Care sunt produsele bio care nu merită cumpărate. Avertizările specialiștilor

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 05:31
1037 citiri
Care sunt produsele bio care nu merită cumpărate. Avertizările specialiștilor
Criteriul corect de alegere al unui produs este să fie cât mai puțin procesat FOTO: Unsplash.com

În ultimii ani, alimentele etichetate ca fiind BIO au început să devină din ce în ce mai populare în rândul cumpărătorilor.

Certificarea BIO este folosită pentru produse crescute sau cultivate de producători fără utilizarea substanțelor chimice și fără intervenții sau modificări genetice.

Ce produse nu merită cumpărate cu certificare bio

Există un studiu recent întocmit de un Grup de cercetători din Franța care arată că unele produse bio nu merită să fie cumpărate. Ca de exemplu, broccoli, vânăta, varza, ceapa, sparanghelul, banana bio, kiwi, mango, ananas sau avocado.

Care este explicația

Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse amintite au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale, deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-Bio.

De ce trebuie să ții cont atunci când cumperi un produs

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere în alegerea unui produs de la raft este nivelul minim de procesare. Iar dacă poate fi obținut din ingrediente puține, banale, clasice este cu atât mai bine.

În legătură cu fructele și legumele, carnea și peștele, laptele și ouăle, nutriționiștii ne sfătuiesc să facem cumpărături de la furnizori/producători de încredere, care „respectă” cu strictețe alimentul.

Așadar, degeaba alegi să cumperi un produs BIO, dacă acesta este plin de zahăr și grăsime.

Produse BIO care merită cumpărate

La capătul opus, sunt anumite fructe și legume care necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta BIO (agricultură biologică). În această categorie intră ardeiul gras, țelina, salata, spanacul, cartofii, dar și merele, perele, piersicile, căpșunile și strugurii.

Tot mai mulți români mănâncă BIO

În perioada pandemiei, a crescut consumul de produse bio cu până la 50%, însă dinamica pozitivă a vânzărilor nu este legată doar de modificarea trendului de consum, ci și de evoluția numărului de articole disponibile la raft.

Un client cheltuie la o vizită, în medie, 200 de lei. În general, aceste produse sunt cu 30 până la 100% mai scumpe decât cele normale.

Deși cererea pentru produse 100% naturale este tot mai mare, România produce prea puțin, arată statisticile. Potrivit datelor oficiale, doar 3,4% din terenul agricol al țării este cultivat ecologic, față de aproape o treime cât e în Austria.

Cele 10 alimente surprinzătoare pe care ar trebui să le păstrezi în frigider. Gemul și făina, pe listă
Cele 10 alimente surprinzătoare pe care ar trebui să le păstrezi în frigider. Gemul și făina, pe listă
Sunt lucruri pe care majoritatea dintre noi le facem fără să ne gândim de două ori. Dar data viitoare când descarci cumpărăturile de la supermarket, s-ar putea să vrei să iei în...
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
#alimente, #produse bio, #cumparaturi, #magazine , #alimente