Noua alianta PSD-ACD s-ar putea chema Uniunea Social-Liberala

Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:50
6628 citiri
Noua alianta PSD-ACD s-ar putea chema Uniunea Social-Liberala
Foto: Romania Libera

Alianta dintre PSD si ACD s-ar putea numi Uniunea Social-Liberala si nu va avea organisme comune de conducere, activitatea politica urmand sa fie gestionata doar de cei doi co-presedinti, Victor Ponta si Crin Antonescu, au declarat, joi, surse social-democrate si liberale.

Protocolul aliantei prevede ca eventualele dispute intre membri ai PSD si ai ACD, daca nu se vor atenua de catre cei doi co-presedinti, vor fi solutionate prin dialog de catre trei lideri centrali desemnati de fiecare din cele doua parti, mai precizeaza sursele citate de Mediafax.

In plus, in sigla noii structuri va fi cuprins "trandafirul", simbol al Internationalei Socialiste, precum si "sageata", simbol al PNL, noteaza NewsIn, care citeaza surse participante la negocierile PSD-PNL.

Mecanismul de desemnare a candidatilor atat in ceea ce priveste candidaturile individuale, cat si in ceea ce priveste listele de candidati va fi stabilit in functie de sondajele de opinie. In acest caz, vor fi efectuate sondaje "incrucisate" cu doua institute si baze de date comune.

Candidaturile comune vor privi atat presedintii de consilii judetene, cat si listele de candidati judeteni, precum si principalele municipii, respectiv municipiile resedinta de judet. In aceste cazuri, sondajele vor stabili atat persoana cea mai bine clasata in perspectiva alegerilor pentru presedinte de CJ sau primar, cat si raportul dintre PSD, pe de o parte, si PNL-PC, de cealalta parte.

In functie de acest raport vor fi construite listele de candidati pentru posturile de consilieri judeteni. In cazul celorlalte situatii, privind alegerile locale, va fi incurajata prin viitorul protocol colaborarea in alegeri si/sau sprijinul pentru turul al doilea de scrutin, in situatia in care vor fi mentinute doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

In cazul alegerilor parlamentare, vor fi prevazute candidaturi comune in toate cazurile, cu mentiunea ca cei care se afla in functie au prima optiune de a candida in colegiul in care au fost deja alesi. O viitoare intrare la guvernare se va realiza pe principiul "paritatii" functiilor intre PSD si ACD. De altfel, din punct de vedere juridic alianta va fi incheiata intre PSD si Alianta de Centru Dreapta.

Protocolul aliantei dintre PSD si ACD va fi semnat sambata de catre cei doi lideri de partid, evenimentul urmand sa se desfasoare la Sala Unirii de la Parlament.

Protocolul comun contine principiile dupa care se vor stabili candidaturile comune la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, dar si mandatele intr-un eventual guvern comun.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Alianta PSD ACD, #protocol comun Ponta Antonescu , #PSD