitia justitiei(...) Ne-ar ajuta si pe noi, parlamentul", a declarat el, exprimandu-si opinia ca in acest caz institutia "ar deveni mai respectata".

ION STAN - deputat si membru PSD: Candideaza pentru un nou mandat in colegiul Voinesti, Dambovita

Joi, 22 noiembrie, deputatul PSD Ion Stan a fost adus la DNA pentru a fi audiat de procurorii anticoruptie sub acuzatia de trafic de influenta, mai exact pentru ca a pretins 130.000 de lei, din care a primit patru transe, de la un denuntator in schimbul unor contracte publice. De asemenea, in 2009 ar fi primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 100.000 euro.

Acuzatiile aduse de DNA lui Ion Stan

Extinderea cercetarii penale in cazul Ion Stan

In aceeasi seara a fost inceputa urmarirea penala pe numele deputatului PSD. Dupa mai multe audieri, marti, 27 noiembrie, DNA a cerut ridicarea imunitatii si in aceeasi zi Ministrul Justitiei a trimis solicitarea la Camera Deputatilor. Joi, membrii Comisiei Juridice s-au reunit pentru dezbateri si vot, dar acesta a fost amanat, cu un vot de 7-6, pentru luni, 3 decembrie, la cererea deputatilor USL din comisie.

Legea? Un fleac pentru deputatii juristi

Amanarea, ceruta pentru a se solicita Ministerului Justitiei informatii suplimentare, incalca insa, prin durata ei, decizia Biroului Permanent si reglementarile legale in vigoare.

Biroul Permanent a stabilit ca data de 1 decembrie este data maxima pana la care Comisia juridica trebuie sa prezinte raportul.

De altfel, in regulamentul Camerei Deputatilor se arata explicit ca "hotararea comisiei se adopta, in cel mult 5 zile de la sesizare", iar termenul fixat de deputatii USL juristi depaseste in mod evident aceasta limita legala.

De asemenea, legea nr 96/2006 prevede explicit la art. 23 ca "(5) In conditiile in care Parlamentul se gaseste in vacanta, presedintele Camerei ia masurile necesare respectarii termenelor prevazute in prezentul articol".

Daca Valeriu Zgonea nu isi va indeplini atributiile legale, putem anticipa ca acest caz va ramane "in aer" pentru ca mai sunt doar cateva zile pana la alegeri, cand actualul parlament isi incheie mandatul. Astfel, presupunand ca raportul va fi totusi adoptat luni de comisie, urmeaza ca el sa fie trimis Biroului Permanent, apoi grupului PSD, care are un termen legal de 5 zile sa se pronunte, abia apoi urmand sa se voteze si in plenul Camerei. Greu de crezut ca deputatii vor renunta la ultimele zile de campanie electorala si se vor reuni la Bucuresti pentru a permite arestarea lui Ion Stan.

Atitudini politice

Asaltat de jurnalisti pe holurile de la Parlament, Ion Stan a declarat ca isi continua campania electorala si nu are de gand sa demisioneze din Camera Deputatilor. PSD nu i-a retras sprijinul politic si nu i-a cerut sa plece din parlament sau din partid.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, ca parlamentarii PSD vor vota ceea ce va propune Comisia Juridica, intrucat membrii acestei comisii sunt singurii care au acces la dosarul deputatului.

"Ei sunt singurii care au acces la dosar, eu habar nu am altceva decat ce am vazut in presa. Mandatul meu va fi foarte clar, in baza a ceea ce propun colegii din Comisia Juridica asta vom face mai departe, nu e un mandat politic aici", a spus Ponta. El a sustinut si ca nu il poate obliga pe Ion Stan sa demisioneze (desi a facut acest lucru in cazul europarlamentarului Adrian Severin).

Din partea PDL, cel care a exprimat un punct de vedere in acest caz a fost deputatul Daniel Buda. "Lucrurile sunt foarte clare, grupul PDL va vota pentru ridicarea imunitatii dlui deputat Stan. (...)Atata vreme cat de la Ministerul Justitiei avem doar referatul de incepere a urmaririi penale, acesta este materialul pe care lucram, asa am facut si in cazul dlui Trasculescu, s-a decis de aceasta maniera, ca lucram doar pe materialul de la Ministerul Justitiei", a spus acesta, fara sa stie ca sedinta la care urma sa participe se va incheia cu o amanare.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, nu a facut declaratii publice, atributiile sale in cazul lui Ion Stan fiind preluate de secretarul Georgian Pop. Sambata, Valeriu Zgonea a participat la parada militara de la Arcul de Triumf organizata in Capitala cu prilejul Zilei Nationale.

Un mare semn de intrebare

In astfel de situatii, Ministerul Justitiei nu indeplineste un simplu rol de intermediar intre DNA si Parlament. Logica ne spune ca legiuitorul a dorit ca solicitarea DNA de incuviintare a arestarii unui parlamentar sa fie trimisa la ministrul Justitiei pentru ca acesta sa verifice probele de care dispun anchetatorii si sa nu permita aparitia unor abuzuri din partea procurorilor.

In cazul lui Ion Stan, in comunicatul Ministerului Justitiei se precizeaza explicit: "Astazi, 27 noiembrie 2012, in baza datelor comunicate de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie(...) ministrul Justitiei a transmis presedintelui Camerei Deputatilor solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a domnului deputat STAN ION(...)".

In aceste conditii, intelegem ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, numita in functie de USL, nu a identificat vreo neregula in documentele inaintate de procurori. Iar Mona Pivniceru are o indelungata cariera in magistratura. Sunt mai bine pregatiti juridic parlamentarii USL din comisie sau asistam, intr-adevar, la o tentativa de scapare a unui coleg de bratul lung al justitiei ?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Trasculescu arestat, #aviz Ion Stan, #Ion Stan DNA, #aviz deputat arestare , #arestat