Paritatea pe liste, marul discordiei intre PSD si PNL?

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 17:05
2474 citiri
Paritatea pe liste, marul discordiei intre PSD si PNL?
Foto:Agentia.org

PSD si PNL au anuntat cu surle si trambite realizarea unei aliante electorale si o candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din anul 2012. Desi intelegerea pare ca si parafata, mai exista un element foarte important asupra caruia cele doua partide nu s-au pus de acord-paritatea pe listele comune.

In timp ce liberalii au anuntat prin vocea presedintelui Crin Antonescu faptul ca egalitatea in privinta numarului de candidati nu este negociabila, liderul PSD Victor Ponta a anuntat marti, 25 ianuarie, faptul ca nu principiul paritatii va fi aplicat, ci sondajele de opinie vor stabili candidatii.

"Acest lucru inseamna un numar egal de candidati comuni la Parlament. E un partaj care nu e nominal, dar e un partaj principial pentru ipoteza candidatilor comuni la consilii judetene, primarii resedinta de judet si sectoare, care sa aiba partaj national paritar", a spus seful liberalilor pentru Adevarul.

Declaratia data ulterior de Victor Ponta arata ca de fapt liberalii si social-democratii nu s-au inteles deloc asupra acestui subiect si ca, mai mult, au opinii radical diferite.

"Am stabilit ca vom avea un candidat comun, atat la presedintia tarii, cat si pentru postul de premier, urmand sa facem un Guvern comun. Si am mai stabilit ca mergem in alegerile generale si in cele locale, cel putin la nivel de judet, cu liste si candidati comuni. Restul e mai putin important sau cel putin nu tine neaparat de vointa noastra politica, pentru ca nu o sa spunem, intr-un judet in care un pesedist este dorit si are foarte mari sanse sa fie votat: "Nu, avem candidat PNL, ca asa am stabilit noi de la centru". Daca la presedintie il punem pe cel care este cel mai dorit de oameni, sta cel mai bine in sondaje, la fel o sa facem la toate celelalte", a spus Victor Ponta intr-un interviu pentru Romania Libera.

PSD, in dezavantaj

Principiul paritatii a fost respins si de Biroul Permanent al PSD, mai multi dintre "baroni" spunandu-i lui Victor Ponta ca partidul lui e mult prea puternic fata de ACD pe plan local pentru a ceda candidatura.

Un calcul simplu arata ca PSD ar pierde un mare numar de primarii si locuri in Parlament daca ar accepta paritatea pe liste cu alianta dintre PNL si PC. Astfel, la alegerile parlamentare, o lista PSD-PNL cu greu ar putea lua mai mult de 55%, ceea ce inseamna ca intr-o lista paritara, PSD obtine maxim 27-30% din mandate, cu mult sub scorul partidului din anul 2000 incoace, cand a luat constant peste 35% din locuri.

In schimb, marele castigator ar fi PNL, care doar in eventualitatea unui dezastru electoral ar rata depasirea recordului electoral al partidului-18% din voturi, in 2008.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#paritate mar discordie, #paritate PSD PNL , #PSD
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Mai intreb: paritatea pe liste nu inseamna egal numarul de parlamentari obtinuti prin vot!