Alianta Vestului si Alianta Teleormanului

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 09:17
13344 citiri
Alianta Vestului si Alianta Teleormanului

PSD riposteaza cu o viteza neasteptata, vazand ca patru orase dezvoltate din vestul tarii au infiintat o alianta, menita sa realizeze proiecte comune in domeniul infrastructurii si al dezvoltarii. Iar motivul invocat de alianta, la aparitia sa, provoaca si mai multe insomnii partidului majoritar: ineficienta statului roman in a atrage fonduri europene.

Asa cum s-a definit ea insasi, respectiva alianta are ca scop atragerea mai facila a fondurilor europene, a investitorilor, precum si descentralizarea. Mi se pare mai mult decat firesc sa fi aparut o asemenea structura, dupa ce chiar o membra a PSD, comisarul Corina Cretu, atentiona in termeni severi Guvernul ca pierde fondurile europene din comoditate sau din incapacitatea de a intocmi proiecte.

Nu este de neglijat nici marimea fondurilor aflate in joc: miliarde de euro. Sunt bani nefolositi, unii dintre ei chiar pierduti, cu care am fi putut executa pana acum segmentul de autostrada Pitesti-Sibiu, Ploiesti-Brasov si chiar se putea incepe autostrada ravnita de toti moldovenii: Ungheni-Iasi-Targu Mures.

Iar daca guvernele tarii n-au reusit sa atraga aceste miliarde de euro - asa cum, in treacat fie zis, Polonia a reusit exemplar - nu este asta o dovada suficienta ca statul s-a aratat ineficient in domeniu?

Teleormanul, cartea de vizita a PSD

In locul social-democratilor, nu mi-as fi permis sa atac ab initio Alianta Vestului, dupa ce, de vreo doi ani incoace, insisi social-democratii si-au facut un fel de Alianta a Sudului, cam pe axa Videle-Alexandria-Belina si cu sediul in Teleorman. Niciun judet nu este mai bine reprezentat la butoanele tarii, dar cu ce ne-am ales?

Arata astazi mai europene decat ieri orasele Alexandria, Videle, Rosiori, Zimnicea sau Turnu Magurele? Este mai prosper Teleormanul in ultimii ani decat era mai inainte? O duc mai bine oamenii de aici, li s-au imbunatatit conditiile de viata?

Toate acestea ar trebui sa fie, caci PSD a pus pe la fruntea judetului tot ce avea mai bun: acolo a fost prefect Carmen Dan, la fel ca eroul zilei, Liviu-Nicolae Dragnea. Iar Viorica Dancila a fost consilier local in Videle.

S-a ales judetul sau vreun oras de pe urma acestor "somitati" cu altceva decat cu un scandal urias privitor la exploatarea abuziva a unei insule, tot scandal si cu o societate abonata la adjudecarea celor mai profitabile licitatii, plus fonduri europene nerambursabile de milioane de euro, castigate absolut intamplator chiar de beizadeaua fostului prefect, ajuns intre timp cel mai tare din parcare?

Teleormanul este unul din acele judete unde PSD a facut ce a vrut. Daca liderii partidului ar fi vrut sa dezvolte vreun oras si sa-l faca metropola - da, sa nu radeti, in cativa ani se putea usor inalta un Videle-City de toata frumusetea - ar fi avut ocazia sa-si arate performanta.

Teleormanul insa este unul dintre cele mai sarace judete din tara, Alexandria una dintre cele mai amarate resedinte, in timp ce tot felul de teleormaneni cu CV dubios si-au inaltat suberbe vile, si-au luat masini de lux si nu au nicio explicatie pentru averile de zeci de milioane de euro si nici pentru escapadele prin ispititoarea Brazilie - si nu numai.

E bine ce facem noi, e rau ce fac altii

Nu calatoresc prea mult, dar am avut prilejul sa vad toate cele patru orase: Timisoara, Arad, Oradea si Cluj-Napoca. Este rusinos, dar tebuie sa recunosc: te simti in Europa. Si probabil ca asta deranjeaza cel mai mult PSD: patru din cele mai emancipate orase ale tarii si-au propus sa invinga birocratia damboviteana si centralismul dragnesc.

Colac peste pupaza, toti cei patru primari sunt din Opozitie.

Nu interesul tarii, nu binele locuitorilor, nu prosperitatea lor figureaza in agenda partidului majoritar. Singurul punct din agenda se rezuma la propriul interes.

Marele pericol de a avea bune intentii

Pana la urma, conceptul initiativelor locale nu este deloc nou. In deceniul trecut, a existat un program de descentralizare a tarii, care se focaliza in mare masura chiar pe ideile AVE.

La guvernare era USL, in fruntea Guvernului - Victor Ponta, iar responsabil cu descentralizarea tarii si cu programul de regionalizare - cine credeti? Ministrul Dezvoltarii de atunci, Liviu Dragnea.

Tam-tamul a fost mare, dar rezultatul zero. Nimeni n-a explicat vreodata de ce "munca" dlui Dragnea n-a dat roade si nici de ce ideea insasi a fost abandonata chiar si dupa venirea lui Dragnea la butoanele tarii.

Iar acum acelasi PSD care atunci esua cu propriul sau program se simte atat de deranjat de initiativa liberala, incat un membru marcant al partidului, consilier in CJ Neamt, si-a permis urmatoarea sageata otravita in directia Aliantei Vest: "Este un pericol mare la adresa integritatii si independentei statului roman".

Ce au independenta si integritatea cu intentia a patru primari de a lua in mainile lor crearea infrastructurii si cresterea investitiilor, aspecte neglijate de guvernarile PSD?

Eficienta turneelor doamnei Dancila in zona Golfului: zero lei

Cei patru initiatori ai AVE atrag de altfel atentia ca nimic nu are caracter exclusiv. Li se pot alatura alte orase din tara, cu singura conditie sa impartaseasca scopul propus si sa fie de buna credinta.

As adauga la aceasta propria mea intrebare: cine l-a oprit pe consilierul PSD de Neamt, citat mai sus, sa initieze si dansul o Alianta a Estului, pentru aducerea la standarde europene a unor judete precum Botosani, Vaslui, Bacau, Iasi sau Tecuci?

Un singur motiv: asa ceva nu se poate cata vreme este PSD la guvernare si Dragnea la butoane. N-a incercat inititive interesante primarul Iasului, Mihai Chirica? Imi aduc aminte ca dl Chirica a si fost exclus din partid, dupa ce il criticase pe "daddy" pentru "atitudinea nepotrivita fata de actul de guvernare".

Iar Liviu Dragnea facea urmatoarea declaratie, inainte de excludere: "eu am refuzat sa supun la vot propunerea de excludere, care ar fi fost votata cu o majoritate zdrobitoare, asteptandu-ma (...) ca dl Chirica sa inteleaga...". Si pana la urma, intrucat dl Chirica "n-a inteles", a fost exclus, desi dl Dragnea, evident, "refuzase".

Aceasta fiind atmosfera din sanul PSD, mi se pare normal ca liderii unor mari municipii ale tarii - le-as numi metropole - sa nu mai suporte toanele PSD si sa se organizeze, accesandu-si fonduri europene nerambursabile, pentru masuri de investitii, urbanism si infrastructura.

Din dragoste pentru Timisoara si Cluj-Napoca, le doresc sa-si realizeze fiecare cate un metrou, asa cum si-l viseaza de mai multa vreme, dar care nu s-a putut face pana acum cu fondurile distribuite discretionar de PSD sau cautate si negasite inca de doamna Dancila in ispititoarele sale voiajuri, prin taramurile celor 1001 de nopti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Alianta Vestului AVE, #Mihai Chirica primar Iasi, #Nicolae Robu primar Timi oara, #Emil Boc primar Cluj Napoca, #Ilie Bolojan primarul Oradea, #Gheorghe Falca primar Arad , #Emil Boc Cluj