Cum ocolim legea ca să vindem fast-food în școli. "Anul viitor vom avea 500.000 de copii obezi în România”

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 20:39
2298 citiri
Cum ocolim legea ca să vindem fast-food în școli. "Anul viitor vom avea 500.000 de copii obezi în România”
În unele școli sau în apropierea acestora se vinde mâncare de tip fast-food FOTO: Pixabay.com

În fiecare an putem vedea cum în ciuda existenței unui Ordin de Ministru, în chioșcurile existente în spațiul școlilor sau în proximitatea acestora, alimentele nerecomandate preșcolarilor și școlarilor se vând în continuare.

Ce prevede legea

Legea actuală arată că în unitățile de învățământ preuniversitar pot fi preparate și distribuite produse care se încadrează în categoria unei alimentații sănătoase, în sensul că acel mod de alimentație a fost dovedit științific că este optim creșterii, dezvoltării și menținerii stării de sănătate a copiilor și adolescenților în colectivități.

Actul normativ prevede că meniurile trebuie să aibă avizul personalului medical, dar și al conducătorului unității de învățământ.

Potrivit fişei postului, directorul unei şcoli este "direct responsabil de aplicarea legislaţiei în vigoare". Dacă vânzătorul nu respectă legea, el trebuie să sesizeze Direcţia de Sănătate Publică sau Inspecţia Sanitară de Stat, din cadrul Ministerului Sănătăţii. Acestea sunt obligate să verifice toate magazinele din învăţământ.

Pe primul loc la obezitate infantilă

Dacă de sancţiuni nu se sperie nimeni, riscurile asupra sănătăţii copiilor ar trebui să dea de gândit.

În prezent, România este pe primele locuri la obezitate infantilă. Dacă până acum cazurile de obezitate apăreau după 7 ani, vârsta la care se instalează obezitatea s-a înjumătățit.

Consecințe asupra sănătății

Cele mai semnificative consecințe asupra sănătății ale excesului de greutate în copilărie, care, de regulă, nu se manifestă clinic până la vârsta adultă, includ:

boli cardiovasculare (în principal boli de inimă și accident vascular cerebral);

diabet zaharat;

tulburări musculo-scheletale, în special osteoartrită;

anumite tipuri de cancer (endometrial, mamar și de colon).

Kilogramele în plus și suferința emoțională

Mitul conform căruia copiii și adolescenții supraponderali nu sunt îngrijorați de greutatea lor sau fac puțin efort pentru a încerca să-și controleze greutatea este cât se poate de neadevărat.

Copiii cu obezitate, de ambele sexe, sunt foarte conștienți de problemele pe care le au, de forma și dimensiunea corporală, la care se adaugă o stimă de sine scăzută. Toate aceste elemente determină atât o suferință emoțională și o mai slabă performanță școlară, cât și o voință scăzută.

Ce recomandată OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă adulţilor să consume 25 de grame de zahăr pe zi, iar copiilor, cel mult 15 grame. Dar la noi nu se respectă această regulă, atrag atenţia specialiştii, aşa că unul din doi copii suferă de obezitate şi peste 11% din populaţia ţării este afectată.

Statistici sumbre

Specialiştii estimează că în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie, până în anul 2030, România are toate şansele să ajungă la 500.000 de copii obezi.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
#alimente nesanatoase, #fast food, #comercializare, #scoli, #ocolire, #lege , #copii