Impactul alimentației asupra pielii: ce să mănânci și ce să eviți pentru menținerea sănătății cutanate

Advertorial
Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 16:13
2252 citiri
Impactul alimentației asupra pielii: ce să mănânci și ce să eviți pentru menținerea sănătății cutanate
FOTO: freepik.com

O dietă bogată în grăsimi sănătoase și vitamine poate contribui nu doar la menținerea bunăstării pielii, ci a întregului organism.

Pielea este un organ cu rol de protecție. Ea acționează ca un scut împotriva factorilor de mediu dăunători. Pentru a-și putea îndeplini funcția are nevoie de o îngrijire eficientă, atât prin folosirea unor produse cosmetice adaptate nevoilor tipului de piele, cât și prin consumul unor alimente bogate în antioxidanți.

Pielea reflectă starea generală de sănătate, iar unul dintre factorii principali care influențează aspectul și funcția pielii este hrana. Alimentele consumate te pot ajuta să ai o piele sănătoasă și luminoasă sau, din contră, pot exacerba simptomele unor afecțiuni ale pielii, precum dermatita de contact și acneea.

Iată ce să mănânci și ce să eviți pentru a-ți menține pielea sănătoasă și radiantă:

Alimente recomandate pentru sănătatea pielii

Studiile realizate în ultimii ani au arătat că alimentația poate afecta în mod semnificativ aspectul pielii și poate fi responsabilă de îmbătrânirea prematură a pielii.

Astfel, există câteva alimente care sunt recomandate pentru menținerea sănătății cutanate:

  • Alimente bogate în antioxidanți. Fructele și legumele proaspete, cum ar fi afinele, portocalele, roșiile, morcovii, spanacul, sunt bogate în antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi și la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de factorii de mediu.
  • Alimente bogate în acizi grași omega-3. Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și heringul, sunt alimente excelente pentru o piele sănătoasă. Sunt surse bogate de acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru menținerea sănătății pielii. De asemenea, semințele de in și uleiul de pește pot fi adăugate în dietă, acestea având proprietății antiinflmatoare, contribuind astfel la menținerea hidratării și elasticității pielii. Un deficit de acizi grași omega-3 poate duce la uscarea pielii.
  • Alimente care conțin grăsimi sănătoase. Fructele de avocado și nucile se numără printre alimentele care conțin grăsimi sănătoase. Aceste grăsimi sunt necesare pentru că ajută la menținerea flexibilității pielii și a unui nivel optim de hidratare. Studiile au arătat că persoanele care consumă avocado au o piele mai suplă și mai elastică. De asemenea, fructele de avocado conțin compuși care pot proteja pielea împotriva radiațiilor ultraviolete și sunt o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant esențial, care protejează pielea împotriva daunelor oxidative. Și nucile sunt o sursă bună de grăsimi esențiale, zinc, vitamina E, seleniu și proteine - toate acestea fiind substanțe nutritive de care pielea are nevoie pentru a rămâne sănătoasă.
  • Alimente bogate în proteine slabe. Carnea de pui, ouăle, fructele și legumele sunt surse importante de proteine, care ajută la regenerarea celulelor pielii.

O alimentație sănătoasă presupune și o hidratare corespunzătoare. Consumul a cel puțin doi litri de apă în fiecare zi ajută la menținerea pielii hidratate și la eliminarea toxinelor din organism.

Alimente mai puțin benefice pentru menținerea sănătății pielii

Mai multe alimente pot provoca sau agrava boli de piele, cum ar fi dermatita de contact și dermatita seboreica. Dermatita de contact se manifestă prin prurit (mâncărime), eritem (înroșirea pielii) și durere în zona afectată, iar printre simptomele dermatitei seboreice se numără apariția unor scuame fine, mărunte și albe (mătreață) pe scalp, sprâncene, barbă și mustață, precum și înroșirea zonei afectate. Și acneea poate fi agravată de consumul anumitor alimente.

Iată câteva dintre alimentele mai puțin benefice pentru menținerea sănătății pielii:

  • Alimente bogate în zahăr și carbohidrați rafinați. Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge și la inflamații în organism. Din acest motiv pot fi exacerbate simptomele acneei și ale altor afecțiuni ale pielii.
  • Alimente procesate și de tip fast-food. Produsele alimentare procesate și cele de tip fast-food sunt bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr și aditivi artificiali, care pot afecta negativ aspectul și sănătatea pielii.
  • Produse lactate cu un conținut ridicat de grăsimi. Anumite persoane pot observa o legătură între consumul de produse lactate bogate în grăsimi și apariția acneei sau a altor probleme ale pielii.

Nu trebuie pierdut din vedere nici alcoolul. Consumul excesiv de alcool poate deshidrata pielea și poate duce la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate accentua roșeața și sensibilitatea pielii.

Există, așadar, o legătură între alimentație și sănătatea pielii. Fructele și legumele nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică, dar și alimentele bogate în acizi grași omega-3 și proteine slabe sunt recomandate pentru sănătatea pielii. Urmărește reacția pielii la alimentele pe care le consumi și evită-le dacă acestea sunt responsabile pentru apariția unor probleme cutanate.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
#alimentatie, #sanatate, #impact alimentatie , #stiri sanatate