Opinii: Paradoxurile Aliantei de Centru Dreapta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 16:17
6979 citiri
Opinii: Paradoxurile Aliantei de Centru Dreapta
Foto: 3210.ro

Ciudate sunt caile recent constituitei Aliante PNL + PC de Centru Dreapta! A intrat in ea cine n-ar fi trebuit sa o faca in veci si a pierdut-o cine ar fi trebuit sa tina de ea cu dintii.

Asa se face ca in acest moment, noua constructie, cu o viabilitate sub un mare semn de intrebare, pare mai degraba sa regleze conturile in interiorul Opozitiei, decat sa ameninte in mod real Puterea.

PNL nu avea ce caute in alaturarea cu partidul lui Felix. Liberalii, care si-au exclus membri de varf pe motiv de colaborare cu securitatea si ai caror inaintasi au murit prin inchisorile comuniste, nu aveau dreptul moral sa se asocize cu un securist veros precum Dan Voiculescu.

Propriul electorat nu va inghiti usor aceasta broasca raioasa, indiferent cat de tare incearca Crin Antonescu si alti lideri de marca, precum Andrei Marga, sa o faca digerbila si chiar gustoasa. Pierderile pot fi asadar mari, iar beneficiile minime, cat timp Antenele, singurul atu si singura zeste a PC, ii erau oricum extrem de favorabile prezidentiabilului liberal si, sincer, nu cred ca in cazul unui refuz din partea PNL, ar fi intors armele si s-ar fi apucat sa-i ridice osanale lui Traian Basescu.

Pentru PSD lucrurile stau fix pe dos. Electoratul social democrat si militantii partidului nu au apasari anticomuniste si antisecuriste, caci de le-ar fi avut Ion Iliescu ar fi fost cu totul indezirabil. Este insa foarte probabil ca, inclusiv baronii PSD, sa aiba o alta apasare. Prin pierdrea PC, chiar daca in procente si numarul de parlamentari este o chestiune neglijabila, PSD pierde o pozitie importanta sub aspectul imaginii. Nu mai este axul Opozitiei, nu mai este partidul in jurul caruia se formeaza marea coalitie antiBasescu. Pozitia aceasta o capata PNL si Crin Antonescu, iar PSD nu poate decat sa urmeze initiativa liberala, asociindu-se unui pol de centru dreapta, nu formand un puternic pol de centru stanga.

Nu este o situatie in care Victor Ponta ar fi trebuit sa-si fi dorit sa ajunga. Dezlipirea de PC aduce asadar avantaje minime pentru un electorat fara probleme etice, in schimb pierderea PC devine una grea si este foarte probabil ca presedintele PSD s-o deconteze din greu. Mai ales ca ea este insotita si de alte semnale deloc incurajatoare pentru dl. Ponta.

Am vazut cu Tudor Ciuhodaru, candva social democrat, defectat la UNPR si exclus de acolo dupa ce a votat motiunea de cenzura impotriva cabinetului Boc, nu a revenit la partidul muma, care, cu siguranta, l-ar fi primit fara mari nazuri, ci s-a aruncat in bratele PC unde a fost primit ca un erou. Tudor Ciuhodaru nu este vreun mare om politic, iar prin asocierea sa la PC votul sau tot de Opozitie este castigat, insa este un personaj supramediatizat dispus sa faca declaratii la orice ora din zi si din noapte si cu o aura de Raed Arafat de Iasi. Revenirea lui in PSD ar fi fost la fel de benefica, ca imagine si semnal, pentru sociali democrati pe cat de rea este pierderea lui pentru a doua oara.

In ce masura trebuie Puterea sa se sperie de aceste miscari? Este momentul in care se va vedea clar in ce masura expandarea PD-L a fost una sanatoasa si in ce masura a fost una maligna, bazata pe traseism politic si tradare. Caci cine ce a venit atras de mirajul puterii, asa se va fi duce catre un nou pol de putere, mai tentant si cu mai multe sanse.

Intr-un fel, noile miscari politice vor aduce fiecarui partid nota de plata a propriilor erori. Cu exceptia PC, pentru ca acesta nu e cu adevarat un partid si pentru ca securitatea nu pierde si nu plateste niciodata pentru nimic.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#PNL PC alianta, #Voiculescu Antonescu alianta, #alianta PNL PC , #PNL