USR - PLUS, antisistemul devine sistem sau dispare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Iunie 2019, ora 08:57
27905 citiri
USR - PLUS, antisistemul devine sistem sau dispare

Alianta USR-PLUS s-a ridicat pana la explozivul scor din 26 mai pe un mesaj si o reactie antisistem.

Este principalul beneficiar al unui vot negativ, al unei revolte in primul rand anti-Dragnea, dar si impotriva unei intregi clase politice expirate.

Speranta asociata numelui lor este una foarte diversa, dar are ca numitor comun diferenta de ceea ce e consacrat. A fost o sansa si o capcana, pentru ca de la scorul acesta antisistemul trebuie sa devina sistem, pentru a merge mai departe.

Ce inseamna asta? In esenta, substanta si buna comunicare a substantei.

Deocamdata USR-PLUS par cumva ametite de propriul succes. S-au ridicat pe o bula, dar daca vor ramane prizonierii ei vor disparea. Pentru ca nu este o bula ideologica, ci una extrem de eterogena, care nu stie clar ce si cum vrea, dar crede ca stie ce nu vrea.

Iar ce nu vrea este calea sigura spre a nu obtine, de fapt, nimic. Ca orice radicalism.

Asadar, mai intai Alianta 2020 trebuie sa decida ce vrea, in primul rand, cu viitorul ei, daca USR si PLUS vor continua impreuna si in ce fel va fi aceasta continuare. Apoi, cred ca ar trebui sa-si stabileasca niste piloni de viziune.

Am trecut de momentul "nu vrem" si "jos Dragnea!". Trebuie sa apara si elementale de constructie, ce vrem sa facem daca vom fi in pozitia sa facem, de la justitie, la economie. Nu romane, idei clare, concise si bine transmise, daca ele desigur exista.

O mai clara amprenta ideologica ar fi buna. Da, sigur, nu poti multumi pe toata lumea, dar cine isi propune asta e nerealist.

O trupa rock trebuie sa mearga numai dupa ce ii cer fanii. Un partid trebuie sa convinga el publicul ca solutiile sale sunt cele mai bune, sa lupte pentru ca ele sa fie discutate, intelese si acceptate. Mai ales in cazul tinerei Aliante cred ca este esential ca ea sa inceapa un soi de educare politica a propriului public.

Sa faca politica pragmatica si serioasa si sa-si explice politica.

Ajungem astfel la un element esential: comunicare. Am avut 3 exemple mari si late in acest sens in doar perioada trecuta de la alegeri:

1. Participarea reprezentantilor Aliantei la emisiunile de la Antena 3. O decizie corecta, din punctul meu de vedere. Invitatul nu legitimeaza nimic, cel care legitimeaza o publicatie, o televiziune, un radio este publicul sau. Si cand te duci ca invitat intr-o emisiune te duci ca sa vorbesti acestui public, nu moderatorului.

Antena 3 are un public mare, sunt sute de mii de oameni. Din "bula" pare cel mai comod sa-i dispretuiesti, pentru ca s-au lasat spalati pe creier de incantatiile cu ton sectant ale lui Gadea sau de ineptiile cu aer doct ale lui Ciuvica. Dar un politician are obligatia sa incerce sa arate ca exista si alta varianta. Ca exista o lume dincolo de predicile lui Gadea.

Daca te duci acolo sa arati asta e perfect in regula si chiar de dorit sa o faci. Politica in bula e o prostie.

Deci eu cred ca au facut bine ca s-au dus, dar au gresit neexplicand anterior de ce se duc.

Apoi, presati de indignarea bulei careia nu-i place cum voteaza publicul Antenei 3, dar nu considera necesar sa umble la cauzele votului, Dragos Paslaru s-a dus la A3 si in uralele bulei a facut exact ce nu trebuia sa faca. Adica a provocat un conflict deschis care a dus doar la o paruiala generala si a ingropat sansa oricarui mesaj.

Sigur, te poti duce doar pentru "cafteala", dar de ce? Ca sa-ti racoresti "bula"? Acesta nu e un scop in politica. Acesta este un infatilism. O miscare corecta, dar neexplicata a esuat inflantil.

2. Intalnirea Barna-Ponta. Absolut normala, absolut necesara. Politica nu se face nici prin telepatie, nici prin excludere. Vorbesti cu oricine, negociezi cu oricine.

Bula vrea sa plece Dancila, dar bula nu vrea discutii cu cei de care depinde plecarea lui Dancila. De ce? Si pentru ca nu i s-a explicat si nimeni n-a incercat sa o scoata din visceraliatea paguboasa. Politica se face cu creierul, nu cu ficatul. Si cand o faci cu creierul trebuie sa stii sa o si comunici foarte bine.

S-a napustit bula pe Dan Barna de parca urma o fuziune cu Ponta si, ulterior, sub presiunea bulei, au urmat niste declaratii cam penibile cu timitere la Dragnea si Colectiv.

Si cand a descoperit toate acestea? Daca ceea ce s-a discutat la masa aceea era util pentru Romania, trebuia pastrat chiar daca facea bula niste bubite pe piele. Daca nu era util, acesta era subiectul de discutie.

Asa se intampla in politica mare. Ori plecam de la premisa ca facem politica seriosa si pe obiective mari discutam si chiar colaboram cu orice le sustine, cu sau fara Colectiv, ori ramanem la gradinita si va guverna PSD inca 100 de ani.

Apropo, e bine sau e rau ca Maia Sandu si Andrei Nastase s-au aliat cu Igor Dodon ca sa scape de Plahotniuc?

3. Legea privind fumatul s-a propagat ca o intentie de a interzice fumatul. Eu asta am inteles la inceput din toata isteria.

Daca USR s-ar fi obosit sa comunice ceva mai bine, ar fi explicat ca nu se interzice decat promovarea fumatului, ceea ce pe fumatori nu vad cu ce ii afecteaza.

Daca nu mai vezi tigarile la casa de marcat nu mai poti fuma? Fara prozelitism fumatul n-are farmec? Apoi, se interzice fumatul in preajma copiilor si femeilor gravide, ceea ce mi se pare de bun simt.

Cine intelegea sa protejeze copiii de fumatul pasiv si pana acum nu vad de ce ar fi afectat, cine nu intelegea inseamna ca este atat de iresponsabil incat trebuie ingradit cu restrictii.

Dreptul fumatorului se termina unde incepe dreptul nefumatorului, iar copiii mai ales sunt o categorie vulnerabila pe care legea o apara chiar in raport cu propriii parinti in multe situatii. Inca prea putin dupa parerea mea.

Iar daca PSD a facut vreodata ceva bun, acel lucru bun a fost legea antifumat, dupa parerea mea, care a facut locurile publice mai respirabile, in masura in care este respectata.

Dar toate acestea ar fi trebuit explicate, cu siguranta la faza de proiect, nu trantite sec. Iar ineptia deputatului Tudor Pop, care spune ca nu alegatorii ii fac lui agenda, este un monument de inadecvare politica. Alegatorii dau votul si ei fac agenda, iar armonizarea vine din comunicare.

Sper insa ca pe fond, macar in acest caz, sa inceapa munca de explicare, nu o noua smuceala in sens invers, adica retragerea proiectului.

Una peste alta, Alianta 2020 ori se apuca serios de politica si de constructia altui sistem, ori ramane prizonierul bulei si va avea soarta PP-DD, alt mare partid antisistem cu scor socant la un moment dat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alianta USR PLUS, #USR lege fumat , #PLUS