Ce înseamnă o alimentaţie echilibrată şi cum o poţi integra în rutină ta

Advertorial
Joi, 13 Aprilie 2023, ora 12:22
3394 citiri
Ce înseamnă o alimentaţie echilibrată şi cum o poţi integra în rutină ta
FOTO: unsplash.com

Alimentaţia este un subiect extrem de popular în ziua de astăzi, din diverse motive. Printre cele mai importante se număra grija oamenilor pentru sănătate şi stare de bine. Este deja binecunoscut faptul că o mare parte din bolile cronice se pot preveni cu ajutorul unui stil de viaţă sănătos. Un stil de viaţă sănătos include o alimentaţie echilibrată, un somn odihnitor, dar şi mişcare fizică regulată.

Ceea ce mănânci este esenţial nu doar pentru aspectul fizic, ci şi pentru sănătatea ta. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane asociază o alimentaţie echilibrată cu dietele. Atunci când mănânci corect şi echilibrat nu va trebui să faci un efort în acest sens, nici să te înfometezi, nici să te forţezi să mănânci.

Mâncarea sănătoasă nu înseamnă să te hrăneşti doar cu salate, să mănânci fără carne sau să elimini complet zahărul. Poţi mânca echilibrat fără restricţii majore. Desigur, dacă tu îţi doreşti să renunţi la carne sau la zahăr, medicul specialist te poate ajuta să faci astfel de schimbări majore în dieta ta.

Descoperă câteva sfaturi utile pentru a transforma alimentaţia echilibrată într-un stil de viaţă:

Reducerea consumului de alimente care nu îţi aduc beneficii

O mulţime de alimente din comerţ nu aduc niciun fel de beneficiu alimentaţiei tale, dimpotrivă. Un bun exemplu sunt alimentele ultraprocesate. Acestora le lipsesc micronutrientii esenţiali, precum vitaminele şi mineralele. În schimb, au cantităţi foarte mari de grăsimi săturate, sodiu sau zahăr.

Este o idee bună să reduci consumul de alimente care nu au niciun beneficiu real în alimentaţia ta. Printre ele se pot număra alimentele ultraprocesate, dulciurile din comerţ sau alimentele prăjite în baie de ulei.

Nu trebuie să îţi faci griji legate de eliminarea completă a acestor alimente din dieta ta. Poţi să mănânci rareori astfel de produse, însă ele nu trebuie să facă parte din alimentaţia ta de zi cu zi.

Consumă din toate grupele de alimente

Piramida alimentară este o ilustraţie clasică a tuturor categoriilor de alimente pe care le poţi consuma într-o zi, aşezate în ordinea importanţei lor. Spre exemplu, cea mai mare pondere în alimentaţie o pot avea cerealele şi derivatele, precum pastele sau quinoa, urmate de fructe şi legume, iar mai apoi de carne şi lactate. Cea mai mică pondere în alimentaţie trebuie să o aibă zahărul, sarea şi uleiul.

Piramida alimentară nu trebuie considerată literă de lege când vine vorba de alimentaţie, însă te poate inspira să înţelegi ce categorii de alimente îşi au locul în dieta ta zilnică.

Găteşte fără bătăi de cap

Dacă până acum ai asociat gătitul cu multe bătăi de cap, în special prepararea mâncărurilor echilibrate, trebuie să ştii că te înşeli. Există o mulţime de reţete simple pe care le poţi prepara rapid, însă ai nevoie de o bucătărie echipată complet. Cea mai bună alegere este o plită pe gaz, la care să poţi găti rapid. O plită pe gaz cu 4 ochiuri îţi va permite să găteşti concomitent chiar şi 3-4 preparate. Pentru a completa plita pe gaz, alege şi un cuptor electric incorporabil, care te va ajuta în special atunci când vrei să găteşti cu o cantitate redusă de ulei. În afară de cuptorul electric şi plita pe gaz, vei mai avea nevoie de o hotă telescopică. În acest fel, poţi găti uşor şi fără stres, iar bucătăria nu se va umple de fum şi mirosuri.

Printre cele mai populare reţete simple se număra carnea la grătar, fie de pui ori de curcan sau peştele la grătar servit alături de legume şi orez sau legume şi cartofi dulci. De asemenea, poţi pregăti rapid paste cu carne de vită slabă şi sos de roşii. În cazul în care nu mănânci carne, poţi pregăti lipii cu hummus şi legume, mâncăruri cu linte şi legume sau salate cu tofu.

Nu-ţi refuza micile plăceri

Este normal să îţi doreşti să mănânci o prăjitură, un burger sau o porţie de paste cu sos alb din când în când. Oricare ar fi plăcerea ta, nu ţi-o refuza cu îndârjire. Nu uita că mâncarea nu este un instrument pentru pedeapsă sau pentru a obţine anumite rezultate. Mănânci pentru a trăi şi pentru a avea grijă de sănătatea ta. De aceea, oferă-ţi clipe de răsfăţ o dată sau de două ori pe săptămână. În acest fel, nu vei privi alimentaţia echilibrată că pe o dietă restrictivă, ci ca pe un stil de viaţă. Bineînţeles, atunci când mănânci echilibrat, ponderea alimentelor bogate în nutrienţi este mai mare decât cea a alimentelor ultraprocesate sau pline de zaharuri.

O alimentaţie echilibrată poate deveni stil de viaţă mai uşor decât crezi. Este important să începi cu paşi mici şi să nu te stresezi prea tare. Poţi găti acasă preparate cu valori nutriţionale echilibrate, dar şi să ai zile în care te bucuri de prăjituri, mâncăruri mai grase sau cu mai puţini nutrienţi.

Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
#alimentatie, #alimentatie echilibrata, #sanatate , #alimente