Are sanse PC sa isi faca propriile grupuri parlamentare?

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:31
2199 citiri
Are sanse PC sa isi faca propriile grupuri parlamentare?
Foto: Arhiva

Partidul Conservator are o activitate efervescenta in aceste prime zile ale lui 2011. A rupt protocolul cu PSD, parafeaza unul nou cu PNL si anunta un obiectiv extrem de ambitios pentru luna februarie: formarea propriilor grupuri parlamentare. Cu ce sanse insa?

Conform regulamentelor, pentru a forma un grup parlamentar este nevoie de minimum 10 parlamentari la Camera Deputatilor si 7 parlamentari la Senat, iar acestia sa fie membri cu acte in regula ai formatiunii politice respective. In prezent, conservatorii au 4 deputati si un singur senator. In aceste conditii pe ce anume se bazeaza optimismul afisat in ultimele zile de liderii PC?

Pentru a afla care este situatia in realitate, am contactat cativa dintre parlamentarii plecati din partidele din partea carora au fost alesi in 2008 si neafiliati in prezent niciunui grup parlamentar, pentru a vedea cati il urmeaza pe deputatul Tudor Ciuhodaru, trecut, duminica, la PC.

Tudor Ciuhodaru s-a inscris in PC

Antonescu, despre alianta cu PC: Am semnat fara retinere, in ciuda asediului

Nicio speranta la deputati

Astfel, deputatul Gheorghe Zoicas (ex-PSD) a declarat pentru Ziare.com ca nu are de gand sa se inscrie la conservatori. "Raman in postura actuala, de parlamentar independent, neafiliat", a spus acesta.

De asemenea, deputatul Ioan Munteanu (ex-PSD, ex-UNPR) ne-a declarat: "Nu ma tenteaza, nu ma inscriu in niciun grup parlamentar si nici intr-o alta formatiune politica".

O pozitie similara are si deputatul Catalin Chereches (ex-PSD, ex-UNPR, ex-PNL). "In mod clar si ferm nu ma intereseaza afilierea la un grup parlamentar sau la vreo alianta formata din aceste doua partide. Orice fel de proiect inspre comunitate al acestei aliante poate fi sustinut de catre mine, insa chestiunile de ordin politic lansate de aceasta alianta nu ma intereseaza. Putem face cot la cot opozitie in Parlamentul Romaniei impreuna cu colegii din PSD, dar afilierea mea la aceasta alianta este exclusa", a declarat Catalin Chereches pentru Ziare.com.

In schimb, deputatul Mircea Irimescu (ex-PNL) a nuantat, declarandu-ne ca nu poate sprijini demersul conservatorilor pentru ca este membru PNTCD, calitate la care nu are de gand sa renunte.

"Eu sunt independent in Parlament, dar sunt membru PNTCD si nu am de gand sa plec, nu imi schimb partidul. Eu ma pot afilia doar unui grup deja constituit. Daca vor avea grup facut vreodata, vom vedea, dar mai e mult pana atunci. Ei la sfarsitul lunii noiembrie m-au contactat, exprimandu-si intentia sa faca acest grup si mi-au cerut sa particip si eu. Eu le-am explicat care este situatia mea si nu pot face lucrul acesta, decat, eventual, daca or sa aiba ei grup gata facut si vor avea nevoie de ajutor, abia atunci se va discuta", ne-a explicat deputatul.

Ilie Morega: Prin jocurile acestea infantile, Crin Antonescu nu duce partidul decat la o cadere dramatica

Deputatul Dan Ilie Morega (ex-PNL) este cel mai inversunat critic al Aliantei PNL cu PC si, mai ales, cu PSD.

In opinia sa, alianta a fost facuta in interesul lui Crin Antonescu care isi doreste "sa stea toata ziua sa se joace cu televiziunile, insa pe fond el este strain de politica, dovada ca in 20 de ani nu a fost capabil sa scoata o lege".

"Oricum, prin jocurile acestea infantile, nu duce partidul decat la o cadere dramatica, mai ales daca face si alianta cu PSD", a mai afirmat deputatul.

Mai mult, in opinia sa, planul anuntat de Opozitie de a avea candidati comuni la primarii si Consiliile judetene, in vederea destructurarii PD-L la nivel national, este o "masura inventata de o minte bolnava", pentru ca "resursa umana de ieri nu mai seamana cu cea de azi", iar rezultatul se va intoarce "ca bumerangul impotriva lor".

Morega este convins ca se va ajunge astfel la o regionalizare a partidelor si la o crestere a PSD in teritoriu. "PSD se intareste, PNL imparte cu PC ce mai ramane. Se vor crea extrem de multe nemultumiri in organizatiile locale si judetene, in special ale liberalilor", a mai afirmat acesta.

In plus, Morega acuza ca liderul PNL Crin Antonescu conduce partidul in forta, prin masuri "dictatoriale". "Are foarte multi, din interior, ostili. Din pacate, oamenii de manifesta prea tarziu, cand partidul o ia pe tobogan la vale. Sunt oameni de foarte buna calitate care, din pacate, au fost marginalizati: Calin Popescu Tariceanu, Eugen Nicolaescu, Varujan Vosganian, Dan Motreanu, Dan Radu Rusanu, Teodor Melescanu", a mai comentat deputatul Dan Ilie Morega.

"Daca nu va fi o revolutie in PNL, o mica rascoala tot va fi, va spun eu sigur, soldandu-se cu un Congres extraordinar si trimiterea lui Crin Antonescu acolo unde e locul lui: propagandistul de serviciu la televiziunile de nisa. Pentru ca daca el nu a lucrat in administratie, nu are habar de problemele din economie, el ia de la unul si de la altul", a mai acuzat acesta.

Senatorul Ion Vasile asteapta "alianta social-liberala" si anticipeaza plecari de la PSD

Si la Senat sansele par a fi destul de mici pentru conservatori. Senatorul Georgica Severin (ex-PDL) a declarat pentru Ziare.com ca isi pastreaza calitatea de independent si ramane in grupul parlamentar al PSD dupa ce PC se va rupe, ca urmare a aliantei cu PNL.

Mai deschis la negocieri pare senatorul Ion Vasile (ex-PSD), care nu este in prezent afiliat unui grup parlamentar.

"Deocamdata raman senator independent, neafiliat politic. Depinde insa de ce proiect exista, va trebui sa vad programul. Din declaratiile aparute in media ale liderilor PNL si PC, regasesc foarte multe lucruri din ceea ce inseamna proiectia mea politica. Nuantele sociale sunt importante si nu stiu care partid nu ar folosi aceste lucruri in momentele prin care trece Romania acum", a declarat Ion Vasile pentru Ziare.com, aratandu-se interesat de constituirea noului "grup social-liberal".

Intrebat in ce masura se impaca vocatia sa de stanga cu linia de centru-dreapta a noii Aliante PNL-PC, senatorul ne-a explicat ca in timp ce la PSD nu s-au prea vazut solutii, "doar vorbe", liberalii si conservatorii au venit cu solutii concrete, cum ar fi "chestiunea cu TVA sau aspectul relansarii economice legat de investitii".

"Noul grup parlamentar care se va constitui in Senat va avea o vocatie social-liberala. Nimeni nu a discutat perspectiva stricta a doctrinei si ideologiei politice. A venit momentul in care oamenii sa isi clarifice pozitiile doctrinare si ideologice(...) Nastase a avut masuri liberale in perioada guvernarii lui? A avut. Liberalii au avut chestiuni sociale? O gramada. Opiniile lor unde erau? A venit timpul sa se clarifice acest lucru", a mai subliniat senatorul Ion Vasile, precizand insa foarte clar sa ramane senator independent, neafiliat politic, in asteptarea unui proiect concret.

"Nu neg ca am avut discutii si in zona PNL si in zona PC, astept un proiect, un program, sa vad daca ma incadrez. (...)Eu cred ca ma regasesc foarte bine intr-o formula social-liberala", a mai afirmat acesta.

Intrebat la ce componenta sociala a noii aliante se refera, acesta a precizat ca este vorba fie de PSD, "fie de o parte din PSD".

"Sunt sigur ca vor fi plecari. Domnul Ciuhodaru de unde era pana mai ieri? Eu daca plec de unde sunt? Dar eu inca nu am plecat. Domnul Ponta a vrut sa ma dea afara si m-a felicitat de Anul Nou si de ziua mea, iar domnul Dragnea a vrut sa ma dea afara si imi trimite bezele. Ei nu pot sa ma dea afara. Probabil ca votul meu la Senat conteaza", a subliniat senatorul Ion Vasile.

Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Deși declarația scandaloasă la adresa moldovenilor făcută săptămâna trecută la Timișoara de Marcel Ciolacu a stârnit indignare în opinia publică, acesta nu este la prima...
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
#alianta PNL PC, #grupuri parlamentare partidul conservator, #parlamentari conservatori , #PC
Comentarii
Poza veni-vidi-ciuciu
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Crin Antonescu a gresit enorm in fata electoratului cand a declarat ca PNL VA ASIGURA 20-21 de locuri pt PC in Parlamentul Romaniei!