Cum evităm foametea în cazul unui război nuclear: A fost identificată planta care ne poate ajuta să supraviețuim

Sambata, 27 Ianuarie 2024, ora 14:39
15721 citiri
Cum evităm foametea în cazul unui război nuclear: A fost identificată planta care ne poate ajuta să supraviețuim
Alga Gracilaria tikvahiae Foto: Wikimedia Commons

În cazul erupției unui supervulcan sau a unui război nuclear pe Pământ, pot exista totuși plante care vor ajuta omenirea să nu moară de foame, scrie Phys.org.

Un grup internațional de cercetători consideră că salvarea trebuie căutată în surse de hrană durabile, iar algele pot fi o astfel de sursă. Sunt bogate în nutrienți și au fost folosite de secole de comunitățile de coastă din multe țări sărace din întreaga lume.

„Investițiile în fermele de alge marine ar putea preveni foamea globală în scenariile în care lumina soarelui este redusă drastic”, spune David Denkenberger, cercetător la Universitatea din Canterbury din Marea Britanie.

Un nou studiu arată că algele sunt un produs versatil care ar putea deveni o sursă importantă de hrană și energie atunci când toată vegetația devine rară din cauza unui dezastru pe scară largă.

Potrivit oamenilor de știință, algele sunt suficient de rezistente pentru a supraviețui și dezvolta în oceane chiar și după un război nuclear la scară largă.

Cercetătorii și-au construit modelul pe baza algei Gracilaria tikvahiae. Folosind date despre condițiile climatice ale iernii nucleare, oamenii de știință au studiat creșterea acestor alge.

Conform calculelor, dacă începe un război nuclear și sunt lansate mii de focoase, atunci aproximativ 150 de teragrame de funingine vor fi aruncate în atmosfera Pământului, care va bloca lumina soarelui pentru mulți ani. Cu toate acestea, lumina slabă a soarelui va fi în continuare suficientă pentru fotosinteză și creșterea algelor marine.

„La unele specii de alge, necesarul de lumină pentru fotosinteză este de doar 50-100 μmol de fotoni”, spune coautorul studiului Michael Roleda de la Institutul de Științe Marine din Filipine.

Prin comparație, lumina soarelui de la tropice la prânz, într-o zi senină, poate atinge aproape 2.000 de fotoni μmol.

Astfel, algele pot satisface 45% din cererea mondială de alimente în doar 9 luni de producție intensivă. Dar, de asemenea, merită luat în considerare faptul că doar până la 15% din dieta unei persoane poate consta din alge, deoarece acestea conțin un nivel ridicat de iod.

Pe lângă scenariile apocaliptice, algele marine ar putea fi utile și ca ajutor suplimentar pentru securitatea alimentară globală.

Algele marine, care sunt adăugate în salate sau învelite în sushi, sunt bogate în proteine, minerale, vitamine, aminoacizi esențiali și acizi grași.

Potrivit lui Roled, algele marine vor rămâne potrivite pentru consumul uman chiar și ținând cont de contaminarea cu radiații. Algele vor absorbi poluanții din mediu, dar nivelurile toxice pot fi reduse la niveluri sigure.

Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#alge, #supravietuire, #foamete, #razboi nuclear , #stiri magazin