Cât de realistă ar fi o alianță între PSD și AUR după alegerile din 2024: ”PSD visează să fie vioara întâi”

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 03:25
4809 citiri
Cât de realistă ar fi o alianță între PSD și AUR după alegerile din 2024: ”PSD visează să fie vioara întâi”
Marcel Ciolacu, liderul PSD și George Simion, liderul AUR FOTO / Facebook

Cel mai recent sondaj realizat de CURS arată că 36% dintre români ar vota cu PSD dacă ar avea loc alegerile parlamentare duminică. Datele publicate lasă de înțeles că ar fi posibilă o alianță PSD-AUR, care ar aduna cumulat 50% din mandatele parlamentare și și-ar asigura la limită majoritatea în forul legislativ.

Sondajul de tip omnibus a fost realizat în perioada 10-20 ianuarie, iar participanții au fost întrebați „dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, dumneavoastră cu ce partid ați vota?”.

36% dintre aceștia au ales PSD, în timp ce PNL este cotat cu 22%, AUR - 14%, USR - 8%, UDMR - 5%, PMP - 4% iar PU-SL - 4%.

PSD + AUR - posibil sau imposibil?

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com că este puțin probabil ca o astfel de alianță să fie realizată după alegerile parlamentare din 2024 deoarece credibilitatea AUR ar fi puternic zdruncinată. Pe de altă parte, consideră că ”anumiți oameni din PSD” ar putea da curs scenariului dacă ar fi în avantajul acestora. Totuși, arată că PSD mizează mai degrabă pe o altă alianță cu PNL, însă de această dată una în care social democrații să fie ”vioara întâi”.

”În momentul de față acest scenariu nu pare realizabil. În primul rând pentru că povestea AUR e una prin care se atacă tot ce este vechi în politică, în consecință, pentru AUR, o alianță cu PSD după alegeri ar fi contra naturii. Cred că e mai important pentru AUR să își păstreze imaginea decât să intre la guvernare imediat după alegeri cu cei pe care i-a criticat atâția ani.

De partea cealaltă, probabil că anumiți oameni din PSD, în funcție de context și de situație, dacă li s-ar părea că sunt avantajați, ar putea încerca. Nu văd o problemă de substanță la PSD în a face o alianță cu AUR dacă contextul ar fi potrivit. Dar deocamdată acest scenariu nu e plauzibil pentru că PSD visează să fie vioara întâi și din 2024 într-o guvernare cu un PNL care atunci nu va mai avea paritate în funcții. Astăzi s-a intrat în această coaliție de pe picior de egalitate. Miza PSD e clar să dea o majoritate solidă în 2024 cu un PNL care să fie la un raport de 1 la 2 probabil cu PSD, deci cu mult mai multă putere și mai multe posturi la PSD”, explică Adrian Zăbavă.

La prima vedere, ar părea că o astfel de alianță ar crea revoltă în rândul electoratelor celor două partide, însă istoria recentă ne arată că lucrurile ar putea sta diferit. Întrebat despre compatibilitatea celor două electorate, consultantul politic oferă exemplul coaliției actuale de guvernare, PNL și PSD.

”Acum doi ani, dacă am fi întrebat dacă e posibilă o alianță între PNL și PSD și dacă electoratele celor două partide ar fi compatibile, probabil am fi spus nu. Iată că acest lucru se întâmplă fără ca cele două electorate să fie extrem de nemulțumite de această alianță. În consecință, nu văd de ce electoratele PSD și AUR ar trebui să fie compatibile pentru ca cele două partide să creeze o alianță. Cred, însă, că AUR ar avea o problemă de credibilitate dacă după ani de zile de clamat opoziția la PSD și PNL ar face o majoritate și o coaliție cu PSD”, mai explică Adrian Zăbavă.

De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
Care sunt candidații PSD pentru primăriile sectoarelor 2 și 5. Ciolacu: "Îmi pare rău, îmi cer scuze"
Care sunt candidații PSD pentru primăriile sectoarelor 2 și 5. Ciolacu: "Îmi pare rău, îmi cer scuze"
Social-democraţii au validat, miercuri, 27 martie, candidaţii pentru funcţiile de primar la sectoarele 2 şi 5, fiind vorba despre Rareş Hopincă, actual prefect al Capitalei, respectiv...
#alianta psd aur, #alegeri parlamentare 2024, #George Simion, #marcel ciolacu , #stiri politice