Vitamina D, extrem de importantă pentru organism. 5 alimente bogate în Vitamina D pe care sa le consumi frecvent

Vineri, 01 Martie 2024, ora 20:00
4278 citiri
Vitamina D, extrem de importantă pentru organism. 5 alimente bogate în Vitamina D pe care sa le consumi frecvent
vitamina d alimente FOTO: freepik.com

Ce alimente conțin vitamina D? Vitaminele, ca și mineralele, sunt așa-numiți "micronutrienti" care formează un fel de "pânză de păianjen" în corpul nostru și contribuie la buna funcționare a tuturor organelor. Vitaminele, în special, sunt catalizatori și ajută diferitele părți ale corpului să funcționeze mai bine. Din punct de vedere energetic, exista mai multe vitamine yin (cele hidrosolubile, de exemplu B și C) și mai multe vitamine yang (cele liposolubile, de exemplu A, D, E și K).

5 alimente bogate în Vitamina D pe care să le consumi frecvent

1. Somon

Deși într-o mică măsură, putem obține vitamina D și prin alimente. În special, îl găsim în peștii grași, cum ar fi somonul.

2. Ulei de ficat de pește

Uleiul din ficat de cod este renumit pentru bogăția sa în grăsimi polinesaturate (în special Omega-3) asociate cu proprietăți analgezice, antiinflamatorii și anticoagulante. De asemenea, conține o cantitate bună de vitamina D.

3. Gălbenuș de ou

Gălbenușul de ou este o sursă de vitamine și minerale, conține toate grăsimile și colesterolul din oul întreg și aproximativ jumătate din proteine. Gălbenușul este a doua cea mai mare sursă alimentară de vitamina D, după pește.

4. Ciuperci

Ciupercile pot fi o sursă relevantă de vitamina D. Cu toate acestea, nu toate ciupercile conțin aceeași cantitate de vitamina D. Printre exemple se numără porcini, morel, chanterelle și chanterelle; prataiolo (cunoscut și sub numele de champignon sau Portobello) nu este neglijabil, dar nici deosebit de bogat.

5. Alge

S-a demonstrat că unele macroalge, cum ar fi alga brună Sargassum multicum, pot conține, de asemenea, cantități mari de vitamina D (90 μg/100 g). Cu toate acestea, macroalgele consumate pe scară largă nu sunt considerate o sursă satisfăcătoare de vitamina D.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#alimentatie, #vitamina D, #alimente vitamina D , #alimente